ZOMG ISS har fått WWW! Foto: NASA
ZOMG ISS har fått WWW! Foto: NASAVis mer

Trodde du din nettleverandør var treig?

ISS har fått WWW etter 12 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den internasjonale romstasjonen (ISS), et av de mest avanserte konstruksjonene i menneskets historie, har fått koblet opp Internett, 12 år etter byggestart.

«Hallo Twitterverse. Vi twitrer nå DIREKTE fra Den internasjonale romstasjonen — den 1. direktetweeten fra verdensrommet! :)», skrev NASA-astronaut Timothy «TJ» Creamer i ettermiddag, norsk tid, nesten 350 kilometer over havoverflata.

Creamer, medlem av ISS-ekspedisjon 22 og 23, er én måned ut i et halvtårsopphold om bord stasjonen.

Via HoustonEn lang rekke NASA-astronauter i lav jordbane har den siste tida gitt uttrykk for at de direkteoppdaterer gjennom mikrobloggingsnettverket.

ESA-astronaut Christer Fuglesang har imidlertid «avslørt» overfor Dagbladet at det innebar litt bedrag.

— De må først sende meldingen ned til bakkekontrollen i Houston, som i tur videresender den ut på Twitter. Det går ikke direkte, sa Fuglesang til Dagbladet i Houston i sommer.

Nullsnusk-toleranseDen tekniske nyvinninga om bord ISS heter «Crew Support LAN», og gir astronautene mulighet til å surfe og bruke nettet direkte - akkurat som hjemme - uten at de må gå via Houston, melder Universetoday.com.

Formålet med systemet, som bruker eksisterende tilkoblinger mellom jorda og ISS, er å øke livskvaliteten til astronautene, og lette følelsen av isolasjon under langvarige opphold.

De er likevel underlagt det samme strenge IT-reglementet som NASAs bakkeansatte, skriver Universetoday.com.

FIRST!!: Jurij Aleksejevitsj Gagarin var første person i verdensrommet. John Glenn ble første amerikaner i bane rundt jorda. Valentina Tereshkova ble første kvinne, og Neil Armstrong tok det første skrittet på månen. TJ Creamer, på bildet, er den første til å sende en direkte Twitter-melding. Foto: EPA/SERGEI CHIRIKOV/Scanpix
FIRST!!: Jurij Aleksejevitsj Gagarin var første person i verdensrommet. John Glenn ble første amerikaner i bane rundt jorda. Valentina Tereshkova ble første kvinne, og Neil Armstrong tok det første skrittet på månen. TJ Creamer, på bildet, er den første til å sende en direkte Twitter-melding. Foto: EPA/SERGEI CHIRIKOV/Scanpix Vis mer