Trodde det lå en haug sekker på hotellbrygga. Så kom dagslyset

En hvalross har inntatt Hamn hotell.

TOK JULEFERIE: Denne hvalrossen hadde lite hastverk med å komme seg av brygga ved Hamn i Senja. Foto: Eva Pispirigou
TOK JULEFERIE: Denne hvalrossen hadde lite hastverk med å komme seg av brygga ved Hamn i Senja. Foto: Eva PispirigouVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da aktivitetsleder Esten Skullerud ved Hamn hotell på Senja sto opp tidlig i morges, trodde han det lå noen sekker på flytebrygga.

Den trengte reparasjon, og det hele virket svært hverdagslig. Så skjønte han at «sekkene» hadde støttenner.

- Det er helt fantastisk syn. Den ligger der fortsatt, og er veldig rolig. Det kan hende at den sover, men den letter litt på hodet og ser seg rundt innimellom, forklarer Skullerud om hvalrossen først omtalt av Nordlys.

- Hvalrossen har ligget på besøkshavna en god stund, og nesten hele flytebrygga er under vann, så vi får vel nesten vurdere om vi skal kreve leie hvis den ligger der stort lenger, legger aktivitetslederen muntert til.

Uvanlig gjest

​Overfor Dagbladet forteller Skullerud at det er snakk om et relativt lite eksemplar, og at den nye utsikten falt i god smak - både hos gjester og ansatte.

Det er nemlig ikke hver dag at en hvalross tar inn på Hamn. Eva Pispirigou har jobbet der i fire år, uten å se noe liknende.

- Jeg hentet kameraet mitt, og løp mot brygga, sier hun til Dagbladet.

Samtidig understreker aktivitetsleder Esten Skullerud at hotellet ikke noen planer om å jage vekk det digre dyret.

- Mange kommer hit for å se på hval. Den er lenger nord, så det kan vi ikke by på når vi har fjortsightseeing, men dette er et godt plaster på såret. Det eneste vi mangler nå er nordlys, sier Esten Skullerud, for så å legge til:

- Nordlys og hvalross hadde vært bra.

Streifer sørover

Da Dagbladet tar kontakt med Tore Haug, forsker ved Havforskningsinstituttet, sier han at det ikke unormalt at streifdyr trekker sørover.

Enkelte individer beveger seg også ofte langt lengre syd enn til Senja.

- Det er blitt observert hvalrosser så langt syd som Nederland, forklarer Haug.

LØP FOR Å TA BILDE: Fotografen Eva Pispirigou løp for å ta bilde av denne hvalrossen da hun fikk høre om den. - En fantastisk opplevelse, sier hun til Dagbladet. Foto: Eva Pispirigou
LØP FOR Å TA BILDE: Fotografen Eva Pispirigou løp for å ta bilde av denne hvalrossen da hun fikk høre om den. - En fantastisk opplevelse, sier hun til Dagbladet. Foto: Eva Pispirigou Vis mer

- Typisk atferd

Når det gjelder det aktuelle dyret, tror han det er snakk om et ungt hunneksemplar.

Han forteller om en art som kan være betydelig mer grasiøs og handlekraftig enn det utseendet gir inntrykk av.

Derfor advarer han folk mot å gå for nærme dyret.

- Utifra tannlengden ser det ut til å være et relativt ungt dyr. Den har lagt seg opp på brygga for å slappe av, og ligger og sover. Det er helt typisk atferd, sier Haug.

En bestand i vekst

Selarten hvalross ble, på grunn av spekket, huden og støttennene, tidligere utsatt for omfattende jakt. Dette inntil arten på 50-tallet ble totalfredet i både norske og nærliggende havområder.

- Siden den gang har bestanden vokst sakte, men sikkert, og nå er den i åpenbar vekst. Dette eksemplaret kan ha beveget seg fra bestanden på Svalbard, men det er mer trolig at den har svømt fra det sør-østlige Barentshavet.

- Hvalrosser liker ikke dypt vann, og foretrekker heller å bevege seg langs kysten, legger forsker Tore Haug til.