UNDER TUNG BESKYTNING: Disse bildene viser en av de pansrede IVECO-vognene det norske laget førte da de ble tatt i bakhold. Kjøretøyet bærer preg av å ha blitt truffet av både skudd og panserverngranater. Foto: Morten S. Hopperstad, Forsvaret
UNDER TUNG BESKYTNING: Disse bildene viser en av de pansrede IVECO-vognene det norske laget førte da de ble tatt i bakhold. Kjøretøyet bærer preg av å ha blitt truffet av både skudd og panserverngranater. Foto: Morten S. Hopperstad, ForsvaretVis mer

Trodde de kunne jage Taliban

Men så sviktet luftstøtten, og en etter en ble truffet av kuleregnet. Les den dramatisk stridsloggen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter, FOH, nedsetter umiddelbart en granskningsgruppe for å se på hva som gikk galt da i alt åtte norske soldater ble skadd i kamp mot talibankrigere i Ghowrmach søndag.

For allerede nå er det klart at flere faktorer førte til at situasjonen på bakken ble langt mer dramatisk og uoversiktelig enn forutsett. Først og fremst kan det norske laget ha feilbedømt motstanden der de var sikre på at overlegen ferdighet og utstyr ville presse opprørskrigerne tilbake.

Men så sviktet luftstøtten. Og i løpet av få minutter faller en etter en av soldatene om, truffet i regnet av kuler og granater. Plutselig er situasjonen snudd helt på hodet, der det norske laget kjemper om å overleve den massive beskytningen nærmere 90 kilometer unna nærmeste hjelp.

Trodde de taklet situasjonen
Gruppen med i underkant 20 norske offiserer og soldater kjørte i kollonne nedover en trang og befolket elvedal da de plutselig ble tatt i bakhold av det som høyst sannsynlig var opprørskrigere tilknyttet Taliban. Kampen startet klokken klokken 13.49 lokal tid søndag ettermiddag.

Selv om den norske styrken raskt anslo at motstanderne var tallmessig overlegen, mente laget at de ville takle situasjonen uten hjelp. Det gjorde de nemlig så sent som i påsken.

Etter det Dagbladet kjenner til skal det samme laget ha blitt angrepet i det samme dalsøkket søndag 4. april. Denne gangen trakk opprørskrigerne seg ut av striden uten at norske soldater ble skadet, og uten at det ble behov for støtte.

Nektet å bombeMen denne gangen ga ikke opprørskrigerne seg. Tvert om var det de norske soldatene som etterhvert ble presset fra sin utsatte posisjon nede i dalsøkket. Den norske styrken fikk melding om at det var ISAF-kampfly i luften, og ba om luftstøtte for å bekjempe den stadig mer pågående opprørsgruppen. Laget har med seg spesialister som kan peke ut bombemål for kampflyene.

REDDET LIVET: At den norske helikopterenheten i Meymaneh sendte ut alle sine tre helikoptre for å redde medsoldatenes liv under striden i Ghowrmach, viser hvor alvorlig situasjonen ble oppfattet. Normalt har den såkalte NAD-enheten bare kapasitet til å fly to helikoptre om gangen, der det tredje holdes som reserve hvis et av de andre går i stykker eller trenger deler. At alle tre flyr samtidig er etter det Dagbladet kjenner til høyst uvanlig. Bildet er viser evakuering av skadde under en annen stridsoperasjon tidligere i vår. Foto: PRT Meymaneh
REDDET LIVET: At den norske helikopterenheten i Meymaneh sendte ut alle sine tre helikoptre for å redde medsoldatenes liv under striden i Ghowrmach, viser hvor alvorlig situasjonen ble oppfattet. Normalt har den såkalte NAD-enheten bare kapasitet til å fly to helikoptre om gangen, der det tredje holdes som reserve hvis et av de andre går i stykker eller trenger deler. At alle tre flyr samtidig er etter det Dagbladet kjenner til høyst uvanlig. Bildet er viser evakuering av skadde under en annen stridsoperasjon tidligere i vår. Foto: PRT Meymaneh Vis mer

Klokken 14.00 melder soldatstyrken «Had CAS on station». CAS er forkortelsen på close air support - luftstøtte. Meldingen betyr at soldatene ser at luftstøtten har ankommet området. Men pilotene skal etter det Dagbladet kjenner til ha vegret seg mot å slippe bomber.

Fryktet sivile tapI dalsøkket er det nemlig en del sivil aktivitet og bebyggelse. ISAF har i det siste fått svært hard medfart på grunn av feilbombinger og høye sivile tap. Det er til syvende og sist pilotene som har den endelige avgjørelsen på om de vil bombe eller ikke. Like etter klokken 14.00 returnerer kampflyene uten å angripe opprørsstyrken som er i kamp de norske soldatene. Pilotene mener faren for unødige sivile tap er for stor, og at det norske laget er så nær målene at det er fare for at også de kan bli truffet.

Klokken 14.54 kaller laget på nytt etter flystøtte, og nye kampfly kommer til Ghowrmach. Men heller ikke disse pilotene mener det er forsvarlig å gå til angrep. De blir sirklende en god stund over området før også de må returnere til basen.

