SATT I OVNEN: Denne ugla satt inne i ovnen i en bolig på Nøtterøy. Huseieren hadde hørt lyder, men trodde bare det var vinden som rev i pipa. Foto: Privat
SATT I OVNEN: Denne ugla satt inne i ovnen i en bolig på Nøtterøy. Huseieren hadde hørt lyder, men trodde bare det var vinden som rev i pipa. Foto: PrivatVis mer

Ugle i pipa

Trodde det var vinden som lagde lyd. Fikk seg en overraskelse da de åpnet ovnsdøra

- Kjent problem at fuglene setter seg fast.

Torsdag morgen skulle feier Stian Kjeldsen gjøre som han stort sett alltid gjør i hverdagen. Han skulle feie pipa i en bolig, denne gangen på Nøtterøy i Vestfold.

Før han gikk opp på taket for å feie, spurte eieren av boligen om han kunne komme inn og sjekke at ildstedet var skikkelig lukket, slik at det ikke skulle skje en lekkasje.

- Han fortalte meg at han hadde hørt lyder fra pipa, men han trodde det var vinden som hadde laget lyd kvelden i forveien, sier Kjeldsen til Dagbladet.

Han åpnet ovnsdøra for å sjekke at alt sto bra til. Inni satt ei fullvoksen ugle.

Vanligvis kaier og måker

- Både jeg og huseier ble overrasket. Ugla satt helt rolig, så jeg tok av meg hanskene og bar den ut, forteller han.

- Der flakset den rett opp i et tre og bruset litt med fjæra. Jeg tror den hadde det fint.

Kjelsen forteller at det oftest er mindre fugler, som kaier og måker, som setter seg fast i skorsteinen. Noen kommer seg også helt ned til ildstedet, slik som denne ugla.

Mange av de mindre fuglene har lettere for å komme seg ut igjen, mens større fugler har større problemer, og trenger hjelp.

- Vi har hjulpet ut langt større fugler tidligere enn denne ugla, det er et kjent problem.

Kan legge på netting

Noen områder har et spesielt rikt fugleliv, og spesielt kaier og måker er kjent for å bygge rede i eller rundt skorsteinen. Da er det lett for fuglene å falle ned.

Derfor anbefaler brannvesenet å legge på rist eller netting, for å hindre at fuglene setter seg fast.

- Når vi anbefaler det eller legger ut bilder i sosiale medier, er det heldigvis flere og flere som velger å følge dette, sier Kjeldsen.