Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trøbbel med giften gjør at disse sju får leve litt lenger

Ohio utsetter sju henrettelser.

DØDENS HUS: Det er hva de kaller henrettelsesrommet i Southern Ohio Correctional Facility i Lucasville i delstaten Ohio. Nå blir det ingen aktivitet her fram til 2016. Foto: AFP PHOTO/CAROLINE GROUSSAIN/NTB Scanpix
DØDENS HUS: Det er hva de kaller henrettelsesrommet i Southern Ohio Correctional Facility i Lucasville i delstaten Ohio. Nå blir det ingen aktivitet her fram til 2016. Foto: AFP PHOTO/CAROLINE GROUSSAIN/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trøbbel med giftcocktailen som skal drepe de dødsdømte gjør at delstaten Ohaio i USA utsetter alle årets planlagte henrettelser.

Det «rammer» sju dødsdømte som allerede hadde fått sine henrettelsesdatoer skrevet inn i kalenderen. Nå må de vente til fengselsmyndighetene har fått på plass nye og bedre legemidler.

Komplikasjoner Det var henrettelsen av voldtekts- og drapsmannen Dennis McGuire for ett år siden som nå har ført til stans i henrettelsene. McGuire gispet etter luft etter at han fikk den dødelige injeksjonen, og henrettelsesprosessen tok 26 minutter istedenfor de forventede 10 minuttene.

Det skal være det beroligende middelet midazolam som skaper problemene. Middelet er ikke godkjent av amerikanske legemiddelmyndigheter, men har blitt brukt under flere henrettelser i USA hvor alvorlige komplikasjoner har oppstått.

Problemene har ført til nye krav til prosedyrer ved henrettelser, og krav til nye legemidler.

- Det gir oss og forsvarere tid til å få på plass de nye prosedyrene. De nye datoene er også satt for å gi DRC tilstrekkelig tid til å sikre en forsyning av de nye henrettelsesmidlene, skriver fengselsmyndighetene i Ohio (DRC) i en pressemelding.

Brutale mordere Seks av de sju dødsdømte skulle henrettes i år. Nå blir det ingen henrettelser før til neste år.
Samtlige av de dødsdømte er ifølge dommene brutale mordere. Alle har sittet fengslet i over et tiår.

Den første som skulle få giftsprøyta var Ronald R. Phillips (41). Hans henrettelse er utsatt fra 11. februar i år til 21. januar 2016. Phillips ble dømt til døden i 1993 for å ha voldtatt og drept den tre år gamle datteren til sin kjæreste.

Neste mann ut var Raymond Tibbetts (67). Han har fått utsatt sin dødsdag fra 12. mars i år til 19. februar 2016. Han ble dømt til døden i 1997 for å ha drept sin nygifte kone og huseieren de leide hos.

Da politiet tok seg inn i huset, fant de den pensjonerte og kols-syke huseieren, Fred Hicks, med 12 knivstikk og fire kniver fremdeles stukket i kroppen. Flere kniver lå rundt ham med bøyde blad. Kona, Judith Sue Crawford, ble funnet i etasjen over. Hun var slått flere ganger i hodet med et balltre, og hadde 21 knivstikk. Liket lå under et laken.

Siden 1986 Gregory Lott (52) har sittet fengslet i 29 år, dømt for ran, mishandling og drap på 82 år gamle John McGrath i 1986. Lott skal ha vært en notorisk eldreraner, som gjentatte ganger hadde slått til mot McGrath.

82-åringen ble brutalt mishandlet og satt fyr på, men overlevde 11 dager på sykehus før han døde av sine skader.

Henrettelsen av Lott har blitt utsatt flere ganger, og skulle gjennomføres allerede for 10 år siden. Nå er den utsatt igjen, fra 14. mai i år til 20. april 2016.

Skutt fem ganger Warren Keith Henness (51) ble dømt i 1994 for drapet på Richard C. Myers i 1992. Myers skal ha forsøkt å hjelpe drapsmannens kjæreste ut av rusmisbruket.

Det endte i et nedlagt vannverk, der Myers ble funnet kneblet og bundet til en stol med fem skudd i hodet, strupen skåret over, og ringfingeren skåret av. Gifteringen, kontantene og kredittkortene var stjålet.

Henness skulle dø 15. juli, men får nå utsatt henrettelsen til 22. juni 2016.

Drepte romvenninner William T. Montgomery (51) har også sittet nesten 30 år i fengsel. Han ble dømt i 1986 for drapet på to romvenninner. Først skal han ha ranet og drept 20 år gamle Debra Ogle. Deretter skal han ha skutt og drept Cynthia Tincher (19) for å hindre henne i å melde ifra.

Montgomery skulle henrettes 17. september, men må nå vente til 15. august 2016.

Robert Van Hook (54) har også tilbrakt nesten 30 år bak murene. i 1985 møtte han David Self i en homobar i Cincinnati, og inviterte ham hjem til leiligheten. Der kvalte han ham til Self mistet bevisstheten, før han drepte ham med kjøkkenkniv og rømte til Florida.

Han ble pågrepet seks uker seinere.

Nå er hans henrettelse utsatt fra 17. november til 19. oktober i 2016. Han var den siste planlagte henrettelsen i Ohio i 2016.

Voldtok barn Jeffrey Wogenstahl skulle egentlig henrettes 21. januar 2016. Men ettersom Ronald R. Phillips har fått fullbyrdelsen av sin dødsdom utsatt til samme dato, gir det Wogenstahl nesten et leveår til - fram til 16. november 2016.

Han ble dømt i 1995 for drapet på 10 år gamle Amber Garrett. Drapsmannen var en bekjent av hennes mor, og bortførte 10-åringen fra sitt hjem 24 november 1991. Hun ble funnet tre dager seinere, ihjelslått og med 11 knivstikk i nakke og bryst.

DØDSDØMTE MENN: Disse sju får sine dødsdommer utsatt. Øverst fra venstre: Ronald R. Phillips, Raymond Tibbetts, Gregory Lott, William T. Montgomery, Robert Van Hook, Warren Keith Henness og Jeffrey Wogenstahl.
DØDSDØMTE MENN: Disse sju får sine dødsdommer utsatt. Øverst fra venstre: Ronald R. Phillips, Raymond Tibbetts, Gregory Lott, William T. Montgomery, Robert Van Hook, Warren Keith Henness og Jeffrey Wogenstahl. Vis mer