SKUTT I HALSEN: Glenn Martin Waldenstrøm (19) ble skutt av Anders Behring Breivik i halsen. Kula gikk igjennom ganen og kom ut igjen rett under hans høyre øye. 19-åringen var ved bevissthet helt til han ble lagt i kunstig koma sent på kvelden den 22. juli. Han sier at han husker alt av hva som skjedde fram til det. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKUTT I HALSEN: Glenn Martin Waldenstrøm (19) ble skutt av Anders Behring Breivik i halsen. Kula gikk igjennom ganen og kom ut igjen rett under hans høyre øye. 19-åringen var ved bevissthet helt til han ble lagt i kunstig koma sent på kvelden den 22. juli. Han sier at han husker alt av hva som skjedde fram til det. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Trodde høyreøyet var borte

Glenn Martin Waldenstrøm (19) grudde seg til å møte sitt eget speilbilde da han våknet opp fra koma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LIERSKOGEN (Dagbladet): I over en time lå 19-åringen fra Svelvik ved Drammen våken på golvet etter at han var blitt skutt av Anders Behring Breivik. Rundt ham lå døde og skadde kamerater, og selv måtte Glenn Martin spille død da drapsmannen kom tilbake.

- Det eneste jeg tenkte p,å var å holde meg våken og å overleve, sier AUF-representanten Glenn Martin Waldenstrøm.

I går møtte Dagbladet 19-åringen og hans far, SV-politikeren Runar Gravdal, på Lierskogen. Far og sønn har etter flere runder kommet fram til at de på en nøktern måte vil dele sin opplevelse av 22. juli og de påfølgende dagene.

Bombe i Oslo Glenn Martin reiste til Utøya tirsdag 19. juli, sammen med stor vennegjeng fra Vestfold AUF. Han gledet seg og forteller at de første dagene var akkurat så fine som forventet. Fredagen startet også bra, tross kraftig regnvær.

- Gro (Harlem Brundtland, red.anm.) var på besøk, og det var stas. Men utpå ettermiddagen fikk vi beskjed over høyttaleranlegget om å møtes så fort som mulig i storsalen, sier Glenn Martin.

I storsalen fikk de unge AUF-erne beskjed om at ei bombe var gått av i Regjeringskvartalet i Oslo.

- Jeg trodde ikke helt på det med en gang, for jeg syntes det var rart at det smalt der og ikke midt i Karl Johan en fredag ettermiddag. Men mange ble redde og lei seg, og stemningen var generelt dårlig.

Hørte smell I gangen til kantinebygget i hovedhuset på Utøya slo Glenn Martin seg etter hvert ned sammen med en kamerat fra nabobygda Sande.

- Vi satt der på golvet og snakket, da vi hørte noen smell. Vi tenkte først at det måtte være en spøk.

Men da mange kom løpende inn i bygget, tilsynelatende livredde, forsto Glenn Martin alvoret i situasjonen.

- Vi løp med dem inn, men skilte lag. Kameraten min gjemte seg på do, mens jeg ble med ei venninne inn i Lillesalen. Jeg ville passe på henne, forklarer 19-åringen.

Trakk våpenet Glenn Martin sier han ikke vet hvor lang tid det tok, men at det umulig kan ha gått mer enn en halvtime før en politimann kom til syne i døråpningen.

- I kanskje et halvt sekund tenkte jeg at han faktisk var politi, men så forsto jeg at han ikke var det. Det var noe med uniformen hans, og detaljene på den, som ikke stemte.

Politimannen var helt rolig, han sa ikke et ord, men så forvirret ut, ifølge Glenn Martin.

Så trakk han fram våpenet og begynte å skyte.

- Alt ble hvitt - Jeg kastet meg ned på golvet og dro venninna mi med meg ned. Få sekunder seinere ble jeg skutt.

Det neste Glenn Martin opplevde, er at alt rundt ham ble hvitt. Det gikk flere sekunder før han forsto hva som hadde skjedd.

