Trøbbel for Fidel

Fidel Castro står overfor den alvorligste ikkevoldelige utfordringen hittil mot sitt regime, idet den tidligere amerikanske presidenten Jimmy Carter kommer på besøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En sammenslutning av opposisjonsgrupper overleverte for noen dager siden et krav til myndighetene om en folkeavstemning om politiske reformer, støttet av 11.000 underskrifter.

Det såkalte Varela-prosjektet som står bak kravet, er oppkalt etter presten Felix Varela, en av heltene fra uavhengighetskampen. Bak kampanjen står mannen som er blitt den mest effektive grasrotorganisatoren, Oswaldo Paya, en elektriker fra et av fattigstrøkene i Havana.

Rettigheter

Varela-prosjektet krever en folkeavstemning der velgerne blir spurt om de ønsker borgerrettigheter som ytrings- og organisasjonsfrihet, samt amnesti for politiske fanger. Det er en åpenlys utfordring til Fidel Castro.

Paya og hans medarbeidere har grunnloven på sin side. Den sier at hvis mer enn 10.000 skriver under et opprop, må det holdes folkeavstemning.

Varela-prosjektet begynte det møysommelige arbeidet med å samle underskrifter allerede i 1996, til støtte for fem krav som i praksis vil bety at kommunismen avskaffes.

Si sin mening

- Mange mennesker uttaler seg på cubanernes vegne. Men cubanerne får aldri mulighet til å snakke for seg selv, sier Paya i et intervju med den britiske avisen The Observer.

- Vi ber om at det cubanske folket får sjansen til å si sin mening.

Paya kaller seg selv en kristen humanist. Han tilhører den kristenliberale bevegelsen som opererer i det skjulte. I sin ungdom sonet han en dom i en militær arbeidsleir.

Når Carter besøker Cuba, er det første gang siden 1928 at landet får besøk av en høy amerikansk representant. Carters reise er omstridt i USA. Bush-administrasjonen har sagt at den forutsetter at Carter sier klart fra om behovet for forandring på Cuba.

(NTB)

HISTORISK: Tidligere president Jimmy Carter besøker or tida Cuba og en fidel Castro som sliter hardt med opposisjonen.