63 år gammel blir Inger-Johanne enke.

Midt i sorgen melder hun seg
på en dating-nettside.

Det blir starten på et mareritt.

- Jeg unner ingen å havne i den fella.

Hjernevasket

Publisert
Sist oppdatert

Fyrverkeriet har så vidt lagt seg når Inger-Johanne ankommer flyplassen i Tromsø 2. januar 2014. Til tross for mørketida har hun på seg solbriller i frykt for at noen skal kjenne henne igjen.

For hva skal hun si? Hvordan skal hun forklare at hun er på flyplassen?

«Jeg kan snu», sier hun til seg selv mens hun sjekker inn og stiger om bord i flyet til Gardermoen. Videre går reisen til Stockholm, Etiopia og til slutt Ghana.

Der skal hun endelig få møte Thomas. Mannen som hun har snakket med de siste månedene, som hun er blitt forelsket i.

Han hun har sendt over to millioner kroner til.

Nordlys omtalte saken først.

Inger-Johanne ble enke fem måneder tidligere, da ektemannen Per døde brått 2. august 2013. Plutselig var faren til de tre barna hennes, han som hun hadde vært gift med i 38 år, borte.

- Det var som et personlig jordskjelv, sier Inger-Johanne til Dagbladet.

- Jeg følte meg ikke som meg selv lenger. Sorgen var altoppslukende. Legen mente jeg var sterkt deprimert, og i ettertid har jeg skjønt at jeg mistet dømmekraften jeg vanligvis har.

Tre måneder etter dødsfallet opprettet Inger-Johanne en dating-profil på nettet.

LAGDE DATINGPROFIL: Marerittet begynte da Inger-Johanne ble kontaktet av en ukjent mann på nettet. Bidet er tatt i ettertid i Evenskjær i Troms og Finnmark. Foto: Ove Aalo
LAGDE DATINGPROFIL: Marerittet begynte da Inger-Johanne ble kontaktet av en ukjent mann på nettet. Bidet er tatt i ettertid i Evenskjær i Troms og Finnmark. Foto: Ove Aalo Vis mer

Hun la ut bilder av seg selv.

Skrev at hun var «en enke som savner en å dele livet med».

Det tok ikke lang tid før hun fikk melding fra Thomas. Han skal ha fortalt henne at han var major fra det amerikanske forsvaret — og enkemann.

De neste ukene skrev de to masse til hverandre på mail og SMS, forteller Inger-Johanne. De snakket mest om hverdagslige ting, og etter hvert hva de følte for hverandre. Ifølge Inger-Johanne sa Thomas at han ville pensjonere seg, og starte et nytt liv med henne i Norge.

«Bare å vite at jeg får dele resten av livet med deg, gjør meg så lykkelig at jeg får lyst til å gråte (...) Du betyr verden for meg, og jeg vil aldri miste deg. Jeg elsker deg så høyt, min dronning», skrev han i en e-post Dagbladet har fått se.

Foto: Inger-Johanne Mørkved/ Skjermdump
Foto: Inger-Johanne Mørkved/ Skjermdump Vis mer

Inger-Johanne følte at hun levde i ei boble, det var som om hun svevde på en rosa sky. Hjertet slo salto hver gang hun fikk en mail fra Thomas. Hun hadde ikke kjent seg slik siden hun var tenåring.

«Tenk, at det går an å bli forelsket igjen»!

Bortsett fra noen korte samtaler på telefon, kommuniserte de mest skriftlig, forteller Inger-Johanne. Thomas skal ha forklart at han var i Kabul, og at det var farlig å snakke over video fordi han kunne bli overvåket. Bare i et kort glimt fikk Inger-Johanne se en mann i uniform på en mørk skjerm.

Etter noen uker skal Thomas ha spurt Inger-Johanne om 2000 euro, forteller hun. Han viste henne bilde av en koffert fylt med amerikanske dollar. Pengene skulle brukes på å starte et nytt liv med henne i Norge forklarte han, ifølge Inger-Johanne.

Men han trengte penger for å frakte kofferten til Norge, skal han ha sagt.

Inger-Johanne syntes dette var rart.

Likevel overførte hun pengene.

