SKREKK-NATTA I NICE: - Da vi gikk hjem klokka halv tre, var det en øde by. Vi ble stoppet og kroppsvisitert flere ganger, forteller Marianne Tyldum om nattas skrekk-opplevelser i Nice. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
SKREKK-NATTA I NICE: - Da vi gikk hjem klokka halv tre, var det en øde by. Vi ble stoppet og kroppsvisitert flere ganger, forteller Marianne Tyldum om nattas skrekk-opplevelser i Nice. Foto: Arne V. Hoem / DagbladetVis mer

- Trodde fyrverkeriet hadde gått galt

Marianne Tyldum (37) opplevde mareritt-natta i Nice.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marianne Tyldum var fortsatt tydelig preget av hendelsene på strandpromenaden i Nice da hun i ettermiddag landet på Gardermoen.

Da hun våknet i morges, etter bare to timers søvn, føltes det uvirkelig å se ut:

- Den crispe, blå himmelen.. Og så var det bare noen meter fra en massakre.

Idyllen knust

Marerittet skjedde da «hele» byen – og en mengde tilreisende – var ute for å feire den franske nasjonaldagen. Tyldum og to venninner spiste på restauranten Castel. De koste seg, og beundret fyrverkeriet.

I det de var ferdige med å spise, så de panikken spre seg på stranda.

- I begynnelsen trodde vi at fyrverkeriet hadde gått galt. Så begynte store folkemengder å løpe fra promenaden og ut fra byen. Det var paniske tilstander, forteller hun.

Sirener og helikoptre

Hun og venninnene fikk beskjed om at de bare måtte bli sittende på restauranten. Fortsatt visste de ikke hva som hadde skjedd. Hele tida ulte sirenene. Ambulanser og politibiler passerte. Over dem svevet helikoptrene.

- Folk gråt og holdt rundt hverandre, forteller hun.

Selv om de skjønte at noe forferdelig hadde skjedd, gikk det lenge før de fikk vite hva det var. Til slutt fortalte ei fransk dame ved siden av dem, som hadde sittet og ringt, om katastrofen som hadde rammet Nice og Frankrike.

- Hun sa at det var 60 som hadde omkommet, forteller Marianne Tyldum.

Senere ble dødstallene oppjustert til minst 84.

Kroppsvisitert

Tyldum og venninnene måtte bli på restauranten til seint på natta. Tilstanden i byen var vanskelig å fatte.

- Da vi gikk hjem klokka halv tre, var det en øde by. Vi ble stoppet og kroppsvisitert flere ganger, forteller Marianne Tyldum.

Mens hun snakker med Dagbladet, må hun innimellom tørke bort ei tåre fra kinnet. Det føles rart å be henne beskrive hvordan hun føler det.

- Det er litt vanskelig å beskrive det, sier hun først.

- Helt surrealistisk

Så forteller hun om sitt lange og sterke forhold til Frankrike.

- Jeg føler veldig med dem som er berørt. At barn og folk er ute for å feire, og så skjer noe slikt.. At noen skal gjøre noe sånt er helt surrealistisk, sier Marianne Tyldum.

Hennes to venninner var igjen i Frankrike da Tyldum dro i morges. I dag har de vært nede på strandpromenaden.

- Det er ganske øde der nede, men noen har lagt ned blomster, forteller Marianne Tyldum.