KRAFTIGE TAK: Slik så det ut ved Fokstugu på E6 over Dovrefjell i Oppland torsdag ettermiddag. Veien måtte stenge i en periode på grunn av kraftige vindkast. Foto: NRK/Geir Olav Slåen.
KRAFTIGE TAK: Slik så det ut ved Fokstugu på E6 over Dovrefjell i Oppland torsdag ettermiddag. Veien måtte stenge i en periode på grunn av kraftige vindkast. Foto: NRK/Geir Olav Slåen.Vis mer

Trodde du uværet var over?

Den kraftige vinden som har herjet store deler av landet vil roe seg ned i kveld, men så...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Full storm og kraftige vindkast på over 30 m/s har blant annet ført til at et vogntog blåste av E6 i Nordland, tusenvis av strømløse husstander i Oslo og Akershus, stengt fjellovergang over Dovrefjell og stengte veier i Møre og Romsdal på grunn av trefall.

Uværet vil gradvis avta i kveld torsdag, men på fredag braker det løs med stiv kuling utsatte steder.

- Igjen kommer det et lavtrykk som vil prege hele landet, men dette er jo typisk for årstiden særlig for folk i Nord-Norge og på Vestlandet. Det er tid for ruskevær - og ruskevær får de, sier statsmeteorolog Espen Biseth Granan.
 
HAR DU BILDER ELLER TIPS? TIPS OSS 2400 eller 2400@dagbladet.no

Stiv kuling og snø Verst blir det i Trøndelag, Møre og Romsdal og i Finnmark hvor det meldes om stiv kuling opp mot 20 m/s.

Ifølge Meteorologisk institutt vil vindretningen være sørlig. Dermed er det ikke spådd så kraftig vind i fjellene fordi vinden vil holde seg parallelt med kysten.

I likhet med Østlandet blir det mildvær, mens i Nord-Norge kan det bli snø og sludd enkelte steder.

- Det stramme vindfeltet over hele landet skyldes et høytrykk som ligger i havet vest for Irland. Når dette er kombinert med et lavtrykk ved Kolahalvøya nord i Russland, slår vinden kraftig ned, forklarer statsmeteorologen.

Ingen personer skal ha blitt skadet som følge av uværet de siste dagene. Uværet vil gradvis avta i store deler av landet i løpet av neste uke.

Varmt, mildt og sol Biseth Granan forteller videre at det på Østlandet har vært såkalt fønvind, - en varm og tørr, ofte kortvarig, vind. Dette førte til at for eksempel Oslo hadde en temperaturøkning på ti grader i løpet av én time.

STIV KULING: Storm og kraftige vindkast på opp mot 30 m/s har herjet store deler av landet det siste døgnet. I kveld torsdag stilner det noe, før det i morgen er spådd stiv kuling og en vindstryke på opp mot 20 m/s. Her er et satelittbilde fra torsdag kveld. Foto: Meteorologisk institutt.
STIV KULING: Storm og kraftige vindkast på opp mot 30 m/s har herjet store deler av landet det siste døgnet. I kveld torsdag stilner det noe, før det i morgen er spådd stiv kuling og en vindstryke på opp mot 20 m/s. Her er et satelittbilde fra torsdag kveld. Foto: Meteorologisk institutt. Vis mer

Værstasjonen på Blindern i Oslo viste onsdag 13,7 grader, og ifølge værvarslingstjenesten Yr var dette den varmeste novemberdagen i Oslo på over 100 år.

Ikke siden 1899 har det vært så varmt så sent i november som i år.

For to uker siden herjet stormen Hilde med vindkast opp mot 35 m/s i Trøndelag, Helgeland og Nordland 16.-17. november.

DA HILDE HERJET: Stormen Hilde herjet langs norskekysten tidligere i november, og slo her inn over havna i Stjørdal tidligere i november. De to personene i bildet beveger seg på en flytebrygge i urovekkende nærhet av kraftige bølger. Storm blir det ikke på fredag, men det er spådd stiv kuling. Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix
DA HILDE HERJET: Stormen Hilde herjet langs norskekysten tidligere i november, og slo her inn over havna i Stjørdal tidligere i november. De to personene i bildet beveger seg på en flytebrygge i urovekkende nærhet av kraftige bølger. Storm blir det ikke på fredag, men det er spådd stiv kuling. Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix Vis mer