FØDTE PÅ BADEGULVET: Aina Nordal rakk ikke å komme seg til sykehuset før datteren Celina Marie (her nyfødt) kom ut. FOTO: PRIVAT
FØDTE PÅ BADEGULVET: Aina Nordal rakk ikke å komme seg til sykehuset før datteren Celina Marie (her nyfødt) kom ut. FOTO: PRIVATVis mer

Trodde hun skulle på do - så kom barnet

Aina (24) klarte så vidt å komme seg fra toalettet til badegulvet før barnet spratt ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Aina Nordal (24) fra Fenstad i Nes kommune kjente at hun hadde rier, men trodde fødselen var mange timer unna. Derfor tok hun det helt med ro og fortalte sykehuset at hun kom til å dra dit når mannen hennes kom hjem fra arbeid. Men det rakk hun ikke.

- Klokken 15.10 kjente jeg at meg måtte på do, og satt meg ned på toalettet. Fem minutter senere var barnet født, forteller Aina.

Saken om den litt uvanlige fødselen stod først omtalt i lokalavisen Raumnes.

• Har du opplevd en spesiell fødsel? Send tips til Dagbladet på mail: skh@dagbladet.no

Fant datteren på toalettetAinas mor hadde til alt hell dratt litt tidligere hjem fra jobb enn hun pleier fordi hun følte på seg at datteren trengte henne. Da hun kom inn døren, var klokken 15.10.

- Jeg fant Aina på toalettet og skjønte raskt at meg bare måtte få henne ned på badegulvet. Fødselen var i gang, forteller Britt Martinsen (48).

- Hvis jeg ikke hadde kommet, ville barnet trolig ha blitt født i do, sier hun.

Ringte AMKBritt ringte Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) som fortalte henne hva hun skulle gjøre.

- Jeg fant fram våte håndklær og la dem på gulvet ved Aina. Hun presset to ganger, og så var barnet ute. Jeg tok i mot henne og hun skrek med det samme, forteller Britt, som vanligvis er kokk og som aldri før har tatt i mot et barn.

Alt gikk problemfritt for både mor og barn.

Aina forteller at hun ikke rakk å bli redd over at fødselen plutselig skulle bli en hjemmefødsel.

- Alt skjedde så fort og jeg rakk ikke å tenke i det hele tatt.

I ettertid forstår ikke 24-åringen hvorfor hun ikke merket at fødselen var i gang. Fra før av har hun en sønn på 17 måneder. Den gang tok fødselen 17,5 timer. Derfor trodde Aina at hun hadde god tid også denne gangen.

Baby med dårlig tid
Men den lille jenta som har fått navnet Celine Marie (6 dager) hadde dårligere tid enn sin storebror.

- Det var utrolig flott å høre henne skrike med det samme hun kom ut. Da visste jeg at hun var i orden, sier Aina.

Mor og barn ble kjørt til sykehuset i Kongsvinger for sjekk etter fødselen som var den 6.april. De ble utskrevet fredag i forrige uke.

Lyttet til intuisjonenNå er mormor Britt lykkelig over at hun hørte på intuisjonen og dro litt tidligere hjem fra jobben.

- Jeg og datteren min har et veldig nært forhold. Vi er begge kokker, spiller begge kornett og driver med dansing, forteller hun.

Nå vil både Britt og Aina takke AMK som hjalp dem gjennom fødselen.

- Det er godt å ha noen støttende på øret når man ikke har gjort dette på egen hånd før, sier Aina.

STOLT MOR OG MORMOR: Britt Martinsen (48) måtte steppe inn som jordmor da datteren Aina Nordal (24) plutselig var i gang med å føde Celine Marie (6 dager). Alt står bra til med mor og barn. FOTO: PRIVAT
STOLT MOR OG MORMOR: Britt Martinsen (48) måtte steppe inn som jordmor da datteren Aina Nordal (24) plutselig var i gang med å føde Celine Marie (6 dager). Alt står bra til med mor og barn. FOTO: PRIVAT Vis mer