Bare noen dager seinere ba han om mer — 4000 euro, og det hastet.

«Johanne, kjæresten min, du vet at du må stole på meg», skal Thomas ha skrevet, og lovet henne at hun ville få alle pengene tilbake.

Han sendte henne også en kopi av passet sitt, som Dagbladet har fått se.

Thomas ba om stadig mer penger. Inger-Johanne tømte enkepensjonen sin, solgte leiligheten hun og Per hadde i Sverige, og tok opp lån fra 16 forskjellige kredittkort.

Hun reagerte helt på autopilot, innså ikke at hun ble manipulert. Men fortalte heller ingen om pengeoverføringene.

«Du har vel tillit til meg?» kunne Thomas spørre.

«Du vil få alt tilbake. Du har jo sett hvor mye penger jeg har spart til oss.»

Mot slutten av året skal han ha bedt Inger-Johanne om å komme til Ghana. Han skal ha forklart at han trengte hennes underskrift for å få kofferten med penger, som var adressert til henne, gjennom tollen.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Thomas gjennom Skype og de to e-postadressene Inger-Johanne selv brukte. Vi har ikke lyktes.

Mennesker i sorg er mindre rasjonelle og oppmerksomme, forteller psykolog Eva Tryti.

PSYKOLOG: Eva Tryti. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
PSYKOLOG: Eva Tryti. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer

- Blir man forelsket, er man rusa. Da har man rosa briller på, og de som svindler på denne måten vet hva de spiller på, forklarer hun til Dagbladet.

Svindlere prøver å framstå tillitvekkende i starten, få empati, gjerne med en trist historie og deretter vekke forelskelse og lojalitet, forklarer hun.

- Ofte blir det et aspekt av hekt i slike forhold. Man får høre at de er glad i deg, at «snart er framtida vår», men de må bare ordne det og det .. Da går man og håper, og med smuler som kommer av og til, så blir man holdt fast. Da kan det gå lang tid før man begynner å ane uro.

Har man først gitt penger, forklarer psykologen at man har behov for å tro at handlingen er rasjonell. Derfor vil man også forsvare handlingen ved å fortsette å sende penger.

- Vi lever i et samfunn med høy grad av tillit og er generelt mindre mistenksomme enn de som har vokst opp i tøffere kår, legger hun til.

«Skal jeg reise? Eller ikke?»

Inger Johanne går fram og tilbake over stuegulvet, men bestiller til slutt en reise til Accra, hovedstaten i Ghana, i all hemmelighet.

Underveis prøver hun å få kontakt med Thomas, vil forsikre seg om at han får reist fra Kabul, at han møter henne i Ghana. Men han svarer ikke, verken på mail, SMS eller Skype. Det har ikke skjedd før.

Han har pleid å svare raskt, innen en time, og ringte alltid tilbake. Inger-Johanne blir urolig.

«Skal jeg snu?» spør hun seg selv, igjen og igjen.

«Jeg kan snu.»

Men hun fortsetter reisen. Håper at Thomas venter på henne, og at de to skal starte et nytt liv sammen i Norge med en koffert full av penger.

Trodde hun møtte drømmemannen: - Hjernevasket

Men Thomas er ikke i Accra. Inger-Johanne hører ingenting fra ham. Det går to dager, forteller hun, før en mann som skal ha kalt seg «diplomat», tar henne med seg til et advokatkontor for å hente kofferten.

Her ligger pengene — bunker med amerikanske dollar — sammen med et håndskrevet brev fra Thomas.

«My love», står det.

«Endelig skal vi starte livet vårt sammen. Her er de åtte millionene jeg har lovet deg.»

To uniformerte menn mener det er to millioner dollar mer enn de har fått opplyst om, forteller Inger-Johanne. Så skal de ha bedt henne betale 2000 euro til for å ta med seg alt, husker hun.

Men Inger-Johanne har ikke mer penger. Hun får beskjed om å reise hjem uten kofferten og overføre summen, forteller hun.

Inger-Johanne gjør som de sier. Men kofferten kommer aldri, bare nye pengekrav.

20. januar 2014. Det er drøye to uker siden Inger-Johanne kom hjem fra Ghana.

