Trodde hun fikk besøk av politiet på grunn av internettsøk

- Du må passe på alt du gjør, for noen ser alt du gjør.

ILLUSTRASJON: Catalano fra New York trodde det var hennes søk på trykkokere som gjorde at hun fikk besøk av politiet. Dette er et bilde av en trykkoker produsert i frankrike. Foto: AFP /PHILIPPE DESMAZES
ILLUSTRASJON: Catalano fra New York trodde det var hennes søk på trykkokere som gjorde at hun fikk besøk av politiet. Dette er et bilde av en trykkoker produsert i frankrike. Foto: AFP /PHILIPPE DESMAZESVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Michele Catalano søkte på Internett etter trykkokere, ektemannen søkte etter ryggsekker og sønnen søkte etter «Boston-bomberen». Det var dette kvinnen fryktet at utløste en profileringsalarm.

Michele fra New York forteller om opplevelsen på medium.com. Hun forteller at familiens interesse førte til et hjemmebesøk av seks politimenn. I ettertid har det kommet fram at politiet gjennomførte besøket på bakgrunn av et tips.

Politiet krevde informasjon om jobben til kvinnen, hvor ektemannen kom fra og hvordan man lagde quinoa.

Søk på internett Catalano var på jobb da politiet banket på døra, og det var hennes ektemann som var hjemme.

Hun trodde at politiets besøk onsdag i all hovedsak skyldes at hun lette etter trykkokere. Et redskap brukt av Tsarnaev-brødrene i Boston. Det er også brukt av millioner av mennesker i hele landet for å tilberede grønnsaker.

Historien forandret seg da politiet forklarte at undersøkelsen de gjennomførte ble gjort på grunn av et tidligere internettsøk på et av familiemedlemmenes tidligere arbeidssted. Arbeidsgiveren syntes søkene var mistenkelige, og varslet politiet.

Tips I en pressemelding sier politiet:

«Suffolk County criminal intelligence sine detektiver mottok et tips fra et computerselskap angående mistenkelige søk gjennomført av en tidligere ansatt. Den tidligere ansattes websøk ble gjennomført på jobbdatamaskinen. Der var søkene: Trykkoker, bomber og ryggsekker.»

Catalano skriver i sitt innlegg hvordan det påfølgende handlingsforløpet var. Seks menn skal ha ankommet i SUVer, og gått opp mot døra. Politimennene hadde spurt om de kunne få komme inn og gjennomsøke huset.

Kulinariske spørsmål «Hvor er du fra? Hvor er dine foreldre fra? Har du noen bomber?», skal politiet blant annet ha spurt.

Etter dette skal besøket ha blitt noe hyggeligere da politiet begynte å spørre om tilberedning av quinoa. Quinoa er en slags linserett som er vanlig i Sør-Amerika, som kan erstatte potet eller ris.

«På dette tidspunktet hadde de skjønt at de ikke snakket med en terrorist», sier Catalano.

- Noen ser på Beskyldningene om terrorisme var ikke lenger aktuelt, men Catalano satt igjen med en ubehagelig følelse som hun tilskriver familiens netthistorikk.

«Hva annet kan jeg ha søkt opp? Hva kan jeg ha søkt på som alene virker uskyldig nok, men som sammen med andre søk kan gjøre noen mistenksomme? Det er her vi er. Du kan ikke forvente privatliv! Du må passe på alt du gjør, for noen ser alt du gjør», skriver hun.

Seint på torsdag bekreftet Suffolk County politiet at de hadde besøkt huset. De forklarte at det skyldtes tipset, og ikke på grunn av internettovervåkning.

QUINOA: Grynene er vanlige, og dyrkes, i Bolivia. Foto: AFP / Aizar Raides
QUINOA: Grynene er vanlige, og dyrkes, i Bolivia. Foto: AFP / Aizar Raides Vis mer