- ANSES PÅ MILDESTE MÅTE: Henning Warloe erkjenner bruk av narkotika, men ikke i det omfang politiet skisserer i sin tiltale mot ham. Foto: tomas@icu.no / Høyre
- ANSES PÅ MILDESTE MÅTE: Henning Warloe erkjenner bruk av narkotika, men ikke i det omfang politiet skisserer i sin tiltale mot ham. Foto: tomas@icu.no / HøyreVis mer

- Trodde det var noe som het likhet for loven

Henning Warloe krever seg frifunnet for narkokjøp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag går rettssaken mot stortingspolitiker Henning Warloe (H) i Oslo tingrett.

Høyre-mannen nekter straffskyld for kjøp av narkotika, men erkjenner delvis straffskyld for bruk, men ikke omfanget som er omtalt i tiltalen. Etter at retten har hørt Warloes forklaring og svart på spørsmål fra partene la aktor, politifullmektig Anja Perminow Stenersen ned påstand om straff.

Påtalemyndigheten mener Henning Warloe må dømmes til betinget fengsel i 26 dager med en prøvetid på to år. De mener han må ilegges en bot på 10 000 kroner, samt betale saksomkostninger etter rettens skjønn.

Politiet skjerper med det sin påstand om straff. Warloe har tidligere nektet å godta påtalemyndighetens forslag om tilståelsesdom på 18 dager betinget fengsel og tilsvarende bot.

- Ikke tilstått Aktor Stenersen begrunner straffeskjerpelsen med at Warloe ikke skal ha tilståelsesrabatt fordi han ikke har tilstått i sin helhet og det er ikke oppnådd noe prosessøkonomisk besparelse.

Warloe har tidligere sagt til NTB at han mener straffen er for streng, og at Romerike politidistrikt var påvirket av medieoppslagene da de utformet tilståelsesdommen.

- Jeg har fått vite fra politiet at den er så høy fordi jeg har talegaver og kan snakke straffen ned i retten. Det står i siktelsen, har Warloe uttalt til NTB.

Politiet avviser dette.

- Frifinnes Warloes forsvarer, advokat Erling Olav Lyngtveit, mener at Warloe ikke skal dømmes for kjøp av narkotika.

- Det vokser ikke i hans munn av seg selv. Det må komme fra et sted. Det er ikke erverv til eie, det blir erverv til bruk, og det er det helt sentrale, sier Lyngtveit.

- Er det nå slik, med det vi vet om erverv, at det imot forklaringen som Warloe har gitt gang på gang, likevel er bevist at han har mottatt til eie? Det er ikke det, mener Lyngtveit.

- Det er ikke et eneste eksempel i rettspraksis eller påtalepraksis der noen som har brukt narkotika på tilsvarende måte, har blitt straffet med annet enn bøter. Skulle han straffes strengere, begrunnet i jobben han har hatt? Man må ikke anvende annen juss for ham enn det som gjelder deg og meg og alle andre i samfunnet, sier Lyngtveit.

Lyngtveit la ned påstand om at Warloe bør frifinnes for kjøp av narkotika og anses på mildeste måte for tiltalepunktet om narkotikabruken.

- Trodde det var likhet for loven Tiltalte Warloe fikk siste ord under rettssaken i dag:

- Det å gå gjennom en åpen rettssak som dette er en stor belastning sikkert for alle, men også for meg. Det har også forlenget denne sakens varighet til cirka et år. Jeg hadde håpet at det hadde vært mulig nå jeg hadde forklart meg, å få en rask reaskjon slik at det var mulig å gå tilbake fra sykemelding og starte på et nytt og bedre liv. Jeg var sykmeldt i tre måneder, så var det sommereferie og jeg begynte på jobb i september. Dessverre uten at saken var ferdig. I april ble det lovet at saken skulle være ferdig «i neste uke». Jeg har dessverre følt en litt underlig behandling fra Romerike politidistrikt, som hadde mer med hvem jeg var å gjøre, enn hva jeg har gjort. Jeg trodde det var noe som het likhet for loven, sier Warloe.

Det er retten som til slutt avgjør om Warloe skal straffes og hva den skal lyde. Retten varsler at han vil få høre dommen førstkommende torsdag klokka 09.30.

- IKKE TILSTÅTT: Politiet mener straffen til Henning Warloe bør være 26 dager betinget fengsel, og ikke 18 som han ble tilbudt i en mulig tilståelsesdom tidligere. Warloe mener tiltalen mot ham er feil og ønsker seg frifunnet for punktet om kjøp av narkotika. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
- IKKE TILSTÅTT: Politiet mener straffen til Henning Warloe bør være 26 dager betinget fengsel, og ikke 18 som han ble tilbudt i en mulig tilståelsesdom tidligere. Warloe mener tiltalen mot ham er feil og ønsker seg frifunnet for punktet om kjøp av narkotika. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET Vis mer