Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trodde de tok smertestillende. Viste seg å være dop 50 ganger kraftigere enn heroin

Nå er seks døde.

FENTANYL: Et kraftig legemiddel ved navn fentanyl er skyld i en rekke dødsfall i delstaten California i USA den siste uka. Det skriver avisa New York Times. Her bilder fra et fentanyl-beslag i Canada tidligere i år. Foto: THE CANADIAN PRESS/Darryl Dyck/NTB Scanpix
FENTANYL: Et kraftig legemiddel ved navn fentanyl er skyld i en rekke dødsfall i delstaten California i USA den siste uka. Det skriver avisa New York Times. Her bilder fra et fentanyl-beslag i Canada tidligere i år. Foto: THE CANADIAN PRESS/Darryl Dyck/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et kraftig legemiddel ved navn fentanyl er skyld i en rekke dødsfall i delstaten California i USA den siste uka. Det skriver avisa New York Times.

Bakgrunnen for overdosene er at medikamentet, som er omlag 50 ganger kraftigere enn heroin og 100 ganger kraftigere enn morfin, var kamuflert som langt mer harmløse smertestillende tabletter av typen Norco.

Fentanyl brukes også som smertestillende, men da i langt mindre doser.

De omkomne er både menn og kvinner i aldersgruppen 24 til 59 år.

- Mye mye kraftigere Tilfellene har i følge avisa forekommet i området rundt Sacramento - et distrikt med omlag halvannen million innbyggere.

Laura McCasland er talsperson for politiet i distriktet. Hun forteller at ofrene etter all sannsynlighet ikke har hatt noen anelse om hva de gjorde da de tok pillene.

- I virkeligheten har de tatt fentanyl, som er mye, mye, mye kraftigere, sier hun.

Noen av de som overlevde overdosene, forteller ifølge McCasland at de fikk pillene fra fremmede. Andre forteller at de fikk dem av naboer og venner.

Fra Kina Tilfellet er heller ikke enestående for Sacramento. John J. Martin er agent i etaten som bekjemper ulovlig håndtering av narkotika og legemidler (DEA).

Han er ansvarlig for området rundt San Francisco, og kan fortelle at de den siste tiden har sett en drastisk økning i antallet tilfeller.

Fentanylen produseres hovedsakelig i Kina, før den fraktes til Mexico. Deretter finner den veien over grensa til USA ved hjelp av de meksikanske kartellene.

- Russisk rulett Allerede i forrige uke, begynte New York Times å rette søkelyset mot fentanyl. De snakket blant annet med en 30 år gammel mann ved navn Eddie Frasca.

Frasca er heroinavhengig, men nå og da bruker han sterkere stoffer - blant annet fentanyl. De gangene han har hørt at noen har omkommet som følge av en fentanyl-overdose, gjør han alt han kan for å få tak i noe av det samme stoffet.

- Det er som å spille russisk rulett, men jeg bryr meg ikke. Jeg sier til meg selv at jeg skal bruke opp mine siste penger, og få den beste rusen jeg noen gang har hatt, sier han.

I New Hampshire viser obduksjonsrapporter at 158 overdosedødsfall i fjor kan knyttes til fentanyl. Til sammenlikning var heroin skyld i 32. I Massachusets beskriver de det som en epidemi som sprer seg. En epidemi de ikke var forberedt på.

- Først var det snakk om en opiumepidemi, så en heroinepidemi. Nå er det fentanyl som gjelder, sier statsadvokat Maura Healy.