VARMT: Meteorologisk institutt melder finvær over hele landet i helgen. I Oslo ser prognosene gode ut også for neste uke. Foto Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VARMT: Meteorologisk institutt melder finvær over hele landet i helgen. I Oslo ser prognosene gode ut også for neste uke. Foto Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Været

Trodde du sommeren var over? Nå kommer finværet

Melder finvær over hele landet i helga. På Østlandet ser prognosene gode ut også for neste uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det blir fint vær i store deler av landet. På lørdag henger det fortsatt igjen regnbyger i Nordland og Nord-Trøndelag, men det blir fint i Troms og Finnmark, på Østlandet og Vestlandet, sier statsmeteorolog Ragnhild Nordhagen.

Fra lørdag stiger temperaturen i Troms og Finnmark, og på søndag er det meldt 15 grader over hele fylket. Sør i Nordland blir det opp mot 20 grader.

Norges værvinnere

På Øst- og Vestlandet blir det også stigende temperaturer. Statsmeteorologen melder at Østlandet kan passere 20 grader på søndag. Sørlandet kan også glede seg over finværet.

- Det blir fint vær på Østlandet og Vestlandet på lørdag. På værvarslingsmodellene ser det ut som om det er størst sjans for å komme opp i 20 grader på Østlandet. På Sørlandet kan det bli 18 grader. Det blir gode temperaturer over stort sett hele landet til helgen, sier Nordhagen.

- Vil du si det blir strandvær?

- Det spørs hvor varmt folk må ha det, men badetemperaturen på Østlandet vil ligge på rundt 17-18 grader, så de som tåler å bade i under 20 grader kan ta seg en tur på stranda.


Fin start på høsten

Det ser ut som det blir en fin start på september. Det blir veldig fint vær og stigende temperaturer på 20 grader i Sør-Norge, sier meteorolog Beate Tveita i StormGeo til Dagbladet.

Hun sier det ligger an til bra vær hele uken i Sør-Norge.

Det er imidlertid et sprik i prognosene. Den siste prognosen sier fint vær, og vi snakker opp mot 20-tallet for Sør-Norge i flere dager, sier hun.

Usikre prognoser

Ifølge Nordhagen er det vanlig med fint vær i august. Hun sier det kommer til å holde seg etter at lavtrykket som nå råder har passert.

- Det er ikke helt unormalt å få noen fine perioder i august. Nå er det en høytrykksrygg som bygger seg opp som gjør at lavtrykkene holder seg unna. Lavtrykket gjør at det blir nedbør fra Stadt og nordover, men når det har passert blir det fint, sier Nordhagen.

Værvarslingsmodellene viser at været på Østlandet holder seg fint den neste uken, men det har vært endringer de siste dagene. Nordhagen mener det kan oppstå flere.

- På mandag kan det komme nedbør i Nord-Norge, men Østlandet går inn i en fin uke. Det holder seg mellom 15 og 18 grader i neste uke. Det er likevel usikkerhet rundt varslingen fordi det er så langt frem i tid. I tillegg har høytrykksveggen forflyttet seg, og hvis den flytter seg mer kan det forsterke usikkerheten i værsituasjonen.