Trodde Eric (20) var bombemann - skutt og drept

Rystende detaljer kommer fram på rettssakens første dag, der to politimenn er tiltalt for å ha skutt og drept Eric Torell i Stockholm.

DREPT: Eric Torell (20) ble truffet av tre av politiets skudd, og døde av skadene. Foto: Privat
DREPT: Eric Torell (20) ble truffet av tre av politiets skudd, og døde av skadene. Foto: PrivatVis mer

- Denne mannen plasserte det man mistenkte var en bombe utenfor en adresse på Norrbackagatan for noen måneder siden. Han ble pågrepet for det. Han satt i fengsel, men har nå kommet ut igjen, så han er ekstremt farlig. Det ble funnet en AK47 og håndgranater hjemme hos ham.

Det var en av meldingene på politiradioen, kort tid før Eric Torell (20) ble skutt og drept med tre skudd i Vasastan i Stockholm. Opplysningene viste seg å ikke stemme. Mannen det ble referert til satt fremdeles fengslet, skriver Expressen.

Drapet på Eric Torell har rystet Sverige, siden den 20 år gamle mannen med Downs syndrom og autisme mistet livet 2. august i fjor. I morgentimene hadde han sneket seg ut av sin fars leilighet. Med seg hadde han en lekepistol.

LEKE: Denne lekepistolen hadde Eric Torell med seg da han ble skutt. Foto: Polisen
LEKE: Denne lekepistolen hadde Eric Torell med seg da han ble skutt. Foto: Polisen Vis mer

Avfyrte 25 skudd

I dag inntok to av de tre politifolkene som avfyrte skudd mot Torell tiltalebenken. På veien møtte patruljen en mann som lette etter sin sønn som hadde rømt hjemmefra. Mannen var Eric Torells far. Patruljen ba ham ringe 112 fordi de var på vei til Vasastan der den væpnede mannen var blitt observert, står det i tiltalen.

Da politiet ankom stedet, skal Torell ha nektet å legge fra seg lekepistolen, til tross for gjentatte beskjeder fra politiet. Ifølge tiltalen endte det med at tre av politiets utsendte avfyrte totalt 25 skudd mot 20-åringen.

SKUTT: 20 år gamle Eric Torell bar på en lekepistol, så ble han skutt og drept av svensk politi. I et intervju med svenske Expressen snakker mora til Eric, Katarina Söderberg, ut om den forferdelige hendelsen. Video: Expressen TV / Reporter: Gusten Holm Vis mer

Ifølge rettsdokumentene kommer følgende fram:

  • Den første av tjenestemennene, ei kvinne, avfyrte 12 skudd, men ingen av dem mens Torell sto med ryggen til. Hun er derfor ikke tiltalt. Ifølge påtalemyndigheten handlet hun i nødverge.
  • Den andre tjenestemannen er tiltalt for å ha skutt Torell etter at han snudde ryggen til. Dermed kan det ikke lenger anses som en nødvergesituasjon. Totalt skal mannen ha avfyrt fem skudd. Han nekter straffskyld.
  • Den tredje tjenestemannen er tiltalt for tjenestefeil og for å ha forårsaket en annen persons død. Påtalemyndigheten mener det var denne mannens skudd som til slutt drepte Torell. Det dødelige skuddet var bare ett av åtte som mannen avfyrte. Han nekter straffskyld

Hadde nesten ikke språk

Ifølge påtalemyndigheten ble 23 av de 25 skuddene politiet avfyrte, skutt i nødverge. Ifølge påtalemyndighetene opphørte nødvergesituasjonen i det Torell snudde ryggen til. De tiltalte hevder på sin side at de ikke oppfattet at 20-åringen hadde snudd seg bort fra dem.

Ifølge Expressen har Torells far i avhør fortalt at sønnen hadde store problemer med å kommunisere. I stedet for språk, ble det brukt mye tegn for tale. Tester skal ha vist at hans mentale nivå var på nivå med en tre år gammel gutt.

Torells mor, Katarina Söderberg, er også til stede på rettssakens første dag. Til Expressen forteller hun at både hun og familien ser fram til å få svar på hvordan drapet i det hele tatt kunne skje. Hun understreker samtidig at hun ikke er ute etter å ta de tiltalte personlig, men at politiets handlinger og valg i situasjonen må straffes.

- Jeg savner sønnen min så uendelig mye, og det kommer til å bli en kjempevanskelig rettssak, men jeg skal stålsette meg og ta en dag av gangen. Dette er min eneste sjanse til å få svar, sier hun til avisa.