- Trodde han var neste offer

- Khuram Shabbir Malik var sikker på at Afzal Ahmed ville angripe ham med kniv, sier Maliks forsvarer, advokat Morten Furuholmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Min klient var sikker på at han var neste offer. Det er bakgrunnen for at han skjøt. Skuddene mot Ahmed var ikke en planlagt handling, hevdet Furuholmen under Tøyen-drapets første rettsdag.

Han la til at flere var blitt tiltalt for medvirkning til drap hvis man på forhånd hadde planlagt å drepe den 27 år gamle drosjeeieren.

- Ingen er tiltalt for medvirkning til drap. Det viser at det som skjedde var situasjonsbetinget, sa Furuholmen.

Maliks kamerat, Arbab Afzal, var før skuddene falt blitt knivstukket i ryggen, angivelig av avdøde Ahmed. 25 år gamle Malik hevder å ha vært sikker på at han var neste offer.

Nektet straffskyld

Malik nektet straffskyld da rettens administrator, tingrettsdommer Torjus Gard, spurte om han erkjent skyld for å ha drept Ahmed.

- Nei, svarte en helt svartkledd og tydelig ubekvem 25-åring.

Han har tidligere innrømmet å ha avfyrt de dødelige skuddene, men hevder det skjedde i selvforsvar.

Sammen med fem andre sitter 25-åringen på tiltalebenken i Oslo tingrett, men det er bare Malik som er tiltalt for å ha drept Ahmed. De andre er tiltalt for å ha deltatt i bråket som førte til drapet, eller for å ha avgitt falsk forklaring til politiet.

24 år gamle Qasim Afzal er tiltalt for å ha slått i stykker flere ruter på bilen hvor venner av avdøde satt. 19 år gamle Shahid Rasool er tiltalt for å ha avfyrt to skudd mot den samme bilen da den kjørte fra parkeringsplassen på Tøyen.

Falskt alibi

Alle seks nektet straffskyld på de mest alvorlige punktene i tiltalen, men Malik innrømte at han hadde bedt kjæresten om å gi ham falskt alibi for den ettermiddagen og kvelden da drapet skjedde.

Både Malik og Rasool innrømte videre straffskyld for å ha anskaffet hver sine pistoler uten å ha lovlig tillatelse. Rasool innrømte også at han ikke hadde noen aktverdig grunn - som det står i tiltalen - til å bære våpen drapskvelden. Malik er også tiltalt for det samme, men nektet straffskyld også på dette punktet.

På befaring

Retten var mandag på befaring på og ved parkeringsplassen på Tøyen i Oslo hvor drapet skjedde 8. januar i 2001. Fire av de tiltalte deltok på befaringen, mens to tiltalte valgte ikke å bli med. Begge er tiltalt for å ha avgitt falsk forklaring om hendelser påtalemyndigheten mener har relevans for saken. Den ene erkjente i retten delvis straffskyld for dette, mens den andre svarte nei på dommernes spørsmål om straffskyld.

(NTB)

NEKTER STRAFFSKYLD: Khuram Shabbir Malik.