Trodde alle vendte dem ryggen

Per og Veronica Orderud fryktet at alle hadde vendt dem ryggen etter juryens knusende kjennelse torsdag. I går kunne ekteparet se litt lysere på tilværelsen. De fikk vite at medspillerne kjemper med fornyet styrke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frykten for å stå alene kan ha vært utslagsgivende for deres voldsomme reaksjon etter kjennelsen.

Gjennom spesialetterforsker Harald Olsen uttrykker ekteparet nå forsiktig optimisme.

Harald Olsen besøkte først Veronica Orderud ved Bredtveit kvinnefengsel, og deretter Per Orderud ved Universitetssykehuset i Akershus i går.

- Gjennom hans besøk fikk ekteparet kommunisert. Begge har trodd at fra det øyeblikket kjennelsen ble lest opp, falt støttespillerne fra og all motstand opphørte. Men dagen i dag har gitt dem prov på at så ikke er tilfelle. Det har medført at de ser lysere på livet,sier Pers fetter, Espen Orderud, som selv var på sykebesøk hos Per.

Oppmuntret

- Ikke minst det at venneforeningen vil fortsette arbeidet med gjenopptakelse, har gitt dem næring som forhåpentlig kan få dem til å blomstre. De trodde faktisk de var alene her i verden, der de satt på bakrommet og fikk juryens kjennelse gjennom TV-skjermen, sier Espen Orderud.

Ifølge Pers fetter fastholder ekteparet at de er uskyldige.

- De trodde på rettssystemet, og fikk et kraftig slag. Det har satt dem helt ut og ført dem inn i dyp krise. Vår jobb nå er å få dem til å tenke rasjonelt igjen, sier Espen Orderud.

På skolebenken

Nå skal ekteparet bruke skolebenken som kriseterapi. Harald Olsen, mannen som ekteparets støttespillere håper skal oppklare trippeldrapssaken, har også involvert seg på det personlige planet for Per og Veronica. Og han er klar på hva som er beste terapi:

- Å skyve dem i retning skolebenken. Veronica vil raskest mulig tilbake til sin gamle avdeling ved fengselet i Skien. Derfra vil hun ta fatt på studier ved Høgskolen i Telemark, opplyser Olsen.

Veronica Orderud er ennå ikke ferdig utdannet veterinær. Den avsluttende delen av studiet krever større grad av frihet enn praktisk mulig framover.

Suicidal

Også Per Orderud har så smått begynt å se framover.

- Ikke i samme grad som kona, men prosessen er tross alt i gang. Han er utdannet jurist og vil nok finne et relevant studium.

Harald Olsen understreker at Per og Veronica har lang vei å gå.

- Spesielt i Pers tilfelle er det en reell suicidalfare, sier han.

NYTT HÅP: Støttespillerne til ekteparet vil kjempe for dem på utsiden av fengselsmurene. Venner mener skolebenken er løsningen for å få de to på nytt spor. - Særlig i Pers tilfelle er det en reell suicidalfare, sier privatetterforsker Harald Olsen som har nær kontakt med ekteparet.