Bali:

Trøbbel i ferieparadis

Siden Russlands invasjon av Ukraina har både ukrainere og russere flyktet til den idylliske ferieøya Bali for å unnslippe krig. Nå har myndighetene på øya gått lei.

ENDRE VISUMORDNING: Nå ønsker Balis myndigheter at visumordningen for ukrainiske og russiske besøkende endres. Foto: Pelikh Alexey / Shutterstock / NTB
ENDRE VISUMORDNING: Nå ønsker Balis myndigheter at visumordningen for ukrainiske og russiske besøkende endres. Foto: Pelikh Alexey / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Med sine hvite strender, tropiske værforhold og avslappede tilværelse har ferieparadiset Bali lenge vært et populært reisemål.

Den tropiske øya har mye å tilby og i hvert fall de som flykter fra krig.

Russere utgjør den nest største gruppen besøkende på Bali, etter Australia. Bare i januar i år ankom 22 500 russere, ifølge indonesiske myndigheter. Under samme måned ankom omkring 2500 ukrainere øya.

Denne uka ba øyas myndigheter om å endre ordningen om visum ved ankomst for russiske og ukrainske besøkende. Dette er en dårlig nyhet for dem som har flyktet fra krig eller rekruttering til militæret.

Flere internasjonale medier har omtalt saken, deriblant CNN.

GÅR NED: Denne båten fikk problemer med røff sjø utenfor Bali i Indonesia 3. januar. Video: KameraOne. Reporter: Magnus Paus Vis mer

Dårlig oppførsel

Årsaken til at myndighetene ønsker å endre visumordningen skal være at mange besøkende blir på øya etter at visumet har utgått, jobber ulovlig og oppfører seg dårlig.

- Utenlandske reisende kommer til Bali og oppfører seg som de er hevet over loven. Dette er et utbredt problem og det må ta slutt, sier en lokal politimann, fra Kuta-området på Bali, til CNN.

Dårlig oppførsel fra turister er ikke nytt i ferieparadiset. Man leser stadig om berusede turister som oppfører seg upassende, kler seg nakne i offentligheten og mangler respekt for religiøse og hellige plasser.

Den siste tida har det vært offentlig debatt omkring nettopp de russiske og ukrainske besøkende og deres oppførsel. På en pressekonferanse denne uka forklarte Bali guvernør Wayan Koster at etter krigen hadde flere flokket seg til øya.

Mest kvinner

Siden februar i fjor har ukrainske menn i alderen 18 og 60 forbud mot å forlate landet. Det samme gjelder ikke i Russland, men flere tusen menn er blitt mobilisert ulovlig for å delta i krigen, noe som har fått mange unge til å flykte til utlandet for å unngå rekruttering.

Det ukrainske konsulatet på Bali sa til CNN at det er omkring 8500 ukrainske borgere på øya per februar 2023, med både midlertidige og permanente visum.

- Ukrainere kommer ikke til Bali for å feriere, men fordi landet vårt er blitt invadert. De ukrainerne som kommer til Bali er her for familiegjenforeninger, og flesteparten er kvinner, sa talsperson Nyoman Astama.

Hun understreker at ukrainere på øya ikke ønsker å bryte loven og legger til:

- Det er viktig å håndheve loven og at alle lovbrudd får konsekvenser, slik som folket på Bali har bedt om.

Den russiske ambassaden på Bali har foreløpig ikke kommentert saken.

Foreløpig har de sentrale myndighetene i Indonesia ikke bestemt seg for, om de skal gjøre som myndighetene på Bali ber om og endre visumordningen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer