Trodde flyet eksploderte

Kato-Air-styrmann da han ble slått i hodet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Passasjerenes redselsskrik og den desperate kampen på liv og død i cockpiten sto sentralt da de fire heltene fra Kato-Air-dramaet forklarte seg i Salten tingrett tirsdag.

Flykaptein Stein Magne Lian fortalte blant annet at de bare hadde rundt 15 sekunder på seg fra økseslagene falt til flyet ville ha truffet bakken.

Styrmann Kristian Markus Andresen viste fram et godt synlig arr på hodet, og fortalte at legene hadde sagt at hadde han hatt hodet i en litt annen vinkel, ville økseslaget kunne vært fatalt.

En av passasjerene fortalte at han trodde pilotene hadde blitt slått helt ut av slagene, og at hans siste time var kommet.

Hjertelig møte

Det ble et hjertelig møte da flykapteinen og styrmannen møtte passasjerene Trond Gylseth Frantzen og Odd Eriksen utenfor tingretten tirsdag. Lian forklarte at de nesten følte seg som familie etter flydramaet som var nær ved å koste dem livet.

Alle fire prøvde å få blikkontakt med tiltalte, algerieren Brahim Bouteraa (33), eller Ibrahim Bentera som han selv hevder han heter, uten å lykkes. Flykapteinen kikket lenge på ham, men Bouteraa satt mesteparten av tiden med det samme uttrykket i ansiktet og så i bordplaten eller på aktor.

Både kaptein Lian og styrmann Andresen fortalte i retten tirsdag om dramatiske øyeblikk den 29. september i fjor da de plutselig fikk voldsomme slag mot hodet under flyturen til Bodø. Tiltalte hadde da tatt seg fram til cockpiten med en øks.

I RETTEN: Styrmann Kristian Markus Andresen ble slått i hodet med en øks. Foto: SCANPIX
I RETTEN: Styrmann Kristian Markus Andresen ble slått i hodet med en øks. Foto: SCANPIX Vis mer

- Plutselig smalt det voldsomt. Jeg trodde jo nesten at en meteoritt hadde truffet meg, jeg kunne jo aldri tenke meg at noen slo meg, fortalte Lian.

Styrmann Kristian Markus Andresen fortalte at han trodde flyet hadde eksplodert da han merket det voldsomme slaget mot hodet.

Tyngde over seg

Lian forklare at etter slagene la Bouteraa seg over ham mens han med den ene hånden dro stikka til styrmannen på naboplassen framover og til høyre slik at flyet gikk nedover i spiral.

- Da flyet stupte nedover, fikk jeg bare enda mer av Bouteraas tyngde over meg og enda større vansker med å stå imot og dra stikka tilbake igjen, forklarte Lian.

Da styrmannen kom til seg selv igjen etter noen sekunder, la han all sin tyngde i å dra stikka mot seg igjen. Samtidig dro to av passasjerene i mannen, slik at han klarte å dra stikka til seg. Flyet, som da var anslagsvis bare 50 meter over bakken, gikk brått opp og steilet ved 300 meters høyde. Dermed falt angriperen og de to passasjerene bakover i flyet. De passasjerene landet til alt hell oppå tiltalte.

Strøm borte

Pilotene oppdaget da at strømbryterne var slått av, slik at blant annet kommunikasjonsutstyret og en rekke andre instrumenter ikke fungerte. Ifølge pilotene må det ha blitt gjort med vilje av tiltalte under basketaket.

Pilotene mener også at asylsøkeren handlet i den hensikt å ta livet av seg selv og passasjerene, og at det ikke var noen nøling på noe tidspunkt da han lå over stikka.

Passasjer Trond Gylseth Frantzen, som var en av de to som overmannet tiltalte, fortalte i retten om redselsskrikene til de andre passasjerene da det hele sto på, og at den 15 år gamle datteren hans fikk helt panikk.

- Det var traumatisk. Det er greit å bli redd, men å være så redd, unner jeg ingen, sa han.

Medpassasjer Odd Eriksen fortalte om dramatikken da han prøvde både å dra i skjorta, ta armen rundt halsen og dra i bukselinningen til øksemannen uten å lykkes. Først da Gylseth Frantzen kom til, klarte han det.

Truende

Lederen ved et mottak Bouteraa bodde på i Narvik, Inger Barø, tegnet i retten et bilde av Bouteraa som en manipulerende, sterk og strukturert person som drev psykisk terror mot både ansatte og andre beboere. Han skal også ha opptrådt både truende og voldelig.

Ifølge Barø mente Bouteraa selv at han ikke var syk, og han skal ikke ha vist noen tegn på depresjon.

(NTB)