Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trodde det var angina

Det antatt første offeret for metanolforgiftning som kom til sykehus, fikk feilaktig diagnosen angina pectoris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen ble lagt inn på akuttmottaket ved sykehuset i Moss 5. september 2002 med brystsmerter, og legene undersøkte ikke mannen med henblikk på metanolforgiftning. Dagen etter ble kona hans innlagt. Etter 25 minutter fikk hun respirasjonsstans og ble lagt i respirator, og alarmen gikk. Hun ble overført til Fredrikstad for dialysebehandling.

- Dette var opptakten til det som nå kalles Norges største kriminalsak, skriver Tidsskrift for Den norske lægeforening.

Forsinket diagnose

10. september ble neste pasient innlagt. På dette tidspunkt antok legene at livsfarlig sprit var i omløp, og politiet ble koblet inn. To menn hadde da allerede dødd av metanolforgiftning i sine hjem. Det skjedde 4. og 9. september.

Kvinnen som ble innlagt 6. september, har fått varige skader, som synshemming, nedsatt førlighet og redusert lungekapasitet. Ifølge legene ville hun ikke ha overlevd uten dialysebehandling. I Lægeforeningens tidsskrift som kommer ut i dag, er det gjengitt en undersøkelse rundt metanolsaken. 33 personer fra hele landet som ble lagt inn på sykehus med metanolforgiftning i 2002, er med i undersøkelsen.

I artikkelen går det fram at 18 av pasientene ikke hadde metanol i blodet da de kom til sykehus. Pasientene ble diagnostisert ved at man fant unormale syrenivåer i blodet, såkalte osmolale og anionoale gap. Noen fikk forsinket diagnose fordi «vaktteamene ved sykehusene ikke alltid var fortrolige med utregningen av gapbegrepene», heter det i artikkelen.

15 sykehus var involvert i behandling. Fem personer døde, mange fikk varige skader.

17 døde

Siden første pasient ble innlagt 5. september 2002, har 17 omkommet av metanolforgiftning i Norge. Den siste døde 24. juli i år.

Ifølge statsadvokat Pål K. Lønseth har over 30 personer vært i livsfare etter å ha drukket spriten.

Metanolspriten som har vært i omløp i Norge, stammer fra i alle fall to innførsler, gjort av to grupper. 4. januar står tre menn tiltalt for giftdrap på til sammen åtte personer i Moss. I tillegg har Oslo-politiet siktet Erik Fallo for giftdrap på ni personer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media