- Trodde aldri på fredsavtalen for Swat

Pakistans president mener det ikke nytter å forhandle med Taliban.

TRODDE IKKE PÅ AVTALE: Pakistanske soldater stenger veien etter et selvmordsangrep i Darra Adam Khel mandag. Kampene mellom islamister og den pakistanske regjeringen har økt de siste dagene, og Pakistans president Asif Ali Zardari sier nå at han aldri hadde noen tro på at fredsavtalen med talibanmilitsen i Swat-dalen ville fungere. Foto: AFP/SCANPIX
TRODDE IKKE PÅ AVTALE: Pakistanske soldater stenger veien etter et selvmordsangrep i Darra Adam Khel mandag. Kampene mellom islamister og den pakistanske regjeringen har økt de siste dagene, og Pakistans president Asif Ali Zardari sier nå at han aldri hadde noen tro på at fredsavtalen med talibanmilitsen i Swat-dalen ville fungere. Foto: AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Pakistans president Asif Ali Zardari hadde aldri noen tro på at fredsavtalen med talibanmilitsen i Swat-dalen ville fungere. Nå kjemper landet for selve sin eksistens, advarer han.

I et intervju med det amerikanske fjernsynsselskapet NBC sier Zardari at kampen mot islamistene nordvest i Pakistan er et felles ansvar for alle verdens demokratier. Forhandlinger med Taliban nytter ikke, og fredsavtalen var helt forgjeves, mener han.

Pakistanske regjeringsstyrker fortsatte mandag sin offensiv mot den islamistiske militsen i Swat-dalen. Innenriksminister Rehman Malik sier at mer enn 700 talibankrigere er drept i offensiven, over 50 av dem i løpet av det siste døgnet.

- Ingen gode talibanere

- Jeg tror ikke det fins gode elementer i Taliban, framholder den pakistanske statssjefen. Han sier også at siden flere stormakter gikk sammen om å støtte Taliban da militsen kjempet mot det daværende Sovjetunionen i Afghanistan på 1980-tallet, har disse stormaktene et ansvar for å bidra til å fjerne «kreftsvulsten» de dermed bidro til å skape.

På litt over en uke har minst 360.000 mennesker flyktet fra de harde kampene i Swat-, Buner- og Lower Dir-distriktene i det nordvestlige Pakistan. Bare søndag flyktet over 100.000 mennesker fra Swat-dalen, ifølge en lokal tjenestemann.

En av fem i leirer

Ifølge talskvinne Ariane Rummery for FNs høykommissÃr for flyktninger UNHCR oppholder imidlertid mindre enn en femdel av disse seg i leirer, skriver den pakistanske avisen The Dawn.

- Under 20 prosent har søkt tilflukt i leirene, mens 80 prosent er utenfor, sier Rummery til avisen.

Den pakistanske tjenestemannen Abid Majeed sier på sin side at rundt 278.000 av mer enn 500.000 internt fordrevne er registrert i leirer, mens resten foretrekker å bo hos slektninger eller leie seg boliger.

Kampene sprer seg

Samtidig ser kampen mellom islamistene og regjeringen ut til å spre seg til områder lenger sør i Pakistan. Mandag ble ti mennesker drept av en selvmordsbomber ved Darra Adam Khel, sør for byen Peshawar.

Blant de drepte var en seks år gammel pike, opplyste lokale sikkerhetsfolk. Mer enn 25 personer kom til skade, da bombemannen kjørte fram til en kontrollpost og utløste sprengladningen han hadde gjemt i bilen sin.

(NTB)