Trodde de skulle dø

Under en kongresshøring torsdag kommer det fram at Mike Pences livvakter ringte hjem for å ta farvel med sine kjære under stormingen av kongressen 6. januar 2021.

NYE VIDEOER: Under kongresshøringen i USA natt til fredag 10. juni norsk tid ble det vist nye klipp fra stormingen av kongressen 6. januar 2021. Video: AP Vis mer
Publisert

Flere detaljer rundt Capitol-stormingen har det siste døgnet blitt kjent.

Ifølge The Guardian og flere andre medier trodde flere av visepresident Mike Pence sine livvakter at de skulle dø.

Flere skal ha ringt pårørende for å si farvel, ifølge et anonymt vitne i kongresshøringene torsdag kveld, norsk tid. Vitnet er en nasjonal sikkerhetstjenesteman.

- Fryktet for sine liv

Målet til de som stormet kongressen. 6. januar 2021 skal ha vært Pence, som daværende president Donald Trump hadde hetset om i sin siste tale.

- Flere begynte på dette tidspunktet å frykte for sine egne liv. Det ble mye roping og mange personlige samtaler over radioen, uttalte vitnet under en høring torsdag.

Vedkommende beskriver det hele som urovekkende, og forteller at det var kaotiske tilstander.

Pence og livvaktene kom seg etter hvert i sikkerhet og gjemte seg for Trump-tilhengerne, noe Pence har blitt kritisert for av Trump senere..

Så på TV

Pence var ansvarlig for å sertifisere stemmene etter valget i 2020. Før 6. januar hadde Trump ved flere anledninger forsøkt å overtale visepresidenten til å stoppe opptellingen av stemmene.

Kommisjonen slår nå fast at stormingen var presidentens siste forsøk på å stoppe valgresultatet. Kommisjonen har også konkludert med atTrump ikke gjorde noe for å stoppe det 187 minutters lange angrepet.

Vitner forklarer at Trump selv satt og fulgte med på stormingen gjennom nyhetsrapporteringer på Fox News.

- Det var ingen bekymring, sinne, eller fortvilelse. Han var ikke opprørt av det, sa kongresskvinne Elaine Luria, som ledet nattas høringer, om presidentens oppførsel under stormingen.

Brøt trolig loven

I mars slo en føderal dommer fast at Trump trolig brøt med loven da han forsøkte å hindre godkjenningen av valget.

- Planens ulovlige karakter var åpenbar, skriver dommer David Carter i en kjennelse mandag, ifølge The New York Times.

Han mente det er «mer sannsynlig at Trump brøt loven enn at han ikke gjorde det».

Fem mennesker mistet livet i opptøyene, og et ukjent antall person ble skadd, blant dem minst 138 politifolk.

Gårsdagens høring var den siste før kommisjonens sommerferie. Det er ventet at arbeidet gjenopptas til høsten. Det er uklart om det som kommer fram til vil få konsekvenser for Trump eller andre nær ham.

Styreleder Bennie Thompson har imidlertid tatt til ordet for at noen må stilles ansvarlig for 6. januar. Om ikke, frykter han at man ikke vil overvinne den pågående trusselen mot USAs demokrati.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer