Peru - dyr i utlandet

Trodde de kjøpte hund - gjorde sjokkoppdagelse

Plutselig begynte «hunden» å spise på naboens kyllinger.

IKKE EN HUND: Familien trodde de hadde kjøpt en renraset sibirsk husky, og ga den navnet Run-Run. Foto og video: ANDINA / AFP / NTB. Vis mer
Publisert

Da Maribel Sotelo for seks måneder siden kjøpte seg en liten valp fra et gatemarked i Lima i Peru, trodde hun at det var en renraset sibirsk husky.

Sannheten skulle være en helt annet. Det skriver den britiske dagsavisa The Times.

Kjøpt for 110 kroner

Det skal ha vært familiens unge sønn som så gjerne ville ha en hund, og som så valpen til salgs for en sum tilsvarende drøyt 110 kroner.

Den nye «familiehunden» fikk navnet Run-Run, og alt skal ha virket såre vel.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal valpen til å begynne med ha lekt sammen med de andre valpene i nabolaget.

Men etter hvert som den vokste, begynte det å dukke opp tegn på at ting ikke var helt som de skulle.

ANTI-RØYKING: Hengshui Zoo i Heibei-provinsen i Kina gir en ape en sigarett for å fronte en anti-røyking kampanje. Vis mer

Ifølge The Times fant familien det umulig å trene opp familiens nye kjæledyr. Familiens far oppdaget også at det luktet svært kraftig av valpens urin og avføring.

- Spiste tre marsvin

Så skal «hunden» ha begynt å jakte på naboenes høner og kyllinger, enten for å drepe dem eller spise dem, opplyser Reuters.

Dette skal ha fått naboene til å rase.

- En kvinne fortalte oss at den hadde spist tre store marsvin, sier Sotelo til nyhetsbyrået. Hun synes det er leit at hun var nødt til å betale eierne erstatning for de døde dyrene.

Ettersom Run-Run vokste seg større, begynte den å få mer markante trekk som slett ikke stemte overens med en sibirsk husky.

De tynne beina, den buskete halen, det spisse hodet og de framtredende ørene levnet ingen tvil: Familiens «valp» var en rev.

Rømte hjemmefra

Nærmeste bestemt en andesrev (Lycalopex culpaeus), også kalt patagoniarev og andessjakal. Ifølge Wikipedia er reven den største blant de søramerikanske revene.

ANDESREV: Det viste seg at Run-Run ikke var en hund, men en andesrev. De har hvite kinnflekker og rødaktige lår - og haletippen er svart. Foto: ANDINA / AFP / NTB
ANDESREV: Det viste seg at Run-Run ikke var en hund, men en andesrev. De har hvite kinnflekker og rødaktige lår - og haletippen er svart. Foto: ANDINA / AFP / NTB Vis mer

Andesreven kan generelt skilles fra andre nært beslektede arter gjennom sine hvite kinnflekker og rødaktige lår, som mangler svart i seg.

Andeservens rygg er brun, ryggstripene er svake eller helt borte, mens sidene er brune eller gråbrune. Hodet skal være rødlig eller brunlig, mens haletippen er svart - og ikke hvit som den norske rødreven ofte har.

For ikke mange dagene siden rømte Run-Run hjemmefra, og derfor var økopolitiet og representanter fra den lokale viltnemnda (SERFOR) på jakt etter den, rapporterer Reuters.

- Visste ikke

Tirsdag denne uka greide de å fange reven, og nå har den blitt overført til dyreparken Parque de la Leyendas i Lima, ifølge The Times.

NON STOP: En slange overrasket en kvinne i Vietnam. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

Der skal de observere revens oppførsel for å se om den har sine naturlige instinkter i behold. Den kan bli satt fri igjen, men i mellomtida er den blitt litt av en attraksjon i parken.

- De sa det var en ulvehund, men vi visste ikke at det var en rev. Den spiste normalt, som enhver annen hund, men da den vokste opp var det klart at den ikke var en hund, sier den tidligere eieren Sotelo til The Times.

Fem års fengsel

Walter Silva, som er veterinær ved SERFOR, sier til Reuters at mange ville dyr blir fraktet av såkalte «traffickers» fra områder i Amazonas, inn til hovedstaden Lima i Peru for å bli solgt på svartemarkedet.

- Dette fører til konsekvenser som dette. Mange arter blir fanget når de er nyfødte. For dette dreper de foreldrene, og disse ungdyra blir solgt ulovlig på uformelle markeder, sier Silva og legger til:

- I dette tilfellet en rev, solgt som en tamhund.

Ifølge The Times skal mer enn 300 ville arter i Peru være utsatt for en slik type svarthandel, inkludert jaguar, ape, dovendyr, elvedelfiner, arapapegøyer og slanger. Flere av dyreartene er utrydningstruede.

Å drive med svarthandel av dyr kan medføre en straff på mellom tre og fem år i fengsel, opplyser avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer