- Trodde de hadde verdisaker i trusa

Alexandru Dodo (37) er dømt for å ha overfalt eldre kvinner, men frikjent for voldtekt, selv om sæden hans ble funnet på åstedene.

IDØMT NI ÅR: Alexandru Dodo (37) er dømt for tre eldreoverfall, men frikjent for voldtekt av to av kvinnene. Foto: POLITIET
IDØMT NI ÅR: Alexandru Dodo (37) er dømt for tre eldreoverfall, men frikjent for voldtekt av to av kvinnene. Foto: POLITIETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den rumenske statsborgeren Alexandru Dodo (37) ble i dag dømt til ni års fengsel for å ha overfalt og ranet tre eldre kvinner i Oslo. Han var også tiltalt for å ha voldtatt to av dem, men frikjent for dette, selv om hans sæd ble funnet på åstedene.

Begge de to kvinnene Dodo var tiltalt for å ha voldtatt, ble funnet medtatt og avkledd nedentil. 37-åringens forklaring på det var at han lette etter verdisaker de kunne ha i trusa, ettersom det er et vanlig oppbevaringssted i hans hjemland.

Denne forklaringen trodde ikke Oslo tingrett noe på, men fant ikke grunnlag for å dømme ham for voldtekt, selv når hans sæd ble funnet på åstedene, og i det ene tilfellet på offerets kropp; de medisinske funnene kunne ikke entydig bevise at han hadde gjennomført samleie med dem, og tvilen kom tiltalte til gode.

- Riktig vurdering Den 37-årige rumenerens forsvarer Amir Mirmotahari ved Advokatfirmaet Pharos sier han og klienten er godt fornøyd med utfallet.

- Dette er en riktig bevisvurdering av retten. Vi har hele tida framholdt at det ikke er grunnlag for å dømme ham for voldtekt, og tekniske bevis for det finnes ikke. Min klient er lettet over å ha blitt hørt, sier Mirmotahari til Dagbladet.

Forsvareren understreker at Dodo har erkjent at han overfalt de tre kvinnene, men at hensikten utelukkende var å stjele verdisaker fra dem.

- Han angrer og tar sin straff, sier Mirmotahari.

Han ønsket sju års fengsel for klienten - som nå er idømt ni år. Ankespørsmålet har de ennå ikke tatt stilling til.

- Nå skal vi lese gjennom dommen, som først må oversettes, sier Amir Mirmotahari.

Aktor, statsadvokat Asbjørg Lykkja, la ned påstand om 16 års fengsel for Dodo. Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra henne til dommen.

Grov vold Det første overfallet Dodo er dømt for, skjedde på Etterstadsletta øst i Oslo sommeren 2011. Rumeneren påførte en da 80-årig, nå avdød kvinne omfattende bruddskader bl.a. i ansiktet, og etterlot henne bevisstløs i skogen, etter å stjålet veska og et smykke fra henne. 80-åringen ble liggende på sykehus i fire uker.

I september samme år slo han ned og ranet en nå 58-årig kvinne på Ullern vest i Oslo. Kvinnen fikk bruddskader i ansiktet og ble frastjålet veska og et smykke.

I februar 2012 overfalt han en nå 80-årig kvinne på Korsvoll nord i Oslo. Kvinnen hadde vært på treff i en pensjonistforening og var nesten hjemme da Dodo angrep kvinnen på en gangsti bare et steinkast fra hjemmet hennes. Hun ble funnet svært medtatt i snøen bare et steinkast fra sitt eget hjem, og lå flere dager i respirator etter overfallet, som påførte henne store hodeskader.

Traumatisert - Med forbehold om anke ser min klient fram til å bli ferdig med saken og gå videre i livet, sier 80-åringens bistands advokat, Anne-Lise Knoph Birkeland ved Advokatfirmaet Riisa & Co, til Dagbladet.

Det 80-årige voldsofferet er fremdeles traumatisert av det grove overfallet, og har sluttet med en rekke gjøremål hun tidligere fant glede i, ifølge dommen.

- Hva synes hun om at Dodo er frikjent for voldtekt?

- Hun husker ingenting av selve hendelsen, og vil jo helst slippe å være voldtatt, sier bistandsadvokaten.

Birkeland understreker at hun og klienten er fornøyd med at Dodo er idømt ni års fengsel for volden han utøvde.

- Volden var ekstremt grov, og han er idømt en streng straff. Det har betydning, sier bistandsadvokaten.

Ble sendt ut Dodo er også dømt for to husinnbrudd i Oslo i november 2011. Politiet matchet DNA-et hans på disse åstedene med de biolgiske sporene fra overfallene - men ikke før han var sendt ut av Norge i juli 2012, på grunn av innbruddsdommene.

Rumeneren måtte derfor spores opp internasjonalt, og ble gjenfunnet i Paris i september samme år. Han ble utlevert til Norge i april 2013, og har sittet i varetekt siden.

I tillegg til fengselsstraffen er Dodo idømt store erstatningsbeløp til fornærmede og etterlatte. Den samlede erstatningssummen beløper seg til nær en halv million kroner.