Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trodde du vi hadde togkaos her til lands?

Slik ser det ut når folk skal hjem fra bønnefestival i Bangladesh.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
TA PLASS!: Muslimer er på vei hjem fra bønnefestivalen Biswa Ijtema ved Tongi utenfor hovedstaden Dhaka i Bangladesh i dag. Den årlige menigheten er den nest største i verden. Foto: AFP / Munir uz ZAMAN / NTB scanpix
FEIL TOG? Denne mannen hoppet på neste tog. Foto: AP / A.M. Ahad / NTB scanpix
TOGET I RUTE: Myndighetene stiller med tog slik at folk skal få kommet seg hjem før hverdagen starter igjen. Foto: AP / A.M. Ahad / NTB scanpix
UTEPLASS: Vindusplassene er ikke de mest utsikt på toget. Foto: AP / A.M. Ahad / NTB scanpix
TA PLASS!: Muslimer er på vei hjem fra bønnefestivalen Biswa Ijtema ved Tongi utenfor hovedstaden Dhaka i Bangladesh i dag. Den årlige menigheten er den nest største i verden. Foto: AFP / Munir uz ZAMAN / NTB scanpix
FULLE FERGER: Også de oppsatte fergene benyttes ivrig av de hjemreisende. Foto: AP / A.M. Ahad / NTB scanpix

(Dagbladet): Millioner av muslimer har i helga deltatt for å be like utenfor den bangladeshiske hovedstaden Dhaka.

Bishwa Ijtema er den nest største årlige muslimske menigheten etter Hajj, som er kjent som pilgrimsferden til Mekka. De troende samlet seg rundt fire mil utenfor hovedstaden ved elva Tongi.

Begivenheten er så stor at arrangørene har valgt å avholde festivalen to ganger for å imøtekomme den økende pågangen. I løpet av de tre dagene møtes man for å be og lytte til religiøse lærde, skriver nyhetsbyrået AFP.

- Vi bekjenner synder og feil fra vår daglige liv. Jeg har kommet hit for å være med i bønn med millioner av andre for å søke barmhjertighet fra den allmektige Allah, sier Muhammad Ismail til AFP.

I dag var arrangementet over og bangladesherne og de over 25 000 som hadde kommet fra mer enn 130 land skulle hjem. En del valgte kollektiv transport.

Det utløste scener som ville fått NSB til å sette opp ekstrabusser og Jernbaneverket til mer enn å bekymre seg for kjøreledningene. Å kalle togene stappfulle vil være en underdrivelse.

Det var lite rom for å breie seg i kupeen og mange valgte å ta plass utenfor og oppå togene. Bildene til de internasjonale nyhetsbyråene viser mennesker som hopper fra et tog til et annet i håp om å skaffe seg en bedre plass.

Det har vært strenge sikkerhetstiltak rundt arrangementet etter at minst 26 mennesker ble drept under et innledende valg i landet tidligere i måneden.

AFP siterer tjenestemenn som beskriver sikkerhetstiltakene rundt arrangementet som «idiotsikre». 10 000 politifolk har patruljert området langs elva og fra lufta.

Myndighetene i landet har satt opp ferger i tillegg til togene mens hæren har satt opp en rekke provisoriske broer og vanntanker til millionene som møtte opp.

Neste arrangement starter 31. januar.

Hele Norges coronakart