- Trodde de skulle skyte meg

Ble tvunget til å gå fra Kenya til Somalia.

 Trygg:  Norske Astrid Sehl og de tre andre gislene er nå frigitt, etter tre dager i fangenskap. EPA/DAI KUROKAWA
Trygg: Norske Astrid Sehl og de tre andre gislene er nå frigitt, etter tre dager i fangenskap. EPA/DAI KUROKAWAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag ble de fire ansatte i Flyktninghjelpen satt fri, etter å ha blitt angrepet og kidnappet i flyktningleiren i Dadaab fredag.

En av de kidnappede var norske Astrid Sehl (33), som har vært tilknyttet Flyktninghjelpen de siste årene. De tre andre er Steven Dennis (37) fra Canada, Qurat-Ul-Ain Sadzai (38) fra Canada og Glenn Costes (40) fra Filipinene.

Trodde hun skulle bli drept
Hun forteller til NRK at hun trodde hun skulle bli drept i angrepet.

- Først så trodde jeg at han skulle skyte meg. Jeg trodde de kom for å drepe oss da jeg så at andre ble skutt. Jeg er fryktelig lei meg for at den ene kollegaen min ikke overlevde, men heldigvis overlevde de fire andre som ble skutt, forteller Astrid Sehl til NRK.

De fire gislene ble tvunget til å gå fra Kenya og over grensen til Somalia.

Sehl sier til NRK at de fikk forsyninger mens de var på flukt.

Mandag ble gislene satt fri etter en redningsaksjon utført av somaliske regjeringssoldater. Cindy Horst, seniorforsker ved PRIO, sier at det ble lettere å frigi gislene på grunn av den kenyanske militæroperasjonen som allerede forgår i Somalia. 

En av gisseltakerne ble drept under skuddvekslingen som oppsto under redningsoperasjonen.

Kapret buss
I følge Reuters hadde gisseltakerne kapret en buss de skulle flykte med. Men bussen punkterte, og derfor måtte de gå til fots i stedet. Da et kjøretøy på vei til gisseltakerne med forsyninger ble stanset, fikk regjeringssoldatene vite hvor gisseltakerne befant seg.

- Hæren tok de tre i bilen til fange, og disse viste soldatene hvor de fire gislene befant seg. Det var rett over grensen fra Kenya mellom byene Diff og Dhobley, fortalte oberst Abdullahi Moalim til Reuters.

Astrid Sehl kommer ikke til å gi seg med arbeidet sitt i Dadaab, og sier til NRK at hun er glad arbeidet til Flyktninghjelpen i Dadaab fortsetter.

Astrid Sehl kommer hjem til Norge i morgen.