Trøbbel fra paradis

Hva skjer når politikere får pengene sine fra skatteparadiser?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvor mye har den britiske kulturministeren Tessa Jowell visst om sin manns fantasifulle finansoperasjoner? Hvorfor spurte hun ikke sin livsledsager om hvor de 344 000 pundene han fikk i gave egentlig kom fra, før pengene hadde vært innom Bahamas og Sveits? Og, som Daily Mail spurte over hele forsida denne helga: Hva snakker ekteparet om ved frokostbordet hvis de ikke kommer inn på sånne spørsmål? Spørsmålet er ikke lenger så aktuelt, for nå spiser de to ikke frokost sammen lenger. De ble separert i helga, og Tessa Jowell beholder foreløpig jobben. Tony Blair har uttrykt sin fulle støtte til henne, og kulturministeren hadde en god dag i spørretimen i de britiske parlamentet på mandag, og slapp å bli stemplet som ukulturminister. Ektemannen Mills, på sin side, jobber febrilsk med å hindre det italienske rettsvesenet i å sikte ham for korrupsjon. Hold tunga rett i munnen nå:

I ET AVHØR i Milano har Mills forklart at de 344 000 pundene var penger han fikk av Silvio Berlusconi. Pengene skal ha vært en bestikkelse for at Mills vitnet i Berlusconis favør i en rettssak om det økonomiske grunnlaget for hans finansimperium. «Hr. B hadde vært i dyp trøbbel hvis jeg hadde sagt alt jeg visste», har Mills fortalt, men han har seinere trukket tilbake uttalelsene. Og Berlusconi har sverget på sine barns liv - intet mindre - at han ikke kjenner noe til verken Mills eller pengene hans. Mills har imidlertid flere forbindelser til Berlusconis krets. Denne helga kom det fram at han på 1980-tallet ordnet affærer for Marcello Dell\'Utri, en mann som i en årrekke har vært i Silvio Berlusconis aller innerste krets. Dell\'Utri har, ifølge en dom som er anket, vært bindeleddet mellom den sicilianske mafiaen og deler av Milanos forretningsliv. Og hvis noe av dette virker forvirrende, kan jeg forsikre om at det ikke er noen ting sammenliknet med oversikter over Silvio Berlusconis selskapsstrukturer, som Mills skal ha hjulpet ham med å sette opp.

I STORBRITANNIA SER konklusjonen til å bli omtrent slik: Britiske ministere bør være forsiktige med å gifte seg med mennesker som har skatteparadiser som spesialområde. I Italia blir konklusjonen en annen: Riktignok bør ikke en statsminister ha en forkjærlighet for eksotiske skatteparadiser og sveitsiske bankkonti. Men mens Tessa Jowell var på nippet til å måtte gå av på grunn av sin manns business, har Berlusconi blitt anklaget for så mye lyssky forretningsdrift i sin regjeringstid at det ikke lenger er mange som orker å foreslå at han skal gå av når anklager som dette dukker opp. Berlusconi framlegger det hele som nok et eksempel på «det kommunistiske rettsvesenets» forfølgelse av ham. Og takket være en ny lov som gjør at Mills/Berlusconi-affæren snart blir foreldet uansett utfall, ser det ut til at det bare er folket som får sjansen til å dømme i denne saken - i det italienske parlamentsvalget om en måned.