Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trodde han ikke var flink nok. Så ble eksens «avskyelige» bedrag oppdaget

Nå må eksen til musikeren punge ut 2,3 millioner kroner.

«AVSKYELIG»: Den kanadiske musikeren Erik Abramovitz ble nylig tilkjent 2,3 millioner kroner i oppreisning fra eks-kjæresten, som ifølge domstolen i Toronto, sto bak et «avskyelig» bedrag. Her et bilde av domstolen i Toronto. Foto: Wikimedia
«AVSKYELIG»: Den kanadiske musikeren Erik Abramovitz ble nylig tilkjent 2,3 millioner kroner i oppreisning fra eks-kjæresten, som ifølge domstolen i Toronto, sto bak et «avskyelig» bedrag. Her et bilde av domstolen i Toronto. Foto: Wikimedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våren 2014 fikk han sitt livs sjanse. Han bare visste det ikke.

Slik omtaler amerikanske NPR saken om Eric Abramovitz.

Den kanadiske klarinettisten ble nylig tilkjent 375 000 kanadiske dollar, over 2,3 millioner norske kroner, i oppreisning fra sin ekskjæreste.

Det etter et narrespill en kanadisk dommer ved domstolen i Toronto omtaler som «avskyelig».

Drømmen knust

Historien begynner i 2014. Abramovitz venter spent på en e-post som kan forandre livet hans. Kommer han inn på det prestisjefylte Colburn-konservatoriet i Los Angeles, er musikerdrømmen i aller høyeste grad i live.

Men under den velrenommerte klarinettinstruktøren Yehuda Gilad, er det bare plass til to personer. Kampen om plassene med et fullt stipend, er beintøff.

Og i mars 2014 ble drømmen knust. I innboksen kom det en e-post fra Gilad selv som sa at Abramovitz ikke nådde helt opp.

Han fikk imidlertid tilbud om en annen plass på en annen skole. Med denne skoleplassen ville han fremdeles få Gilad som læremester, men i mindre grad. Da måtte han også betale alt selv.

Og prisen for en slik skoleplass var 51 000 amerikanske dollar i året - rundt 415 000 norske kroner.

Abramovitz måtte takke nei. Han hadde rett og slett ikke råd. Han fikk kjærkommen trøst av sin daværende kjæreste, og kom seg med hennes hjelp videre etter skuffelsen.

I ettertid har Abramovitz beskrevet trøsten han fikk fra sin nå ekskjæreste, som «sykt», overfor den kanadiske avisa National Post.

«Hvorfor avviste du meg?»

Men drømmen om å studere under Gilad var fremdeles i live. I september samme år dro han igjen til USA for å prøvespille for klarinettinstruktøren, da ved et mindre prestisjefylt program ved en annen skole.

Da hadde Gilad og Abramovitz en kort og, for Abramovitz, svært forvirrende samtale, skriver National Post videre.

Gilad spurte Abramovitz: «Hvorfor avviste du meg?»

Kanadieren ble svar skyldig, men fordi Abramovitz slettes ikke hadde avvist Gilad, repliserte ham:

«Hvorfor avviste du meg?»

Samtalen dem imellom bunnet ut i ingenting, men samtalen gnaget på Abramovitz. Han klarte rett og slett ikke forstå hvorfor Gilad trodde at han hadde avvist ham.

En av Gilads studenter spurte så Abramovitz om hendelsen. Og til slutt videresendte Abramovitz e-posten han hadde fått fra Gilad til Gilad selv.

- Jeg har aldri sett den e-posten i mitt liv, svarte Gilad.

Da forsto Abramovitz at det var noe som ikke stemte.

Forfalsket e-posten

Etter egne undersøkelser klarte Abramovitz å fastslå at e-posten han hadde fått fra Gilad i mars 2014, egentlig var forfalsket.

Og det var etter alt å dømme hans daværende kjæreste som sto bak forfalskningen.

Bekreftelsen kom i 2015 da han klarte å komme inn på den aktuelle e-postkontoen kjæresten hadde brukt, ved å benytte seg av et passord han visste hun brukte mens de to var sammen.

Etter hvert ble det også klart at Abramovitz hadde fått tilbudt en skoleplass under Gilad.

Ekskjæresten hans slettet imidlertid denne e-posten før Abramovitz så den.

Det går fram av kanadiske rettsdokumenter fra det sivile søksmålet Abramovitz reiste mot ekskjæresten.

Dommeren beskrev ekskjærestens narrespill for avskyelig. Hun skal ha visst, ifølge Abramovitz' egen forklaring i retten, at han ikke hadde råd til alternativet han ble tilbudt i den forfalskede e-posten.

Motivet skal tilsynelatende ha vært at ekskjæresten til Abramovitz ikke ville at han skulle flytte fra Montreal og til Los Angeles, men kjæresten møtte aldri opp i retten for å selv forklare seg.

Verken National Post eller NPR har lyktes i å nå ekskjæresten. Overfor Buzzfeed, som også omtaler saken, ønsker den aktuelle kvinnen ikke å uttale seg om saken.

«Umoralsk handling»

De 375 000 kanadiske dollarene hun nå er dømt til å betale Abramovitz, er for «tapet av en utdanningsmulighet og inntekt», heter det i rettsdokumentene.

Klarinettinstruktøren Gilad var ikke i tvil om at tapet var reelt. I en skriftlig erklæring til retten skrev Gilad blant annet:

«Jeg er sikker på at hvis Erik (Abramovitz) ikke hadde blitt fratatt muligheten til å studere med meg to år tidligere, ville han allerede ha fått en audition og mottatt en respektabel lønn to år tidligere.»

Abramovitz fikk etter hvert plass på et musikkonservatorium i Nashville, og fikk oppfylt drømmen om å studere under Gilad. Men da bare en time i uka, altså mye mindre enn han ville ha gjort hvis han hadde flytta til Los Angeles.

«Jeg er svært frustrert over at en veldig begavet musiker som Erik ble offer for en slik uhørt og umoralsk handling som forsinket hans utvikling som en fremadstormende ung musiker», skriver han videre.

Musikerdrømmen gikk imidlertid i oppfyllelse, tross motgangen. Abramovitz ble nylig ansatt av symfoniorkestret i Toronto.

Det er han stolt av, etter det han har vært gjennom.

- Det er veldig vanskelig å vite hvordan veien hadde sett ut hvis dette ikke hadde skjedd, sier han til Buzzfeed, og legger til:

- Men jeg er veldig glad og stolt av meg selv for å ha landet på føttene. Jeg angrer ikke på noe. Jeg har alltid ønsket å gjøre et levebrød av det jeg elsker, og det har jeg klart, så jeg er veldig heldig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media