- Da jeg kom til meg selv, registrerte jeg at alle rundt meg var døde, også venninna mi, som jeg forsøkte å redde, sier han.

Kastet seg i bilen Glenn Martins far Runar Gravdal reiste tidlig fra jobben i Oslo denne fredagen, og hadde nettopp kommet hjem til Lierskogen da han fikk høre om eksplosjonen i Regjeringskvartalet.

OVERLEVDE: Glenn Martin overlevde skuddet i halsen. Han forteller Dagbladet at han mistet sju nære venner i Utøya-massakren.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OVERLEVDE: Glenn Martin overlevde skuddet i halsen. Han forteller Dagbladet at han mistet sju nære venner i Utøya-massakren. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Som mange andre i landet satt firebarnsfaren som klistret foran nyhetene i timene som fulgte.

- Så begynte ryktene om skytingen på Utøya å komme. Da jeg hørte meldingen om at ungdommer svømte fra øya, var det bare én ting å gjøre: pakke bilen full av ullpledd og komme seg av gårde, sier Runar.

- Kjempet I Lillesalen på Utøya ble Glenn Martin liggende urørlig på golvet. Han forsto at han var skutt i halsen, men kjente ingen smerte.

- Jeg husker jeg tenkte: «Det er ikke riktig at jeg skal dø nå, jeg må kjempe for å holde meg våken.»

Etter hvert skjønte Glenn Martin at han ikke var den eneste i rommet som hadde overlevd.

- Jeg fikk kontakt med to andre overlevende. Vi snakket sammen. De var også skadd, og vi oppmuntret hverandre til å holde ut.

Lot som han var død Minst én gang var drapsmannen på nytt inne i rommet. Da lot de tre som om de var døde.

Glenn Martin ble liggende på golvet fram til politiets beredskapstropp ankom øya.

- Jeg hørte mange støvler, og skjønte at bygget ble sikret. Først da følte jeg meg trygg.

Skrev nummeret 19-åringen ønsket å gi beskjed til familien om at han var OK, og en venn av ham lovte å ringe dem. Men med skuddskaden ble det vanskelig for Glenn Martin å uttale foreldrenes mobilnummer.

- Det endte med at jeg skrev ned nummeret på golvet med blod. Det var det jeg hadde tilgjengelig der og da, sier han.

Han ble deretter båret ut og fraktet over til Utvika i en speedbåt.

Fikk melding Omtrent samtidig som Glenn Martin ble fløyet videre til Ullevål med helikopter, ankom faren hans Utvika. I løpet av den om lag to timer lange kjøreturen hadde Glenn Martins venn sendt melding om at sønnen var skutt, men fremdeles i live.

- Det hjalp oss igjennom natta, sier Runar.

På Sundvolden Hotel meldte han sønnen savnet. Han fikk ikke sove, og bestemte seg for å se på nyhetene. Klokka var da 04.30 natt til lørdag, og politiets pressekonferanse ble direktesendt på TV. Dødstallet hadde steget fra 10 til over 80, ble det opplyst.

- Det var veldig ugreie nyheter å få, men bare 20 minutter seinere ringte politiet og ga beskjed om at Glenn Martin lå livstruende skadd på Ullevål.

I koma På Ullevål ble Glenn Martin raskt lagt i kunstig koma. Da han natt til søndag klokka 01.00 våknet, satt søsteren ved sengekanten.

- Det første jeg spurte henne om, var hva klokka var. «Ett,» svarte hun. Jeg trodde det fremdeles var fredag, og sovnet igjen.

Faren vil ikke si så mye om døgnet da han ventet på at sønnen skulle våkne, men sier han brukte mye tid på å svare på meldinger fra bekymrede og støttende venner og bekjente.

