- Trodde det ville vare i uker, kanskje måneder

- Veldig glad for å bli reddet, sier Astrid Sehl etter dramatisk militæraksjon.

 FRIGITT ETTER DRAMATISK AKSJON:  De to kanadiske statsborgerne Steven Dennis og Qurat-Ul-Ain Sadazai og norske Astrid Sehl kom til Nairobi mandag med kenyansk militærhelikopter etter en militær redningsaksjon inne på Somalias territorium samme morgen. FOTO: Thomas Mukoya/REUTERS/NTB SCANPIX.
FRIGITT ETTER DRAMATISK AKSJON: De to kanadiske statsborgerne Steven Dennis og Qurat-Ul-Ain Sadazai og norske Astrid Sehl kom til Nairobi mandag med kenyansk militærhelikopter etter en militær redningsaksjon inne på Somalias territorium samme morgen. FOTO: Thomas Mukoya/REUTERS/NTB SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Astrid Sehl forteller at hun var svært redd og fryktet for å bli drept da hun og hennes kolleger ble bortført fra flyktningeliren Dadaab fredag.

- Jeg så sjåføren i min bil bli skutt. Jeg ble fryktelig redd. Jeg skjønte ikke med en gang hva som skjedde. Så ble vi tatt med av mange bevæpnede menn i en vill fart gjennom bushen, sier hun til VG.

- Jeg trodde de kom for å drepe oss da jeg så at andre ble skutt. Jeg er fryktelig lei meg for at den ene kollegaen min ikke overlevde, men heldigvis overlevde de fire andre som ble skutt, forteller hun til NRK.

Trodde det ble langvarig I dag, to dager etter at hun og hennes tre kolleger ble satt fri, møtte Sehl norske journalister i Nairobi. Hun forteller om redselen og om den slitsomme ferden med kidnapperne inn i Somalia.

Den første natten gikk de i den trykkende heten i ni timer og gjemte seg i buskas på dagtid, for ikke å bli oppdaget.

- De tvang oss til å gå fra Kenya over grensen til Somalia, rundt i det karrige busklandskapet i Somalia, så vi har gått veldig mye og nå er jeg veldig sliten i beina, forteller hun.

- Jeg forberedte meg på at det kunne vare i uker, kanskje måneder, sier hun videre.

Forsto ikke at de ble reddet Sehl og hennes tre kolleger Steven Dennis, Glen Costes og Qurat-Ul-AiN Sadazai, som alle jobber for Flyktninghjelpen, ble bortført fra Dadaab, verdens største flyktningleir, fredag.

De satt i en av bilene i kolonnen til Flyktninghjelpen som ble angrepet av flere bevæpnede menn. Sjåføren ble drept og to andre kenyanere ble såret i angrepet.

Sehl og kollegaene ble satt fri i en felles kenyansk og somalisk militæroperasjon inne i Somalia mandag.

- Jeg hørte skyting og kastet meg ned på bakken. Jeg trodde det var en annen militsgruppe som kom. Jeg forsto ikke at dette var redningsaksjonen. Jeg skjønte rett og slett ikke at noen var kommet for å redde oss, forteller hun.

Oppmuntret hverandre Hun forteller også at hun og de tre andre gislene holdt sammen hele tiden og oppmuntret hverandre.

- Vi holdt motet oppe hos hverandre og hadde alt fokus på å overleve. Vi ga hverandre styrke, sier hun.

Nå hviler de ut i Nairobi der de får oppfølging og debrifing fra Flyktninghjelpen.

- Jeg er veldig glad for å ha blitt reddet og for å være hjemme igjen, sier Sehl, som for tiden bor i Nairobi.

(NTB).