Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trodde du uværet var over?

Den kraftige vinden som har herjet store deler av landet vil roe seg ned i kveld, men så...

KRAFTIGE TAK: Slik så det ut ved Fokstugu på E6 over Dovrefjell i Oppland torsdag ettermiddag. Veien måtte stenge i en periode på grunn av kraftige vindkast. Foto: NRK/Geir Olav Slåen.
KRAFTIGE TAK: Slik så det ut ved Fokstugu på E6 over Dovrefjell i Oppland torsdag ettermiddag. Veien måtte stenge i en periode på grunn av kraftige vindkast. Foto: NRK/Geir Olav Slåen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Full storm og kraftige vindkast på over 30 m/s har blant annet ført til at et vogntog blåste av E6 i Nordland, tusenvis av strømløse husstander i Oslo og Akershus, stengt fjellovergang over Dovrefjell og stengte veier i Møre og Romsdal på grunn av trefall.

Uværet vil gradvis avta i kveld torsdag, men på fredag braker det løs med stiv kuling utsatte steder.

- Igjen kommer det et lavtrykk som vil prege hele landet, men dette er jo typisk for årstiden særlig for folk i Nord-Norge og på Vestlandet. Det er tid for ruskevær - og ruskevær får de, sier statsmeteorolog Espen Biseth Granan.
 
HAR DU BILDER ELLER TIPS? TIPS OSS 2400 eller 2400@dagbladet.no

Stiv kuling og snø Verst blir det i Trøndelag, Møre og Romsdal og i Finnmark hvor det meldes om stiv kuling opp mot 20 m/s.

Ifølge Meteorologisk institutt vil vindretningen være sørlig. Dermed er det ikke spådd så kraftig vind i fjellene fordi vinden vil holde seg parallelt med kysten.

I likhet med Østlandet blir det mildvær, mens i Nord-Norge kan det bli snø og sludd enkelte steder.

- Det stramme vindfeltet over hele landet skyldes et høytrykk som ligger i havet vest for Irland. Når dette er kombinert med et lavtrykk ved Kolahalvøya nord i Russland, slår vinden kraftig ned, forklarer statsmeteorologen.

Ingen personer skal ha blitt skadet som følge av uværet de siste dagene. Uværet vil gradvis avta i store deler av landet i løpet av neste uke.

Varmt, mildt og sol Biseth Granan forteller videre at det på Østlandet har vært såkalt fønvind, - en varm og tørr, ofte kortvarig, vind. Dette førte til at for eksempel Oslo hadde en temperaturøkning på ti grader i løpet av én time.

STIV KULING: Storm og kraftige vindkast på opp mot 30 m/s har herjet store deler av landet det siste døgnet. I kveld torsdag stilner det noe, før det i morgen er spådd stiv kuling og en vindstryke på opp mot 20 m/s. Her er et satelittbilde fra torsdag kveld. Foto: Meteorologisk institutt.
STIV KULING: Storm og kraftige vindkast på opp mot 30 m/s har herjet store deler av landet det siste døgnet. I kveld torsdag stilner det noe, før det i morgen er spådd stiv kuling og en vindstryke på opp mot 20 m/s. Her er et satelittbilde fra torsdag kveld. Foto: Meteorologisk institutt. Vis mer

Værstasjonen på Blindern i Oslo viste onsdag 13,7 grader, og ifølge værvarslingstjenesten Yr var dette den varmeste novemberdagen i Oslo på over 100 år.

Ikke siden 1899 har det vært så varmt så sent i november som i år.

For to uker siden herjet stormen Hilde med vindkast opp mot 35 m/s i Trøndelag, Helgeland og Nordland 16.-17. november.

DA HILDE HERJET: Stormen Hilde herjet langs norskekysten tidligere i november, og slo her inn over havna i Stjørdal tidligere i november. De to personene i bildet beveger seg på en flytebrygge i urovekkende nærhet av kraftige bølger. Storm blir det ikke på fredag, men det er spådd stiv kuling. Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix
DA HILDE HERJET: Stormen Hilde herjet langs norskekysten tidligere i november, og slo her inn over havna i Stjørdal tidligere i november. De to personene i bildet beveger seg på en flytebrygge i urovekkende nærhet av kraftige bølger. Storm blir det ikke på fredag, men det er spådd stiv kuling. Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix Vis mer