Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trodde du jobbkrisa i Norge var ille? Gigantkonsern kvitter seg med 85 000 ansatte og kutter 32 milliarder kroner

Gruveselskapet må kvitte seg med to av tre ansatte i det som beskrives som en «radikal restrukturering».

KRAFTIGE KUTT: Anglo American er ett av verdens største gruveselskap, og annonserte tirsdag at det må gjennomføre en «radikal restrukturering» av selskapet for å håndtere prisfallet på råvarer. Bildet er fra en av selskapets gruver utenfor Johannesburg, og ble tatt i juni i år. Foto: AFP PHOTO / MUJAHID SAFODIEN / NTB Scanpix
KRAFTIGE KUTT: Anglo American er ett av verdens største gruveselskap, og annonserte tirsdag at det må gjennomføre en «radikal restrukturering» av selskapet for å håndtere prisfallet på råvarer. Bildet er fra en av selskapets gruver utenfor Johannesburg, og ble tatt i juni i år. Foto: AFP PHOTO / MUJAHID SAFODIEN / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Til tross for at vi har gjennomført en restrukturering og levert på våre mål, så gjør det kraftige prisfallet innenfor råvarer at vi må iverksette enda tøffere tiltak, sier Anglo Americans konsernsjef Mark Cutifani om de dramatiske kuttene, ifølge Business Insider.

Anglo American er ett av verdens største gruveselskap, og har vokst seg til en gigant på utvinning av alt fra billig metall til diamanter.

Selskapet har hovedkontor i London, men har gruver og annen virksomhet i både sørlige Afrika, Sør-Amerika, Nord-Amerika, Australia, Asia og Europa.

Massive tiltak Tirsdag annonserte Anglo American at de må gjennomføre en «radikal restrukturering» av selskapet for å håndtere prisfallet.

HAR GRUVER VERDEN RUNDT:Anglo American er ett av verdens største gruveselskap, og har vokst seg til en gigant på utvinning av alt fra billig metall til diamanter. Selskapet har hovedkontor i London, men har gruver og annen virksomhet i både sørlige Afrika, Sør-Amerika, Nord-Amerika, Australia, Asia og Europa. Her fra en gruve utenfor Santiago.  Foto: REUTERS/Ivan Alvarado/NTB Scanpix
HAR GRUVER VERDEN RUNDT:Anglo American er ett av verdens største gruveselskap, og har vokst seg til en gigant på utvinning av alt fra billig metall til diamanter. Selskapet har hovedkontor i London, men har gruver og annen virksomhet i både sørlige Afrika, Sør-Amerika, Nord-Amerika, Australia, Asia og Europa. Her fra en gruve utenfor Santiago. Foto: REUTERS/Ivan Alvarado/NTB Scanpix Vis mer

Business Insider har samlet sammen de viktigste av et stort utvalg tiltak som Anglo American skal iverksette. Blant dem, er disse tre:

• Selskapet må kvitte seg med om lag 60 prosent av sine eiendeler. I 2014 hadde Anglo American eiendeler til en verdi av 44 milliarder pund, eller over 570 milliarder kroner.

• 85 000 av selskapets 135 000 ansatte vil miste jobbene sine i de neste årene. Selskapet understreker at noen av disse vil få nye eiere når deler av selskapet skal selges, og at de derfor ikke nødvendigvis mister jobbene sine.

• Selskapet må kutte kostnader på 2,5 milliarder pund, eller 32,6 milliarder kroner, innen 2017.

Norsk oljekrise I Norge har vi sett en tilsvarende utvikling, men innenfor en annen industri, og foreløpig i langt mindre skala. Her til lands har oljebransjen blitt hardt rammet av blant annet lave oljepriser. Tirsdag falt oljeprisen til under 40 dollar fatet, mens den lå på 115 dollar fatet i juni i fjor. Prisfallet har igjen gått hardt utover arbeidsmarkedet.

Så langt har over 26 000 oljejobber forsvunnet som følge av nedturen i oljesektoren, viser tall innhentet i november av aksjemekler Truls Oma Erichsrud i DNB.

- På samme tidspunkt i fjor var ca. 5000 jobber kuttet siden januar. Tallet doblet seg i løpet av fire-fem måneder, og vi var oppe i 20 000 før sommeren i år. Nå har tallet steget til i overkant av 26000, sa han til Dagbladet i november.

Og det er ventet at tallene vil fortsette å stige.

Teknisk Ukeblad skrev i november om en rapport fra Menon Business Economics og DNV GL, som anslår at oljeindustrien i Norge i verste fall kan miste 200.000 årsverk fra 2014 og frem til 2020.

Ifølge International Research Institute of Stavanger er det totalt 330.000 arbeidsplasser knyttet til petroleumsvirksomhet i Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media