- Trodde hun skulle klare seg

Først da Jens Stoltenberg snakket med sin legesøster Camilla seint onsdag kveld, begynte det å gå opp for ham at hans nære venn Anna Lindh kunne dø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var natt til i går jeg virkelig begynte å bli engstelig. Jeg vet ikke hva det var, men jeg hadde hatt inntrykk av at skadene kanskje ikke var så livstruende, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.

Telefonkontakt

Det kom derfor som et stort sjokk da han på morgenkvisten, på vei til jobb, fikk meldingen om at Sveriges utenriksminister og hans mangeårige gode venn, Anna Lindh, var død.

Kort tid etter attentatet onsdag snakket Jens Stoltenberg med sin kollega Göran Persson. Budskapet Stoltenberg fikk da, var at Lindh var hardt skadd, men at det var godt håp om at hun skulle overleve. Dette var inntrykket hans gjennom hele dagen, fram til seint onsdag kveld.

Etter TV2-debatten fikk han ny beskjed fra sine sosialdemokratiske venner i Sverige om at Lindhs situasjon var mer alvorlig. Men Stoltenberg sier til Dagbladet at det var først da han kom hjem om kvelden, at alvoret i situasjonen virkelig var i ferd med å gå opp for ham.

- Hjemme ble jeg sittende og snakke med min søster Camilla, sier han til Dagbladet.

Hun er lege og kunne gi en mer kvalifisert vurdering av hvor alvorlige slike skader kan være, når blant annet leveren er betydelig rammet.

Urolig hele natta

- Det er sikkert naivt, men jeg - som mange andre - tror jo ofte at bare man kommer seg tidsnok til sykehus, så redder legene det meste, sier Stoltenberg.

Natt til i går følte Stoltenberg mer og mer uro. Han snakket med et familiemedlem av Anna Lindh.

Da lå hun fortsatt på operasjonsbordet, og situasjonen var sterkt kritisk.

- Jeg skjønte da at det var langt mer alvorlig enn jeg først hadde fått innrykk av. Gjennom hele natta var jeg veldig urolig. Men om morgenen fikk jeg av nyhetssendingene inntrykk av at det kanskje gikk bra. Kort tid seinere fikk jeg dødsbudskapet, sier Stoltenberg til Dagbladet.

I går kveld snakket han med Anna Lindhs mann og fikk uttrykt sin store sorg og støtte til ektemannen og de to barna.

Jens' far, Thorvald Stoltenberg, hjalp sønnen med barnepass i går. Han merket at sønnen var sterkt preget.

- Jeg kan se at dette har gått veldig sterkt inn på Jens. Han er veldig stille, sa Thorvald Stoltenberg til Dagbladet.

Flere ganger i går, både i og mellom intervjuer, ble Jens Stoltenberg sterkt beveget.

I kondolanseprotokollen i den svenske ambassadens residens i går skrev han en personlig takk til Anna Lindh for den tida han har kjent henne, og at han alltid vil huske henne.

Tale til Jens

Anna Lindh var en nær omgangsvenn av Ap-lederen og hans familie. De hadde ofte kontakt, og sist sommer ferierte de sammen på Stoltenbergs hytte på Hvaler.

Anna Lindhs og Jens Stoltenbergs barn er jevngamle, og de to familiene har flere ganger møtt hverandre privat.

Det var Anna Lindh som var hedersgjest i Stoltenbergs 40-årsdag på utestedet Cosmopolite i 1999. Da hadde hun gjentatte ganger vært i kontakt med Stoltenbergs familie og venner for å finne ut hva hun burde gi ham i gave.

Gjester i selskapet husker at hun holdt en veldig varm, god og morsom tale til vennen Jens.

I Palmes selskap

Det var sommeren 1985 Lindh og Stoltenberg møttes for første gang. Begge var ledere i sine partiers ungdomsorganisasjoner.

Og denne sommerkvelden ble de sittende sammen med Olof Palme til langt på natt.

I går måtte Jens Stoltenberg konstatere at begge disse to som betydde så mye for ham, er brutalt drept.

I åra etter 1985 hadde de to ungdomspolitikerne mye kontakt og deltok på en rekke seminarer sammen. De var sammen rundt om i Norden, men også på lengre reiser, som da de sammen åpnet ungdomssenteret «Olof Palme» i Nicaragua.

NÆRE VENNER: Jens Stoltenberg og Anna Lindh var nære venner. De ferierte sammen, og de to familiene besøkte hverandre ofte. Dette bildet er fra kongressen til Forbundet Norden Sosialdemokratisk Ungdom (FNSU) på Hadeland i februar i 1986.
<>PÅ TUR: Tidligere statssekretær Espen Barth Eide tok disse bildene av Jens Stoltenberg og Anna Lindh sommeren 1986 i Nicaragua. Der åpnet de opplærings- og aktivitetssenter for ungdom som var finansiert av AUF og Sveriges SSU.