Trodde han ble muslim fordi han fant drømmedama

Kompisene var sikre på at den nå terrormistenkte Oslo-mannen ble muslim på grunn av ei dame.

VAR FORELSKET: Terrorkonvertittens kompiser trodde han konverterte til islam fordi han fant drømmedama. Foto: Privat
VAR FORELSKET: Terrorkonvertittens kompiser trodde han konverterte til islam fordi han fant drømmedama. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kameratene til den terrormistenkte 33-åringen trodde han konverterte til islam for å bli sammen med kvinnen som nå er hans kone. Hun er fra Nord-Afrika, og blir betegnet som en sekulær og velintegrert muslim.

Den terrormistenkte ble svært betatt av kvinnen allerede før han konverterte til islam. De to jobbet i samme barnehage på Grünerløkka i Oslo. Dagbladet får opplyst at han rundt 2007 spurte henne nokså direkte om de skulle bli et par. Hun avslo, og skal ha svart at «vi er jo venner». Han konverterte så til islam, og tilnærmet seg henne igjen etter konverteringen i 2008.

- Han var forelsket i henne også før han konverterte. Vi har tenkt på konverteringen som en love story, sier en sentral kilde til Dagbladet.

Men kvinnen avslo på nytt. Men etter et besøk hos hennes familie — kvinnens far har jobbet som diplomat for hjemlandet i Norge — ble de to til slutt et par. Da hadde den nå terrormistenkte konvertitten spurt faren om datterens hånd. Og fått ja.

Kvinnen jobber fortsatt i den samme barnehagen som 33-åringen også tidligere jobbet i, men Dagbladet får opplyst at hun nå har permisjon. Hun fødte en sønn i januar, og er nå i hjemlandet. Dagbladet har ikke fått tak i henne for en kommentar.

Rask radikalisering Flere venner og bekjente av mannen har fortalt Dagbladet at han forandret seg svært raskt etter at han konverterte til islam. Han brøt med tidligere vaner og venner, og tilbrakte mye tid på å studere koranen og på å gå i moskeen. Samme år som han konverterte, i 2008, reiste han til Jemen og ble der i nærmere ett år, ifølge kilder.

Han har siden besøkt flere land i midtøsten, før han igjen dro til Jemen i november i år. Det er nettopp i Jemen 33-åringen, ifølge flere vestlige etteretningskilder skal ha blitt opptrent av al-Qaida til et stort, planlagt terrorangrep.

Mannen jages nå av blant andre CIA, britiske MI5 og norske PST.

33-åringen var trolig i Azzan i det sørlige Jemen, som har vært hovedkvarteret til al-Qaida i Jemen, inntil forrige måned. Da skal han forflyttet seg til Dammaj mot grensa til Saudi-Arabia.

Mislikte religion Før konverteringen, får Dagbladet opplyst, var 33-åringen en bastant motstander av alle religioner. Da mislikte han både jødedom og kristendom så vel som islam. Det raddis-flørtende rockemiljøet han tilhørte var sterkt kritiske til religion, og det blir beskrevet som en helomvending at mannen valgte å konvertere til islam.

Mannen beskrives som svært belest — spesielt innen filosofi, der venner husker hvordan han diskuterte filosofistudenter i hjel innen deres eget fagfelt.

Det første miljøet med tilknytning til Midtøsten som mannen blir knyttet til, var et persisk kommunistmiljø i Oslo som oversatte venstreradikale tekster fra persisk til norsk.

- Fant «sannheten» Men dette var et antireligiøst miljø — i kommunistisk ånd — og hadde ingenting med islam å gjøre, blir det påpekt overfor Dagbladet. Via dette miljøet kom den nå 33-årige mannen så i kontakt med en norsk, venstreradikalt gruppe som ga ut flere politiske trykksaker. Det var på dette tidspunktet han lot seg fascinere av hun som nå er hans kone. Og i 2008 reiste han til Jemen for første gang.

- Han holdt seg mer for seg selv. Jemen-turen virket først som en ferietur, men så kom han tilbake med koran og bønneteppe, husker en kilde.

- Jeg husker vi da spekulerte i om han kom til å konvertere til islam. Og så kom han plutselig og sa han hadde avlagt troskapsløfte, og at han hadde funnet sannheten i filosofien.

JOBBET SAMMEN: Både den terrormistenkte og kona hans jobbet i denne barnehagen i Oslo. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
JOBBET SAMMEN: Både den terrormistenkte og kona hans jobbet i denne barnehagen i Oslo. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer