Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trøbbel på Snøhvit-feltet

Kan bli stengt et helt år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snøhvit-feltet skulle vært klart for leveranser av naturgass i disse dager, men anlegget er nå stengt for annen gang siden oktober.

Ifølge offshore.no frykter nå eierne at man må stenge ned hele anlegget i mer enn et år før problemene er løst.

Med en pris på nesten 60 milliarder kroner skulle Snøhvit-feltet utenfor Hammerfest være klart for leveranser av naturgass i disse dager. Mens offshore har gått helt smertefritt, er det i det kompakte anlegget på lilla Melkøya like utenfor Hammerfest som skaper vanskene.

Det er prosessanlegget på Melkøya som har vist seg å være den store utfordringen, skriver offshore.no. Påregnet oppstartsvansker
En kilde sier til nettstedet at problemet er knyttet til produksjonskapasiteten på anlegget, og at det etter all sannsynlighet dreier seg om et designproblem, som det muligens kan ta over et år å utbedre og reparere.

- Vi har satt en ramme på seks til ti måneder for full drift på Snøhvit-anlegget fordi det er påregnet å stenge ned anlegget for justeringer og reparasjoner i oppstarten. Vi hadde nok håpet på en enklere oppstart, men vi er fortsatt i innføringsperioden, sier informasjonsleder Sverre Kojedal ved Snøhvit-feltet til NTB.

Håpet på større produksjon
Anlegget har vært stengt i 14 dager, og Kojedal sier StatoilHydro regner med det vil ta ytterligere et par uker før driften er i gang igjen. Anlegget er stengt på grunn av en sjøvannslekkasje i en varmeveksler. I oktober var anlegget stengt i en periode på halvannen uke.

- Vi har lagt opp et oppstartsløp hvor vi øker produksjonen trinn for trinn. Hittil har vi sendt to laster med gass fra Melkøya, men vi hadde nok håpet å få til flere laster i løpet av 2007 enn hva det ser ut til at vi nå vil få, sier Kojedal til NTB.

Kostnadene iberegnet


Smårusket i oppstarten og eventuelle justeringer og reparasjoner er ifølge Kojedal beregnet inn i de 60 milliarder kronene Snøhvit-anlegget vil koste.

Før produksjonen er oppe på fullt nivå igjen, går StatoilHydro glipp av store inntekter ved salg av gassen, tilsvarende 4,1 millioner tonn LNG per år, skriver offshore.no.

(NTB)

KOSTBAR AFFÆRE: Utbyggingen av Snøhvit-feltet utenfor Hammerfest har kostet nesten 60 milliarder kroner. Foto: SCANPIX
KOSTBAR AFFÆRE: Utbyggingen av Snøhvit-feltet utenfor Hammerfest har kostet nesten 60 milliarder kroner. Foto: SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling