Anna (35):

Trodde hun var sliten - hadde kreft

Etter en travel førjulstid følte Anna seg sliten. Utmattelsen hun kjente på viste seg å være akutt blodkreft.

FIKK BLODKREFT: Det Anna trodde var en utmattelse, var langt mer alvorlig. Foto: Jam Press.
FIKK BLODKREFT: Det Anna trodde var en utmattelse, var langt mer alvorlig. Foto: Jam Press. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DESEMBER, 2021: Etter travle dager og uker med førjulsmas og kjas, følte Anna Tower-Kovesdi (35) seg både utslitt og tappet.

Det var etter en langhelg utenbys med sin mann, Joe, at hun plutselig ble svært svett og trøtt på samme tid. Hun følte seg svimmel og akutt tom for energi. Sammen med sin mann oppsøkte hun legevakt, hvor hun ble undersøkt nøye.

Kort tid etter fikk hun sjokkbeskjeden som snudde den kommende jula på hodet:

Anna har kreft. Akutt leukemi. Og den utvikler seg raskt.

- Det første jeg tenkte var at jeg ikke ville dø. Så sa jeg til Joe at jeg skjønner om han vil gå fra meg, sier Anna til nyhetsbyrået Jam Press.

Leukemi, eller blodkreft, er kreft som oppstår i celler i blodet eller i bloddannende celler i beinmargen. Mellom 200 og 250 personer får påvist akutt leukemi årlig i Norge. Ved leukemi skjer det en ukontrollert vekst av de hvite blodcellene og/-eller forstadiene til disse, skriver Helse-Norge.

Ville skåne mannen

Anna og Joe hadde vært gift i fem måneder da paret fikk den grufulle beskjeden. Hun sier hun var redd for å bli en byrde for mannen sin: Hun ville skåne han fra det hele.

Etter kreftdiagnosen fikk Anna og Joe reise hjem. Samme kveld fikk hun imidlertid både blåmerker, pusteproblemer, sterk feber og store smerter. Paret dro dermed til legen igjen tidlig morgenen etter.

- Der fikk jeg vite at det var 98 prosent kreftceller i benmargen min. Symptomene mine utviklet seg raskt, sier Anna.

Neste dag ble hun lagt inn på sykehus. Den 21. desember startet cellegiftbehandlingen, som hun må fortsette med til minst sommeren 2024.

Alvorlig infeksjon

Paret forteller til nyhetsbyrået at det har blitt mange tårer den siste tida, og at den plutselige helomvendingen ble en prøvelse for både ekteskapet - og Annas egen velvære:

- Jeg endret meg så mye utseendemessig. Jeg mistet håret og alle musklene mine. I en periode var jeg bare skinn og bein.

Anna forteller at hun dessuten fikk en alvorlig infeksjon som gjorde at hun mistet nærmere 20 kilo på ei uke. Da var hun så dehydrert, forvirret og svak at hun ikke klarte stå på beina på egen hånd. Utenom dette har hun generelt slitt med kvalme, hodepine og magesmerter.

Den unge kvinnen beskriver diagnosen som den mest utfordrende opplevelsen i sitt liv. Hun synes det er skummelt å tenke på at det ikke spiller noen rolle hvor ung, sunn eller aktiv man er - det kan ramme hvem som helst.

Hun oppfordrer alle til å oppsøke legen når de føler noe er feil, og presiserer viktigheten ved å gå til årlige kontroller.

En «ordentlig» jul

Snart er det jul igjen, og ett år siden Anna fikk den svært ubehagelige beskjeden.

Det siste året har Anna blitt både sunnere og sterkere, noe hun poster hyppige oppdateringer av på sin Instagram. Under en bildepost skriver hun:

«Kroppen er fantastisk! Se hvor mye som har bedret seg på fem uker: Jeg har fått tilbake håret, øyenbryn, øyevipper, vekt (...)»

Nå gleder paret seg til sin andre jul som ektepar - men denne gangen så langt unna sykehussenga som mulig.

- Mitt eneste ønske er å få være i mitt eget hjem. Hvis alt går etter planen, blir dette den første skikkelige jula vår som mann og kone, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer