Trøbbel for Arnold

De stemte på «The Terminator», men fikk Arnold Schwarzenegger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

POPULARITETEN til Californias guvernør Arnold Schwarzenegger faller som en stein. Det viser seg nemlig at republikaneren er mer republikaner enn velgerne i det liberale California liker. Dessuten er han storkjefta og ufin når han møter motstand. Guvernørens stivnede hollywoodsmil kommer godt med når ubevegelige budsjettunderskudd, hyppige strømbrudd og anklager om for nær pleie av spesialinteresser har avbrutt Arnolds politiske hvetebrødsdager.

VED JULETIDER i fjor var politikeren fra Hollywood en svært populær mann. Med ustoppelig optimisme klarte han som liberal republikaner å gi de mest skeptiske en slags tro på at USAs største og mest velstående delstat skulle komme ut av sitt økonomiske og politiske uføre gjennom mange år. Nesten 25 prosent av dem som stemte på Arnold, stemte på en mann de mente var liberal og uavhengig. Men det var ikke republikaneren Arnold de stemte inn i guvernørboligen i Sacramento.

DET ER BLOD i vannet i Sacramento, skriver Steve Lopez i Los Angeles Times. Spørsmålet er om haiene som sirkler rundt guvernør Schwarzenegger, er store nok. Den ene heter Phil Angelides og er demokratenes motkandidat til Schwarzenegger. En fargeløs herre uten sjanse. Også i Hollywood. Likevel vil over 50 prosent av velgerne i California nå snu ryggen til Arnold, viser undersøkelser.

MYE TYDER PÅ at den politiske novisen Arnold ikke er så uavhengig. Sentrumspolitikeren med hustru i Kennedy-klanen har latt rådgiverne drive seg lenger mot høyre enn mange av hans håpefulle velgere liker. I tillegg er Arnold blitt uvenner med delstatens lærere, brannmenn, sykepleiere, delstatsansatte og politimenn. Det sier det meste. For selv om de fleste ikke er mektige og rike, er det viktige yrkesgrupper. Og Arnold slipper ikke unna selv om han på sin festlige måte forsøker å bortforklare sykepleiernes aversjon mot ham slik: «De liker ikke at jeg gir dem et spark i ræva.»

ARNOLD SNUBLER i dumheter når han angriper fagforeningene. Motstandere betegnes som «girlie-men»; et uttrykk som sikkert vakte jubel på Muscle Beach i Venice da han pumpet muskler og kontakter før det amerikanske eventyret hans begynte for alvor. Nå tegnes det et bilde av en tonedøv politiker og en klassisk skolebølle, skriver kritikere. For å få mer kontroll har Arnold bedt om et spesialvalg 8. november. Han ber velgerne gi ham mer makt over delstatsbudsjettet, slik at han også kan kontrollere fagforeningene bedre. Hurraropene runger ikke i California.

GØYALE ARNOLD er blitt slemme Arnold, og populariteten er falt fra 56 prosent i februar til 39 prosent i juni. Demokratene har begynt å nevne Hollywood-stjernen Warren Beatty igjen. For det må nok en Hollywood-faktor til for å sette Arnold Schwarzenegger ut av spill.