Trøbbel med virkeligheten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiets landsmøte tok imot Kjell Inge Røkke med en ærefrykt som var til å ta og føle på i landsmøtesalen i hotell Clarion i Stavanger i går. I dongeribukse, blå skjorte åpen i halsen over kritthvit T-skjorte framsto han som den våteste Frp-drøm med 45000 mann i arbeid, millioner på bok og milliarder i gjeld. Da partiets nestleder Siv Jensen presenterte stjernen i panelet som skulle diskutere velferdssamfunnet, kunne hun ikke dy seg for lett fnisende å føye til at yndlingen også var «glad i vakre kvinner, raske båter og store hytter».

Men det må ha skuffet flere enn partieier Carl I. Hagen og partiarving Jensen at Røkke ikke viste seg mer som en av dem. Han roste innsatsen til de fagorganiserte i et landsmøte der fagforening er et skjellsord. Han ville ikke si at industrien tynges ned av urimelige skatter. Ikke engang da Siv Jensen ville ha ham til å jamre over janteloven som gjør det vanskelig for mennesker med suksess å «leve ut sin rikdom», fikk hun Røkke til å klage.

Heller ikke Røde Kors-sjef Jonas Gahr Støre, BI-professor Torger Reve eller IT-gründer Eilert Hanoa lot seg friste av Jensens ledende spørsmål tettpakket med Frp-klisjeer til å stryke landsmøtet medhårs. Tvert imot svarte kvartetten i stedet ganske kontant på delegatenes sutring fra landsmøtets første dag, der Norge ble beskrevet som et Gosen for utenlandske gangstere, islamister, bompengetilhengere, Børge Brende og en haug senterpartister på subsidier og trygd.

Fremskrittspartiets landsmøte i Stavanger foregår fredelig og i ordnede former. Formann Carl I. Hagen i bare middels retorisk form kalte det et «konsolideringslandsmøte» som viderefører den planmessige partibyggingen. Og det er blitt lenger mellom de innleggene som bare er tull. Partiet er stabilt som mellomstort i norsk politikk. Røkke takket ja til å komme fordi Fremskrittspartiet er blitt stort og viktig i norsk politikk. Det har han rett i, men virkeligheten har partiet fortsatt dårlig kontakt med.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer