Trodde hele familien var død

TROMSØ/OSLO (Dagbladet): For ett år siden gikk Patricia (13) alene rundt i Kongo. I går ettermiddag møtte hun sin bror i Tromsø - de hadde ikke sett hverandre på åtte år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For åtte år siden rømte Ernest Nzirema (30) og familien fra krigen i Rwanda. Under flukten mistet han moren og sine fire søsken - og han har siden trodd de var døde. Gleden var derfor stor da han i går møtte sin søster Patricia på Tromsø lufthavn.

- Dette er bare helt utrolig. Jeg var sikker på at hun var død, sier en overlykkelig Nzirema til Dagbladet.

- Hva var det første du sa til henne på flyplassen?

- Først måtte jeg si at jeg er broren din, Ernest, hun husker meg jo selvfølgelig ikke. Og så måtte jeg takke Gud.

Savnet familien

I fire år var han på flukt rundt om i Afrika, og i Zaire traff han sin kone, Marcelline (27). Sammen gikk de 2000 kilometer til fots på tvers av landet. Fire år etter at han rømte fra fødelandet, kom han til Norge hvor han og familien fikk oppholdstillatelse.

- Det er deilig å bo i et land hvor det er fred. Det er kjempespennende å leve her, og nå har jeg akkurat fått studiekompetanse. Til høsten skal jeg studere ved universitetet, sier han.

Men det er noe som har manglet.

- Jeg har tenkt veldig mye på familien min. De har vært høyt savnet, og jeg har aldri sluttet å tenke på hvordan det gikk med dem.

Bodde på gata

Han bestemte seg derfor å gjøre alt som sto i hans makt for å finne ut om noen av dem var i live. Etter å ha fått hjelp av Røde Kors og britiske BBC, fikk han et brev fra en mann som hadde sett søsteren i Kongo.

Den lille jenta hadde lenge vandret alene rundt i landet. Hun hadde bodd på gata, og hun hadde sovet i skogen. Til slutt fant hun en familie som tok seg av henne, men hun fikk ikke lov til å gå ut av huset for å leke med andre barn.

- Jeg takker Gud for at vi fant henne, sier Nzirema.

Etter at de hadde lokalisert Patricia i oktober i fjor, startet arbeidet med å få henne til Norge.

- Hun klarte å komme seg til den norske ambassaden i Ugandas hovedstad Kampala. Her fikk hun en formidabel hjelp av de ansatte. De gjorde langt mer enn de er pålagt å gjøre, sier Nziremas advokat, Ingunn Tøllefsen.

I april fikk Utlendingsdirektoratet (UDI) asylsøknaden på bordet.

- De behandlet saken superraskt, og viste hvor effektivt det kan gjøres dersom alle drar i samme retning, skryter Tøllefsen.

Jenta har fått oppholdstillatelse og får en ny start på livet i Tromsø.

Tårer av glede

På veien til Norge har Patricia vært livredd for at noe skulle gå galt. På flyplassen i går kunne hun imidlertid puste ut.

- Vi er så utrolig lykkelige nå. Jeg begynte å gråte. Hun begynte å gråte. Vi gråt masse, sier Nzirema.

På flyplassen sto også hans tre barn, Alliance (7), Dyeumers (5) og Daniel (2). De har nå fått en tante de kan leke med.

Patricia skal bo sammen med familien Nzirema, men hun kommer til å trenge mye hjelp i tida som kommer. Hun har ikke gått på skole og snakker dårlig.

Inntrykkene av Norge så langt, har likevel vært utelukkende positive.

- Patricia synes det er et kjempefint land, og så annerledes fra alt hun er vant til. Hun sier også at hun ble veldig godt mottatt i Oslo, og at folk var veldig hyggelige, sier Nzirema.

Et liv i frykt

Også Patricia trodde hele familien ble drept under flukten fra krigsherjede Rwanda. Hun har levd alene i Afrika - i frykt.

- Hun har fortalt at hun har hatt det veldig vanskelig, sier Nzirema.

- Tror du flere av dine familiemedlemmer kan være i live?

- Det er umulig å si. Kanskje vi møtes en dag.

- TAKK GUD: Gleden var stor da Patricia endelig traff storebroren sin i går. I åtte år har hun gått alene rundt i flere afrikanske land og trodd at hele familien var drept. Men i går møtte hun broren i Tromsø.