Høyest smitte i landet:

Trøblete smittesporing: - Veldig uheldig

I Skien har smitten økt kraftig den siste tida. For smittesporerne har arbeidet vært alt annet enn enkelt.

SMITTEØKNING: I Skien er det registrert 222 smittetilfeller så langt i mai. Foto: Svalastogfoto / Shutterstock / NTB
SMITTEØKNING: I Skien er det registrert 222 smittetilfeller så langt i mai. Foto: Svalastogfoto / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På grunn av smittesituasjonen i kommunene Bamble, Porsgrunn og Skien, innførte regjeringen lørdag strenge regionale tiltak i de tre kommunene.

I Skien er det registrert 222 smittetilfeller så langt i mai. Mye av smitten er blant barn og unge, og smittesporingen har til tider vært krevende.

Krevende smittesporing

Blant annet har flere av de smittede har unnlatt å oppgi nærkontakter.

- Det er et problem at de ikke forteller hvem de har vært sammen med. Det er kanskje fordi de har vært sammen med for mange, og da vet de at de har brutt en regel. Da forteller de kanskje bare to av seks nærkontakter. Det er veldig uheldig. Vi er helt avhengige av korrekt informasjon, sier Skien-ordfører Hedda Foss Five (Ap) til Dagbladet.

Hun opplyser at dette både gjelder unge og voksne, men at kommunen har hatt særlig problemer med russ.

- Det vi har hatt mest problemer med de siste dagene er yngre folk, som russ. De husker ikke alltid hvem de har møtt fordi det har vært litt fuktig, det er et problem med alkohol. I store samlinger med russ og ungdommer så er de ikke sikre på hvem de har møtt, sier ordføreren.

Smittesporerne har også slitt med å komme i kontakt med nærkontakter, fordi flere av dem ikke tar telefonen.

- Vi har hatt problemer med det. Det kan skyldes at folk er skeptiske til ukjente telefonnumre. Vi har hatt samme problem med vaksinasjon når vi ringer folk. Det er særlig de eldste som ikke kan logge seg på digitalt, sier Foss Five.

- Ta sjansen

- Hvilke konsekvenser har det for smittesporingen?

- I verste fall sprer folk smitte uten å vite det. Det viktigste verktøyet vi har er å få gitt beskjed så vi kan sette folk i karantene og teste dem, sier hun.

Kommunen har iverksatt sms-varsling til nærkontakter der det vurderes hensiktsmessig. Ordføreren anmoder likevel til å ta telefonen ved oppringning fra et ukjent nummer.

- Dette er tida hvor du skal ta sjansen og ta fremmede telefonnummer. Da får det heller være en telefonselger. Det er så viktig at man tar telefonen, sier ordføreren.

GRENLAND: Grenland har for tiden høyt smittetrykk, og som en følge av dette har regjeringen i dag innført strenegere tiltak i området. Vis mer

- Veldig bekymret

Grenland-kommunene, med Skien og Porsgrunn, står nå for drøyt 15 prosent av smittetilfellene på landsbasis.

Skien-ordføreren opplever at kommunen har oversikt over utbruddet, men mener det er krevende å være blant kommunene med høyest smitte i landet.

- Jeg blir veldig bekymret, sover dårlig og tenker hele tida på hva vi kan gjøre for å snu situasjonen og prøver å motivere og støtte de som er ute i felt, sier hun.

Foss Five mener det trolig vil ta flere dager eller uker før de ser resultater av tiltakene som er iverksatt for kommunen.

- Når man har hatt høye smittetall en stund så er det mange nærkontakter og familiemedlemmer, så det blir erfaringsmessig noen dager eller uker før man får slått utbruddet ned.

I et ekstraordinært formannskapsmøte søndag kveld vedtok kommunen en lokal forskrift som kommer i tillegg til det som allerede er iverksatt gjennom statlig forskrift vedtatt av regjeringen lørdag. Dette er også vedtatt i Porsgrunn og Bamble.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer