Trodde ikke dette var mulig

- Én til en million, sier en av forskerne om den nye geometriske formen.

HATTEN: Dette har aldri før vært oppdaget. Foto: David Smith, Joseph Samuel Myers, Craig S. Kaplan, and Chaim Goodman-Strauss, 2023.
HATTEN: Dette har aldri før vært oppdaget. Foto: David Smith, Joseph Samuel Myers, Craig S. Kaplan, and Chaim Goodman-Strauss, 2023. Vis mer
Publisert

Forskere har identifisert en helt ny geometrisk form, som aldri før har vært brukt.

De har nemlig oppdaget en 13-sidet konfigurasjon som kan flislegge en hel overflate. Det skriver nettstedet Gizmodo.

Konfigurasjonen har fått navnet «hatten».

- Rart

Det høres kanskje ikke ut som en spennende oppdagelse for «mannen i gata». Det som imidlertid gjør «hatten» spesiell, er at det er en aperiodisk monotil. Det betyr at en form kan flislegge en overflate uten translasjonssymmetri, som betyr at den gjentar seg.

Dette har bare blitt teorisert om tidligere, og aldri før vært mulig å gjennomføre.

Et forskerteam ledet av britiske David Smith, publiserte nylig en forskningsartikkel som beviste at det faktisk også er fysisk mulig.

Medforsker, Chaim Goodman-Strauss, sier til New Scientist at de søkt etter noe med «en sjans på én til en million».

- Du filtrerer ut 999 999 av de kjedelige, så har du noe som er rart, og da er det verdt å utforske videre, sier han.

Nytt alternativ

Han sier videre at en datamaskin ville ha vært verdiløs i forskningen, fordi flisene er nødt til å bli undersøkt for hånd.

Du har kanskje sett de kjente Penrose-flisene? Disse er et eksempel på aperiodisk flislegging, men Penrose-flisene bruker to ulike former, i forhold til «hatten», skriver Gizmodo.

For matematikere har en teori blitt bevist, og oppdagelsen kan gi svar på mange geometriske spørsmål. «Mannen i gata» har i hvert fall fått et nytt alternativ til flisleggingen av badet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer