Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Trodde det var en aprilspøk

Faren til krigsfangen Jessica Lynch trodde noen prøvde seg med en ondsinnet aprilspøk da han først fikk høre om at datteren var funnet i live i Irak. Men det var ingen spøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld, lokal tid, fikk familien til 19 år gamle Jessica Lynch beskjed om at datteren var funnet på et sykehus i Irak. Hun var i live, men skadd. Hun ble reddet ut av amerikanske elitestyrker som tok kontroll over et lokalt sykehus i Nasiriyah. Ifølge CNN ble likene av 11 personer, trolig amerikanske soldater, også sikret av elitestyrkene.

- Da jeg først fikk høre om at Jessica var funnet trodde jeg det var en aprilspøk. Jeg syntes det var en ondsinnet spøk. Jeg kan tåle det meste, men ikke noe slikt, sier Greg Lynch, faren til Jessica.

Samlet familie og venner

Han fikk forsikringer om at det ikke var noen spøk. Sakte men sikkert spredde nyheten seg i hjembyen Palestine. I gatene kjørte det opptog med biler og folk feiret med å tutet i bilhornene. Andre sendte opp fyrverkeri. Rundt 70 familiemedlemmer og nære venner samlet seg etterhvert hjemme hos familien Lynch for å feire nyheten. En venninne av Jessica forteller at hun begynte å skjelve og gråte av ren glede da hun fikk høre at krigsfangen ikke var tatt av dage.

- Du vil ikke tro hvilke gledesscener som utspant seg. Vi gråt, skrålte, smilte og klemte hverandre. Du måtte bare være der for å forstå det, sier Jessicas kusine Pam Nicolais til nyhetsbyrået AP.

Også president George W. Bush har fått med seg gladmeldingen fra Irak.

- Det er flott, var hans umiddelbare reaksjon på nyheten.

Flere soldater drept

Lynch var en av 15 soldater USA regnet som enten savnet, i krigsfangenskap eller drept etter at en gruppe soldater kjørte feil og ble angrepet av irakiske stridsvogner og soldater nær Nasiriya i et slag utenfor byen 23. mars. Fem av de amerikanske soldatene ble vist fram på irakisk fjernsyn, i tillegg til likene av åtte menn. Bildene skapte sterke reaksjoner i USA, og forsvarsminister Donald Rumsfeld anklaget irakerne for å ha brutt Genevekonvensjonen.

Dristig operasjon

Sykehuset Lynch var innlagt på beskrives av amerikanske militære som en base for paramilitære fra Saddams Fedayeenstyrker. I ly av nattemørket skal amerikanerne ha slått ut strømmen i Nasiriyah og rykket inn med stridsvogner og elitestyrker. Kamphelikoptere skal ha satt i gang angrep i en annen del av byen som en avledningsmanøver. I løpet av kort tid skal de amerikanske elitestyrkene ha klart å ta seg inn på sykehuset og tatt med seg Lynch i sikkerhet.

Det finnes ingen informasjon om hvordan amerikanerne fikk kjennskap til at Lynch lå på sykehuset, men CNN mener Lynch ble funnet mens styrkene var på jakt etter Saddam Husseins fetter, kjent som «kjemiske Ali».

Støtte til militæret

Jessica Lynchs familie kommer fra et område hvor støtten til de militære er enorm. Høy arbeidsløshet og små muligheter til høyere utdannelse gjør det amerikanske forsvaret til en solid framtidsmulighet for de fleste. Da Jessica vervet seg til forsvaret for to år siden var hele familien enige om at tilbudet var det eneste reelle framtidshåpet. Jessicas to år yngre søster vervet seg samtidig, og skal innrulleres i desember.

Etter nattas spektakulære redningsaksjon er ikke støtten blitt mindre, verken i Palestine eller USA forøvrig. Redningsaksjonen blir en gedigen PR-bonus for de amerikanske styrkene.

- Amerika lar ikke helter bli igjen i felten, og det er flere helter igjen å hente, sa en talsmann for sentralkommandoen i Qatar, Jim Wilkinson, til CNN.

REDDES:</B> Et helikopter brakte Jessica Lynch i sikkerhet. Dette bildet er tatt av forsvaret med nattkikkert.
FULL JUBEL: Pappa Greg og mamma Deadra jublet vilt da de fikk meldingen om at datteren levde og var reddet.
FØR KRIGEN: Dette bildet ble tatt av Jessica før hun dro til Golfen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling