IKKE ET FJELL? Geolog Haakon Fossen tar velkjente Ulriken som et eksempel: - Dette hever seg over det omliggende området uten en definerende topp. Det er mer et område med små forhøyninger og koller, formet som en dal fra et større fjellmassiv, sier han til BT. Foto: HELGE HANSEN
IKKE ET FJELL? Geolog Haakon Fossen tar velkjente Ulriken som et eksempel: - Dette hever seg over det omliggende området uten en definerende topp. Det er mer et område med små forhøyninger og koller, formet som en dal fra et større fjellmassiv, sier han til BT. Foto: HELGE HANSENVis mer

Trodde du Bergen var byen mellom de sju fjell?

Da tror du feil, ifølge ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Byen mellom de to fjell?

Det er Haakon Fossen, geolog og professor ved Universitetet i Bergen, som nå lanserer en ny teori - eller heller river ned en gammel - om hva bergenserne egentlig kan kalle byen sin.

- Strengt definert er det bare Lyderhorn og Løvstakken som fortjener å bli kalt for fjell, sier han til Bergens Tidende.

- De har klart definerte topper, med tydelige konturer og terreng som går ned i alle fire retninger. Selv om det ikke foreligger noen klar definisjon på hva et fjell er, er Bergen som en by mellom sju fjell bare en myte, sier Fossen - og henviser til ordbokdefinisjoner for å finne empiri for synspunktet sitt.

Uklar definisjon Fossen lener seg på denne definisjonen:

Et fjell må være noe som løfter seg opp i forhold til terrenget. Hvis ikke er det et fjellmassiv.

Hos Store norske leksikon heter det:

«Fjell, høytliggende landområde, gjerne over tregrensen. I Norge er fjell i stor utstrekning bølgende vidder, med høyere topper enkeltvis eller i grupper, og dypt nedskårne daler.»

Bokmålsordboka
definerer «fjell» slik:

«Høyt berg, topp over tregrensen»

Fjellmassiv Fjellmassiv defineres for ordens skyld slik (hos Utdanningsdirektoratets Lexin-ordliste):

«Et større, sammenhengende fjellområde»

HOLDER PÅ SJU: Erke-bergenser Herman Friele. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HOLDER PÅ SJU: Erke-bergenser Herman Friele. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Fossen tar velkjente Ulriken som et eksempel:

- Dette hever seg over det omliggende området uten en definerende topp. Det er mer et område med små forhøyninger og koller, formet som en dal fra et større fjellmassiv, sier han til BT.

- Holder på de syv Dagbladet har forsøkt å nå Bergens-ordfører Trude Drevland for en kommentar, men kom bare til en av kongerikets herligere mobilsvarmeldinger.

Hennes forgjenger, kaffekonge Herman Friele, var imidlertid tilgjengelig.

- Hvis han har lyst til å definere det på den måten er det veldig bra, og det er han hjertelig velkommen til. Jeg foreslår en avstemning der han kan få dobbeltstemme - nei, han kan godt få tre stemmer også, så tar vi en demokratisk avgjørelse, sier Friele til Dagbladet.

- Jeg mener byen er mellom de syv fjell, om han vil definere det annerledes tror jeg Bergen er en like bra by for det, sier Friele og oppsummerer:

- Dette er et problem som løses ganske raskt - jeg tror nok vi holder på de syv, sier Friele

PATRIOT: Hva mener ordføreren? Det er fortsatt et mysterium. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
PATRIOT: Hva mener ordføreren? Det er fortsatt et mysterium. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer