Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Trodde ikke jeg skulle få så vondt

Generalmajor Leif Sverre Rosén ofret egen karriere for å redde liv i Afghanistan. Men åpenheten har kostet ham dyrt.

HAR DET VONDT: Tidligere sanitetssjef og generalmajor Leif Sverre Rosén hadde aldri trodd at åpenheten kunne koste så dyrt. Fremdeles får han psykiatrisk hjelp for å takle hverdagen etter bråket.
Arkivfoto: Jon Eeg /SCANPIX
HAR DET VONDT: Tidligere sanitetssjef og generalmajor Leif Sverre Rosén hadde aldri trodd at åpenheten kunne koste så dyrt. Fremdeles får han psykiatrisk hjelp for å takle hverdagen etter bråket. Arkivfoto: Jon Eeg /SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I over sju år kjempet generalmajor Leif Sverre Rosén (60) forgjeves for å få på plass en bedre sanitetsdekning for norske soldater i skarpe oppdrag. Da den norske leiren i Meymaneh ble angrepet under karikaturstriden i februar 2006, gjorde han et valg som har kostet ham dyrt:

Han gikk offentlig ut i Dagbladet med sin bekymring, og sa at den dårlige sanitetsdekningen i Afghanistan var livsfarlig og under enhver kritikk. Han sa advarslene i årevis hadde blitt ignorert av forsvarsledelsen. Senere sa han for åpent kamera at han aldri ville sendt sin egen sønn til Afghanistan på grunn av den prekære legemangelen.

- Å gå ut i offentligheten var en siste utvei, og det var veloverveid. Men jeg trodde aldri jeg skulle få så vondt, forteller Rosén i dag.

Ble presset ut av Forsvaret Rosén ble pålagt munnkurv, avsatt som sanitetssjef og presset ut av Forsvaret. Det hele ble begrunnet med at han ikke gjorde jobben sin. Saken ble til slutt behandlet i Stortinget, der forsvarsledelsen høstet kvass kritikk for sin håndtering. Men da var det for seint for Rósen, som etter 24 år som kirurg, livredder og toppoffiser i Forsvaret var gitt avskjed under nåde.

- Som general og kirurg var jeg sikker på å tåle alt. Men dette har kostet meg dyrt. Det har kostet familien min dyrt. Og det har kostet meg helsa. Personalpolitikken i Forsvaret er under enhver kritikk, og den ødelegger folk som til slutt ender opp i psykiatrien. Det er ingen logikk i at en mann som sier ifra, og får full støtte av Stortinget, blir presset ut og glemt. Det føles forferdelig urettferdig, sier Rosén til Dagbladet.

Har reddet mange liv Takket være Leif Sverre Roséns utspill og advarsler, ble Regjeringen presset til å bygge feltsykehus i Meymaneh og sende kirurger og sanitetshelikoptre til Afghanistan.

I dag fremheves dette bidraget som en av de aller fremste suksessene Norge har hatt i Afghanistan. Sykehuset og helikoptrene har reddet utallige norske, allierte og afghanske liv de siste årene. Eksemplene er mange på mennesker som aldri ville ha vært i live i dag hvis det ikke var for at generalmajoren tok sjansen på å gå ut i offentligheten med sin bekymring.

Men for Rosén har de siste årene vært et mareritt.

- Jeg våkner om natten og tenker på den saken hver eneste dag. Det er det verste jeg har vært borti. Det har tatt fra meg mye av livsgnisten, sier den avsatte sanitetssjefen til Dagbladet.

• Les også: Hovedverneombudet i Hæren mener forsvarsledelsen knebler arbeidsmiljøet
• Kronikk: Vi kues til taushet

PRESSET UT: Roséns åpenhet førte til stortingshøring i forbindelse med legedekningen for norske styrker i Afghanistan. Der fikk han bred støtte, men måtte likevel forlate Forsvaret etter 24 år som offiser, kirurg og livredder. 
Foto: Morten Holm / SCANPIX
PRESSET UT: Roséns åpenhet førte til stortingshøring i forbindelse med legedekningen for norske styrker i Afghanistan. Der fikk han bred støtte, men måtte likevel forlate Forsvaret etter 24 år som offiser, kirurg og livredder. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media