Trodde fetteren var skyldig

STAVANGER (NTB): «Du tror jeg drepte Birgitte, du», utbryter Birgitte Tengs' fetter til avhørsleder Stian Elle. «Ja, og vi kan bevise det», svarer den erfarne Kripos-etterforskeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtalen utspant seg på et kontor på Haugesund politikammer 16. februar i fjor. Da var det gått seks dager siden fetteren til den drepte ungjenta, Birgitte Tengs, var blitt varetektsfengslet, siktet for drap og voldtekt.

Fredag ble samtalen mellom fetteren og avhørslederen gjengitt for Gulating lagmannsrett.

Samtalen ble gjengitt som direkte sitater, hentet ut fra Stian Elles egen dagbok - den såkalte blåboka. Denne har forsvarerne fått rettslig kjennelse for at skal fremlegges for retten. Elle leste selv opp dagboksnotatene.

Sitatene kan bli gull verdt for forsvarerne som vil hevde at dagsboksnotatene ikke bare viser at Elle på et tidlig tidspunkt gjorde det klart at han trodde at fetteren var skyldig, men også forega at politiet kunne bevise
skylden. Forsvarerne vil kreve full frifinnelse for den drapstiltalte fetteren, og hevde at politiet nærmest la ordene i munnen på Karmøy-gutten da han tilsto drapet.

Men Elle forsøkte å beskrive det annerledes da han vitnet i dag. Rett etter at lagdommer Steinar Trovåg hadde annonsert at retten tok pinsepause, brøt Elle inn:

- Men jeg må få et tillegg. Det at jeg sa «og vi kan bevise det» knyttet jeg opp mot fetterens egen beskrivelse om at det ikke var meningen at glasset skulle knuses.

Ettersom retten allerede hadde bestemt at den skulle ta helgepause, fikk ikke Elle utdypet dette nærmere.

Stian Elle fortsetter sin forklaring tirsdag etter pinse.