Tre såret på 13 minutter
Etter to timer i kamp endret situasjonen seg plutselig og dramatisk for det norske laget. De er under kraftig beskytning. En etter en ble de truffet av kuleregnet fra dalsidene. Stridsloggen taler for seg selv:

• 16.16: Laget melder om den første skadde. Dette skal ha vært en av de to svært alvorlig skadde.

OVERLEVDE: De to hardest sårede soldatene fraktet fra feltsjukehuset i Meymaneh til Camp Marmal i Mazar-e-Sharif. I alt ble åtte norske soldater såret under bakholdsangrepet i Ghowrmach. FOTO LARS KROKEN , Forsvaret
OVERLEVDE: De to hardest sårede soldatene fraktet fra feltsjukehuset i Meymaneh til Camp Marmal i Mazar-e-Sharif. I alt ble åtte norske soldater såret under bakholdsangrepet i Ghowrmach. FOTO LARS KROKEN , Forsvaret Vis mer

• 16.25: «Still taking heavy fire. Two casualties», melder laget. Soldat nummer to har falt. Dette er den andre av de to mest alvorlige skadde.

Etter det dagbladet kjenner til skal en av disse skadde, en offiser i 50-årene, være en av lagets ledende og mest erfarne offiserer.

• 16.29: Laget melder om en tredje skadet soldat. De gjentar at de er under «heavy fire» - tung beskytning.

- Situasjonen er kritisk• 16.36: Situasjonen er nå svært alvorlig. Laget er fremdeles under tung beskytning. De melder om at situasjonen for en av de skadde er kritisk. Men det er vanskelig å behandle de skadde under den intense beskytningen.

• 16.57: «Have found compound to treat patients». Laget har klart å finne et skjermet område der det lar seg gjøre å starte livreddende førstehjelp på de skadde soldatene. De melder at situasjonen er kritisk for to av dem, og at de trenger rask evakuering. I loggen står det videre anført «Pull Out» - trekk ut.

MANGE HELTER: Anestesisykepleier Lars Larsen var på helikopteret som hentet ut de to mest skadde soldatene. Han er en av mange forsvarsledelsen betegner som helter og ansvarlige for at alle de to mest skadde foreløpig ser ut til å overleve mot mange odds. Foto: Lars Kroken / Forsvaret
MANGE HELTER: Anestesisykepleier Lars Larsen var på helikopteret som hentet ut de to mest skadde soldatene. Han er en av mange forsvarsledelsen betegner som helter og ansvarlige for at alle de to mest skadde foreløpig ser ut til å overleve mot mange odds. Foto: Lars Kroken / Forsvaret Vis mer

I PRT-leiren i Meymaneh, nesten 90 kilometer unna, er tre norske sanitetshelikoptre allerede i lufta på vei mot stridssonen. Samtidig får leirens «Task Unit», en infanteristyrke fra Telemark Bataljon, i oppdrag å rykke ut til Ghowrmach for å redde det norske laget. Denne styrken er langt tyngre oppsatt, med stormpanservogner og tunge våpen.

• 17.20: «Still receiving small arms fire. Unknown direction and distance. Working on pull out», melder det skadeskutte laget i Ghowrmach. Det meldes om at sanitetshelikoptrene er like ved for å plukke opp de første skadde.

• 17.48: Sanitetshelikoptrene har returnert til feltsykehuset i Meymaneh-leiren med i alt fire skadde soldater. Dette er første melding om en fjerde skadd i loggen. På bakken i Ghowrmach har situasjonen vært så intens at bare de hardest skadde er meldt inn.

Klarer å trekke seg utI løpet av kvelden rapporteres utterligere to skadde, men ingen av disse trenger umiddelbar evakuering. Samtidig begynner striden å avta ettersom det norske laget klarer å trekke seg nordover og bort fra opprørsstyrken.

Når den norske infanteristyrken kommer frem i 20.30-tiden er kampene over. Da er i alt åtte soldater i laget skadd. De to første så alvorlig at de fremdeles kjemper for livet selv om tilstanden nå er stabil. Disse ble sendt hjem til Norge med spesialfly i ettermiddag etter å ha vært under intensiv behandling både ved feltsykehuset i Meymaneh og det langt mer avanserte hovedsykehuset i ISAF-hovedkvarteret i Mazar-e-Sharif.

SISTE ETAPPE: Her blir offiseren fra trøndelag lastet inn i en tysk ambulanse utenfor sykehuset i Mazar-e-Sharif for å kjøre det siste lille stykket ut til militærflyplassen der spesialflyet venter på å ta de skadde nordmennene til Norge i dag. Tross de alvorlige skadene var offiseren våken og kunne snakke Foto: Jonte Wentzel
SISTE ETAPPE: Her blir offiseren fra trøndelag lastet inn i en tysk ambulanse utenfor sykehuset i Mazar-e-Sharif for å kjøre det siste lille stykket ut til militærflyplassen der spesialflyet venter på å ta de skadde nordmennene til Norge i dag. Tross de alvorlige skadene var offiseren våken og kunne snakke Foto: Jonte Wentzel Vis mer