RØRT OG GLAD: Faren Runar Gravdal og sønnen Glenn Martin Waldenstrøm er begge politisk aktive, for hvert sitt parti. Sammen vil de takke SMS-er, blomster og hilsener fra folk i hele landet. - Vi er også rørt og glade over å se hvordan nationen har samlet seg nærmest på refleks, sier de. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
RØRT OG GLAD: Faren Runar Gravdal og sønnen Glenn Martin Waldenstrøm er begge politisk aktive, for hvert sitt parti. Sammen vil de takke SMS-er, blomster og hilsener fra folk i hele landet. - Vi er også rørt og glade over å se hvordan nationen har samlet seg nærmest på refleks, sier de. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Den sterkeste oplevelsen var da han våkna, sier Runar

Grudde seg Verken far eller sønn husker nøyaktig hva det første de sa til hverandre etter oppvåkningen, var.

- Jeg tror kanskje det var «hei», sier Glenn Martin, og får et bekreftende nikk fra sin far.

19-åringen visste at han var skutt i ansiktet, og grudde seg lenge til å se seg i speilet.

- Jeg hadde ikke lyst. Jeg trodde høyreøyet mitt var borte, forklarer han.

- Flaks Det første møte med sitt eget speilbilde etter at han våknet, husker han knapt. Men han så ikke så ille ut. Kula, som hadde truffet ham høyt oppe på den venstre sida av halsen, hadde på mirakuløst vis kommet ut igjen millimeter under høyreøyet.

- Selve øyet ble aldri truffet, og det ser ut som det vil klare seg. Jeg tenker at jeg har hatt utrolig flaks. Det var små marginer fra at jeg mistet synet på øyet.

Han mener også det er flaks at han fremdeles har livet i behold. Breivik skjøt ham med pistol, ikke den halvautomatiske rifla han også hadde med seg.

- Jeg har alltid forbundet det å bli skutt i ansiktet med at man ikke har en sjanse til å overleve. Det har jeg fått motbevist, sier han.

Opplevelsen av å bli henrettet 19-åringen evner å se det positive i situasjonen, men mye vil aldri bli det samme. Sju nære venner av ham lever ikke lenger.

Faren hans tror det vil ta tid for Glenn Martin å bearbeide det han har vært igjennom.

- Opplevelsen av av å bli henrettet er noe ingen andre kan forestille seg, sier han.

Runar forteller at noe av det som har gjort størst inntrykk på ham, er en av yngsteguttens første reaksjoner etter komaet.

- Da fikk han formidlet at han hadde den samme ryggmargsrefleksen som veldig mange andre her i landet. Han sa at «dette her, det møter vi med kjærlighet».

Håper på et vendepunkt På spørsmål om hva de tenker om mannen som står bak all ondskapen, er far og sønn samstemte:

- Jeg føler ikke noe sinne overfor ham, sier Glenn Martin.

- Å være sint på ham er som å være sint på en tsunami. Han er dehumanisert i mine øyne, sier Runar og legger til:

- Tvert imot håper vi dette blir et vendepunkt i kampen for folkeskikken, at vi begrenser mulighetene for anonyme ytringer og reagerer på rasisme, hat og menneskeforrakt der hvor det oppstår, være seg nært eller fjernt. Dette av respekt for de som har latt livet alt for tidlig i kampen for disse verdiene.

- FORVIRRET: Anders Behring Breivik så forvirret ut da han skjøt rundt seg i Lillesalen i hovedbygget på Utøya, ifølge Glenn Martin. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
- FORVIRRET: Anders Behring Breivik så forvirret ut da han skjøt rundt seg i Lillesalen i hovedbygget på Utøya, ifølge Glenn Martin. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
UTØYA: I over en time lå Glenn Martin på golvet i hovedbygget på Utøya, etter at han var blitt skutt i halsen. Foto: Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet
UTØYA: I over en time lå Glenn Martin på golvet i hovedbygget på Utøya, etter at han var blitt skutt i halsen. Foto: Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet Vis mer