Trodde du Bergen var byen mellom de sju fjell?

Da tror du feil, ifølge ekspert.

IKKE ET FJELL? Geolog Haakon Fossen tar velkjente Ulriken som et eksempel: - Dette hever seg over det omliggende området uten en definerende topp. Det er mer et område med små forhøyninger og koller, formet som en dal fra et større fjellmassiv, sier han til BT. Foto: HELGE HANSEN
IKKE ET FJELL? Geolog Haakon Fossen tar velkjente Ulriken som et eksempel: - Dette hever seg over det omliggende området uten en definerende topp. Det er mer et område med små forhøyninger og koller, formet som en dal fra et større fjellmassiv, sier han til BT. Foto: HELGE HANSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Byen mellom de to fjell?

Det er Haakon Fossen, geolog og professor ved Universitetet i Bergen, som nå lanserer en ny teori - eller heller river ned en gammel - om hva bergenserne egentlig kan kalle byen sin.

- Strengt definert er det bare Lyderhorn og Løvstakken som fortjener å bli kalt for fjell, sier han til Bergens Tidende.

- De har klart definerte topper, med tydelige konturer og terreng som går ned i alle fire retninger. Selv om det ikke foreligger noen klar definisjon på hva et fjell er, er Bergen som en by mellom sju fjell bare en myte, sier Fossen - og henviser til ordbokdefinisjoner for å finne empiri for synspunktet sitt.

Uklar definisjon Fossen lener seg på denne definisjonen:

Et fjell må være noe som løfter seg opp i forhold til terrenget. Hvis ikke er det et fjellmassiv.

Hos Store norske leksikon heter det:

«Fjell, høytliggende landområde, gjerne over tregrensen. I Norge er fjell i stor utstrekning bølgende vidder, med høyere topper enkeltvis eller i grupper, og dypt nedskårne daler.»Bokmålsordboka definerer «fjell» slik:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer