Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ubåt-søk:

Trodde de hadde funnet ubåten med 44 om bord. Så ble håpet knust

Et undervannskamera tok et bilde av det argentinske myndigheter trodde var den savnede ubåten. Det var det ikke.

IKKE FUNNET: Den argentinske marinen trodde endelig de hadde funnet ubåten «ARA San Juan», som forsvant 15. november. Det viste seg å være et skipsvrak. Bildet er fra havna i Buenos Aires i 2014. Foto: AFP/Argentinas marine
IKKE FUNNET: Den argentinske marinen trodde endelig de hadde funnet ubåten «ARA San Juan», som forsvant 15. november. Det viste seg å være et skipsvrak. Bildet er fra havna i Buenos Aires i 2014. Foto: AFP/Argentinas marine Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et uklart bilde tatt med et nedsenkbart, russisk kamera var med på å øke håpet om at den argentinske ubåten med de 44 passasjerene som forsvant den 15. november endelig var funnet.

Bildet viste et objekt på omlag 60 meter som lå over 470 meter under havoverflaten, skriver The Guardian.

Det gikk imidlertid kort tid fra bildet ble undersøkt til marinens talsmann, Enrique Balbi, bekreftet at funnet som ble gjort var et fiskefartøy, og ikke ubåten.

- Vi bekrefter at det ikke var ubåten kamera fanget opp, men et skipsvrak. Vi beklager at vi uten grunn har skapt forventninger og frustrasjon blant de savnedes familier, sa han til abc news på lørdag.

Bildet avslørte derfor ingen informasjon om det savnede undervannsfartøyet, men Balbi bekrefter ifølge Independent at de i det videre søket vil fokusere på annet enn fotografier. Blant annet vil de gjøre søk etter ubåtens signaler i området der den sist ble observert.

Avsluttet redningsdel av søk

Ubåten «ARA San Juan», av typen TR-1700 hadde vært på et rutineoppdrag ved marinebasen Ushuaia nær sørspissen av Argentina og var på vei tilbake til marinebasen ved Mar del Plata, om lag 400 kilometer sør for Buenos Aires, da det ble helt stille.

Til tross for en omfattende leteaksjon, står myndighetene fortsatt uten spor. Myndighetene mistenker at ubåtens kommunikasjonssystem kan ha blitt ødelagt i forbindelse med en brann om bord.

- Dersom det er et problem med kommunikasjonsutstyret, så skal fartøyet komme til overflaten, sa Balbi i november.

Torsdag ettermiddag kunngjorde den argentinske marinen at de nå har avsluttet redningsdelen av søket. Letingen kommer imidlertid til å fortsette.

- Redningsoppdraget pågikk i mer enn dobbelt så lang tid enn antatt når det er håp om å finne noen overlevende, sa Balbi ifølge NTB.

- Ingen vil bli reddet, sa han ifølge The Guardian.

Marinen har tidligere opplyst at en eksplosjon fant sted på samme tid og sted der ubåten ble meldt savnet 15. november.

Håp om at noen skulle ha overlevd, ble svekket underveis. Da det var gått ti dager, antok man at besetningen neppe hadde overlevd, fordi ubåten hadde nok oksygen til å holde dem i live i opptil ti dager.

Et titall land har bistått Argentina i søket.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!