Denne dagen kommer sola tilbake til Tromsø. Det er som en slags oppvåkning, Inger-Johanne føler seg som en bjørn som kommer ut av dvale.

Heldigvis kommer hun i kontakt med «verdens snilleste» politimann, en som viser henne mye empati, forteller hun. Dessverre er det ikke mye politiet kan gjøre for å hjelpe henne. Pengene hennes er borte, saken blir henlagt.

Hun innser at hun er blitt lurt.

«Nå må jeg gå til politiet.»

Inger-Johanne er full av skam.

«Men husk at det er bare penger,» sier politimannen til henne.

«Du har fortsatt livet i behold.»

Ifølge Christina Rooth, politiinspektør ved Oslo politidistrikt, er det trolig mørketall på hvor mange som blir utsatt for kjærlighetsbedrageri fordi det er forbundet med mye skam.

- Men det burde man ikke føle på, for bak står ofte dyktige, og godt organiserte kriminelle som har dette som fulltidsjobb. De bruker god tid på å etablere en relasjon til sine ofre og spiller på folks ønske om å bli elsket, men også på at mange ønsker å støtte mennesker de tror er i en vanskelig situasjon.

Ofrene velges også med omhu, forteller Rooth. Typisk rammes eldre som akkurat har blitt alene, og hvor kontakten med bedrageren blir en trøst, og et viktig selskap i livet deres.

POLITIINSPEKTØR: Christina Rooth. Foto: Privat.
POLITIINSPEKTØR: Christina Rooth. Foto: Privat. Vis mer

- Mange lukker øynene for at dette er bedrageri, fordi det gir dem så mye å snakke med disse menneskene. Men da bør man huske på at pengene man overfører kan bli brukt til annen alvorlig kriminalitet.

Politiinspektør Rooth mener man bør være svært skeptisk dersom man blir kontaktet av en ukjent person over nettet, som man ikke kan verifisere i nåtid. Får man aldri snakket med noen ansikt til ansikt, er det nesten alltid svindel, advarer hun.

- Ofte blir man servert en god historie som bygges opp med falske navn og bilder. Typisk har personen en legestilling eller militær grad og er utplassert i Midtøsten eller et afrikansk land. Om man googler: «love scam» kan man ofte oppdage at samme historie er brukt til å lure andre.

8. november er blitt en merkedag for Inger-Johanne. For litt over ni år siden var det denne dagen hun opprettet dating-profilen som skulle bli starten på marerittet.

- Men i dag har jeg det veldig bra, sier 72-åringen til Dagbladet.

Da Inger-Johanne innså at hun var blitt lurt, gikk det ett år før hun turte å røre PC-en igjen. Da møtte hun enkemannen Odd Karstein Olsen på en annen dating-side. De snakket bare sammen i ei uke før hun reiste til ham for å sjekke at han var den han utga seg for å være.

- Og hvordan gikk møtet?

- Det var match fra første øyeblikk, sier Inger-Johanne.

- Full klaff.

Inger-Johanne og Odd Karstein ble et par, og i 2017 giftet de seg i Ishavskatedralen i Tromsø.

FANT KJÆRLIGHETEN: Inger-Johanne og Odd Karstein. Foto: Privat.
FANT KJÆRLIGHETEN: Inger-Johanne og Odd Karstein. Foto: Privat. Vis mer

- Jeg trodde ikke jeg skulle finne kjærligheten på nytt. Men det går an. Og nå har jeg det helt topp. Han er den snilleste mannen jeg har møtt.

Fortsatt betaler Inger-Johanne ned på milliongjelda — 7000 kroner i måneden. Dette vil følge henne resten av livet.

- Lånet og rentene som øker og øker gjør nattesøvnen urolig. Og jeg ber til gud, selv om jeg ikke vet om han er der, at jeg skal vinne i lotto. Da hadde to millioner vært nok.

Inger-Johanne deler historien sin for å advare andre.

Foto: Ove Aalo
Foto: Ove Aalo Vis mer

- Når jeg ser det utenfra, skjønner jeg ikke hva jeg holdt på med. Jeg ble hjernevasket, og unner ingen å havne i den fella.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer