Trodde du Norge er ferdige i Afghanistan?

Nærmere 300 soldater skal fremdeles være stasjonert i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er et veldig viktig oppdrag. Det store bidraget er ferdig, men nå begynner en ny fase; det er like viktig å fullføre det man har startet, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til Dagbladet.

Mange lever i oppfatningen at det norske engasjementet i Afghanistan sluttet i september, da leiren i Maimana i Faryab-provinsen ble lagt ned. Det stemmer ikke; det er for tida ca. 200 norske soldater i landet, og antallet økes over jul.

- Da kommer bl.a. en styrke fra Telemark bataljon, slik at det samlede antallet blir i underkant av 300, opplyser forsvarssjef Harald Sunde til Dagbladet.

Opplæring De norske soldatene skal først og fremst drive opplæring av afghanske politi- og sikkerhetsstyrker i Mazar-i-Sharif nord i landet, samt i hovedstaden Kabul. Målet er at landets egne tjenestefolk skal være selvdrevne fra 2014, da Isafs væpnede oppdrag etter planen skal være over.

Strøm-Erichsen og Sunde har vært på en visitt til de norske styrkene. I Mazar-i-Sharif deltok de i en minnemarkering for de ti soldatene som er omkommet i løpet av engasjementet.

- Har det vært riktig for Norge å være engasjert i Afghanistan?

- Det har kostet veldig mye - vi har mistet ti soldater. Samtidig skal vi ikke glemme hvorfor vi ble med; rundt 11. september 2001 var Afghanistan et terrorrede for organisasjoner som al-Qaida, og hadde det undertrykkende Taliban-regimet, sier Strøm-Erichsen.

LA NED KRANS: Sunde og Strøm-Erichsen la ned krans til minne om de ti norske omkomne soldatene. Foto: KIM GULBRANDSEN / FORSVARET
LA NED KRANS: Sunde og Strøm-Erichsen la ned krans til minne om de ti norske omkomne soldatene. Foto: KIM GULBRANDSEN / FORSVARET Vis mer

Hun understreker også det globale perspektivet, med naboer som Iran og Pakistan.

- Vellykket Det vakte oppsikt da generalmajor Robert Mood i høst uttrykte tvil om hvorvidt det norske militære engasjementet i Afghanistan har hatt noen positiv virkning på sikkerhetssituasjonen i landet. Afghan Analysts Network rapporterer at Faryab-provinsen, etter sju års norsk nærvær, er preget av klankonflikter, stadige trefninger og et Taliban på frammarsj.

Strøm-Erichsen mener bestemt at den norske innsatsen har vært vellykket.

- Alle oppgaver er ikke løst, og vi kunne sikkert gjort noe annerledes. Men akkurat vårt oppdrag i Faryab var særdeles viktig; i et fungerende samfunn må folk oppleve sikkerhet, og nå er afghanerne i stand til å håndtere den selv, sier ministeren.

Hun trekker fram kampen mot korrupsjon og for kvinners rettigheter som store gjenstående utfordringer.

- Men vi merker en gryende optimisme nå, sier forsvarsministeren.

- Norge får skryt Forsvarssjef Sunde - som beskriver Faryab-innsatsen som en suksess - understreker at de norske styrkene har hatt stor nytte av å være utplassert i et konfliktområde.

- De har lært å utføre oppgaver under krevende forhold, har opptrådt som konfliktløsere i fremmed område og har vært i reell strid istedenfor øvelse. Det gir svært god kunnskap og erfaring.

ANKOM I HERCULES: Forsvarsminister Strøm-Erichsen ankom Mazar-i-Sharif i den norske Hercules-maskinen «Nanna». Flyet er del av den norske styrken som fremdeles skal være stasjonert i Afghanistan. Foto: KIM GULBRANDSEN / FORSVARET
ANKOM I HERCULES: Forsvarsminister Strøm-Erichsen ankom Mazar-i-Sharif i den norske Hercules-maskinen «Nanna». Flyet er del av den norske styrken som fremdeles skal være stasjonert i Afghanistan. Foto: KIM GULBRANDSEN / FORSVARET Vis mer

Sunde og Strøm-Erichsen har i løpet av det siste oppholdet møtt politiske og militære ledere fra de andre Isaf-landene og Afghanistan. Ifølge forsvarssjefen får nordmennene svært gode skussmål.

- De inngir tillit og troverdighet blant afghanerne - det er nøkkelen til suksess, sier han.