Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trøblete og dyrt - hvis du glemmer å ta med passet

Ikke reis til utlandet uten gyldig pass.

DYRT OG DUMT: Det er ikke lenger så enkelt å få hjelp for nordmenn som reiser til utlandet uten å ta med seg pass. Ambassaderåd Kari Utvær Gasser (til høyre) og Anne-Lise Cortese holder opp moderne nødpass, mens Ellen Engevik Garlas (foran) holder et vanlig, rødt pass. Foto: Asbjørn Svarstad/Dagbladet
DYRT OG DUMT: Det er ikke lenger så enkelt å få hjelp for nordmenn som reiser til utlandet uten å ta med seg pass. Ambassaderåd Kari Utvær Gasser (til høyre) og Anne-Lise Cortese holder opp moderne nødpass, mens Ellen Engevik Garlas (foran) holder et vanlig, rødt pass. Foto: Asbjørn Svarstad/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Mange nordmenn ser ut til å tro seg at de ikke trenger pass for å bli sluppet om bord på fly innenfor Schengen-området.

– Faktum er at nordmenn i utlandet har pass som eneste godkjente middel å bli identifisere med. Derfor er myndighetene i mange land blitt restriktive i forhold til å kreve pass, forklarer Kari Utvær Gasser på Norges ambassade i Berlin.

Et nasjonalt identifikasjonskort av den typen som til neste år skal innføres i Norge, ville blitt godkjent. Bankkort eller førerkort blir ikke akseptert.

Komplisert

- Vi har flere henvendelser i uka fra folk som har reist fra Norge uten pass - og som nå står og ikke kommer seg videre, forteller Anne-Lise Cortese og Ellen Engevik Garlas på ambassadens konsulatavdeling.

– Før kunne vi utstede et såkalt «reisebevis» – og så var det greit. Men nå er det slutt på denne ordningen. De reisende må komme til ambassaden i konsulatavdelings åpningstid, med ferdige passbilder for å få nødpass, sier Cortese og Garlas.

NØDPASS er orangefarget og tydelig merket. Det er komplisert å få fatt i - og må etter reisen leveres tilbake. Foto: Asbjørn Svarstad/Dagbladet
NØDPASS er orangefarget og tydelig merket. Det er komplisert å få fatt i - og må etter reisen leveres tilbake. Foto: Asbjørn Svarstad/Dagbladet Vis mer

For at ambassaden skal kunne utstede et nødpass, må innehaverens gamle pass registreres som ugyldig. Nødpasset er bare gyldig for den ene reisen som skal foretas, og skal leveres inn etter hjemkomsten. Da må også det gamle passet skiftes ut. Dette innebærer et totalt utlegg på 900 kroner – samt alle de byråkratiske ubehagelighetene som følger med.

Fram til februar i år var det også mulig å få et nødpass fra generalkonsulatet i Hamburg, men dette er det også slutt på. Utvær Gasser forteller at det stadig kommer henvendelser fra nordmenn som sitter fast på flyplasser i Tyskland i Frankfurt, Stuttgart eller München – og skal videre ut i verden eller hjem til Norge.

Må møte fram

– Den eneste hjelpen vi kan tilby, er hvis vedkommende har mulighet til å komme hit til Berlin for å få et nødpass. Det blir tidkrevende og kostbart - og de færreste har den tida en slik løsning innebærer, sier Kari Utvær Gasser.

De tre legger ikke skjul på en viss forundring over den informasjonen som tilsynelatende blir gitt i mange norske lufthavner.

– Vi hører stadig om folk som har spurt konkret, og fått til svar at ingen nordmenn trenger pass for å reise innenfor Schengenområdet. Dette er rett og slett ikke riktig, sier kvinnene på konsulatavdelingen i Berlin.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media