Trodde guttene var døde - nå er de gjenforent med familiene sine

Overlevde på sjøfugl og regnvann i 50 dager.

 ETTER 50 DAGER UNDERERNÆRING : Etter å ha vært savnet i 50 dager er de tre guttene som dro avgårde i en liten båt 5. oktober kommet til rette og til land. Nå rehydreres de av hjelpepersonell som frakter dem til sykehus i Suva, Fiji. Foto: Pita Ligaiula/AP.
ETTER 50 DAGER UNDERERNÆRING : Etter å ha vært savnet i 50 dager er de tre guttene som dro avgårde i en liten båt 5. oktober kommet til rette og til land. Nå rehydreres de av hjelpepersonell som frakter dem til sykehus i Suva, Fiji. Foto: Pita Ligaiula/AP.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De tre guttene på henholdsvis 14, 15 og 15 år som på onsdag ble funnet i live etter å ha drevet rundt i en liten aluminiumsbåt båt på Stillehavet i 50 dager, har nå ankommet fast grunn i Fijis hovedstad Suva.

Guttene, som satt ut fra hjemøyene sine Tokelau 5. oktober med den lille båten sin uten å komme tilbake, er i nedsatt fysisk form etter å ha levd på kokosnøtter og rå fisk de siste 48 dagene, da rasjonene de hadde med seg tok slutt etter to dager.

De siste to dagene skal de også ha levd utelukkende på sjøvann - potensielt dødelig næring dersom den inntas over tid.

 GJENFORENT : Samuel Perez omfavnes på marinebasen Stanley Brown i Suva, Fiji, der han og de to andre guttene fredag ankom etter å ha blitt funnet og fraktet til land av en newzealandsk fiskebåt.Foto: Pita Ligaiula/AP.
GJENFORENT : Samuel Perez omfavnes på marinebasen Stanley Brown i Suva, Fiji, der han og de to andre guttene fredag ankom etter å ha blitt funnet og fraktet til land av en newzealandsk fiskebåt.Foto: Pita Ligaiula/AP. Vis mer

Guttene bringes nå til sykehus i Suva.

Arrangert minnestund - De så med en gang fysisk utmagrede ut, men psyken var sterk, sier styrmann Tai Fredricsen på den newzealandske fiskebåten som fant guttene utenfor Fiji, 1300 kilometer unna utgangspunktet, til Sky News.

Nå gjenforenes de tre - Edward Nasau, Filo Filo og Samuel Perez - med familiene sine, som tidligere ikke bare fryktet, men etterhvert også antok at guttene aldri ville komme tilbake i live.

En minnestund hadde til og med blitt arrangert for dem.

Mirakelet Så ble de på «mirakuløst» vis funnet igjen i live.

 SONDENE PÅ PLASS : Edward Nasau har fått installert slangene som gir han ny næring før han ankommer land. Foto: Pita Ligaiula/AP.
SONDENE PÅ PLASS : Edward Nasau har fått installert slangene som gir han ny næring før han ankommer land. Foto: Pita Ligaiula/AP. Vis mer

- Dette er et mirakel. Hele landsbyen ble svært oppspilt, og gråt og sang og klemte hverandre i gatene. Alle ropte og skrek ut de gode nyhetene, sier Filos far, Tanu Filo, om funnet av guttene til newzealandsk radio.

Rekorden for overlevelse til sjøs innehas av kineseren Poon Lim. Han drev rundt i Sør-Atlanteren i 133 dager etter at det britiske handelsskipet han var mannskap på, ble senket av en tysk ubåt i november 1942.

 UTMAGRET, MEN PSYKISK STERKE : Guttene skal ha psyken i behold, tross ekstremitetene, sier styrmann på båten som fant dem, Tai Fredricsen. Foto: Pita Ligaiula/AP.
UTMAGRET, MEN PSYKISK STERKE : Guttene skal ha psyken i behold, tross ekstremitetene, sier styrmann på båten som fant dem, Tai Fredricsen. Foto: Pita Ligaiula/AP. Vis mer