Trodde hunden var utryddet

Denne syngehunden er sjelden. Så sjelden at man trodde den var utryddet. Den uler som en knølhval.

SYNGENDE HUND: Dette er varianten som lever i fangenskap, den ekstremt sjeldne Ny-guinea syngehund. Foto: imageBROKER/NTB Scanpix
SYNGENDE HUND: Dette er varianten som lever i fangenskap, den ekstremt sjeldne Ny-guinea syngehund. Foto: imageBROKER/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Ny-guinea syngehund en ekstremt sjelden rase som er best kjent for sine unike bjeff og hyl, skriver CNN.

Hunden er i stand til å lage lyder som har blitt sammenlignet med en knølhval.

Bare rundt 200 slike syngehunder bor i fangenskap. De er etterkommere til noen få ville hunder fanget på 1970-tallet.

Dyrene er alvorlig innavlet på grunn av mangel på nye gener.

STERKE INNTRYKK: En ung altaværing er siktet etter å ha grovt mishandlet en katt. Dyrevernorganisasjonen NOAH er rystet over hendelsen. Reporter: Jeanette N. Vik / Dagbladet Vis mer

Ekspedisjon

Ingen syngehunder er blitt observert i deres naturlige habitat på et halvt århundre, fram til 2016, da en ekspedisjon lokaliserte og studerte 15 ville hunder i det avsidesliggende høylandet på vestsiden av Ny Guinea, kjent som Papua, i Indonesia.

En ny ekspedisjon dro tilbake dit i 2018 for å samle detaljerte biologiske prøver for å bekrefte om disse ville høylandshundene virkelig er forgjengerne til de syngende hundene i fangenskap.

En sammenligning av DNA ekstrahert fra blod samlet fra tre av hundene antyder at de har veldig like genomsekvenser og er mye tettere knyttet til hverandre enn noen annen hund, ifølge forskning publisert mandag i tidsskriftet PNAS.

De ville hundene hadde 70 prosent genetisk overlapping med populasjonen i fangenskap.

Ny Guinea er verdens nest største øy. Den østlige halvdelen er Papua Ny-Guinea, mens den vestlige halvdelen er en del av Indonesia og er kjent som Papua.

ALLIGATOR: Denne kajakkeren fikk seg et uheldig møte under en padletur. Video: Pete Joyce / Youtube. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Funn i høyden

De sjeldne hundene ble først beskrevet etter funn i en høyde på ca 2100 meter i Central Province, Papua Ny-Guinea, i 1897, ifølge den ferske studien.

Til tross for anekdotiske rapporter og ubekreftede fotografier de siste åra, fryktet mange at Ny-guinea villhunden hadde blitt utryddet gjennom tap av habitat og blanding med villlandsbyhunder.

Slik gikk det altså ikke, og hundene ble gjenoppdaget i 2016 i nærheten av Grasberg-gull- og kobbergruven i Papua, der tiltak for å beskytte økosystemet rundt gruven utilsiktet hadde skapt et fristed der villlhunder kunne trives.

Ifølge San Diego Zoo er syngehundens ledd og ryggrad ekstremt fleksible. Den klatrer og hopper som en katt, skriver CNN.

Dyreparken sier videre at sonogrammer har vist at denne hundens unike gråt ligner knølhvalens sang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer