Månefisk

Trodde ikke sine egne øyne da «monsterfisken» dukket opp

Bilder av en gigantisk fisk, som «kan senke yachter», har de siste dagene gått sin seiersgang på sosiale medier.

FANT MÅNEFISK: Det finnes tre månefisk-arter i området, men månefisken som forrige uke ble funnet på en strand i Sør-Australia er den mest sjeldne i søraustralske farvann. Foto: Privat
FANT MÅNEFISK: Det finnes tre månefisk-arter i området, men månefisken som forrige uke ble funnet på en strand i Sør-Australia er den mest sjeldne i søraustralske farvann. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den 1,8 meter lange fisken, som eksperter mener er en Mola Mola, eller månefisk, ble funnet skylt opp på land ved Murray River i Sør-Australia i helga.

Fiskerne som fant den trodde først ikke sine egne øyne.

- Jeg trodde ikke det var ekte før jeg Googlet månefisk, sier Linette Grezlak, som la ut bilder av samboeren Steven Jones' spesielle funn på Facebook, til BBC.

Jones har jobbet som fisker i mange år, og visste derfor umiddelbart hva slags fisk det var snakk om. Likevel hadde han aldri observert en selv.

- Derfor måtte de ta bilder av den. Han sa at den var ekstremt tung, og at skinnet var grovt og læraktig, slik som huden til et neshorn, forteller Grezlak.

Månefisken kan bli opptil 3,5 meter lang og har en særegen kroppsform, som er svært høy i forhold til lengden. Det er den tyngste kjente beinfisken i verden, med en normal voksenvekt på 1 tonn.

HOODWINKER: Den sjeldne månefisken var uoppdaget helt frem til 2014 da en dansk forsker ga den navnet «hoodwinker», som betyr å lure eller føre bak lyset. Video: CNN Vis mer

Sjelden

Ralph Foster, en ekspert ved South Australian Museum, sier imidlertid til ABC Australia at de har sett eksemplarer på over fire meter og med vekt på over 2,5 tonn.

- Jeg har faktisk sett nøye på den. Det finnes tre månefisk-arter i området, og dette er den mest sjeldne i søraustralske farvann.

Han er tilsynelatende ikke veldig imponert over størrelsen på «monsterfisken» som ble funnet i helga:

- Den er sannsynligvis helt gjennomsnittlig i størrelse. De kan bli nær dobbelt så store som den, sier han.

- Kan senke yachter

Foster hevder overfor ABC at månefisken er kjent for å ha senket yachter.

- Mange av dem blir truffet av båter, og enkelte er så store at de faktisk senker yachter, hevder han.

HVITHAI: En av de største hvithaiene som noen gang er registrert er observert utenfor kysten av Hawaii. Det er ikke bare haien som høster oppmerksomhet. Video: CNN. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Så seint som i fjor måtte seks personer reddes fra havet da seilyachten «Hollywood Boulevard» tok inn vann. Michael Spies, som var en del av mannskapet om bord, fortalte Channel Seven at seilbåten traff en månefisk. Roret skal ha blitt skadd som følge av sammenstøtet, før vannet begynte å strømme inn, skriver Sail World.

Det finnes likevel liten grunn til å bekymre seg for å bli angrepet av «monsterfiskene», som også tidvis har forvillet seg til norske farvann.

- Den er harmløs og spiser stort sett maneter, så det er ingenting å frykte, sa Otte Bjelland, forsker ved Havforskningsinstituttet, til Dagbladet etter at en månefisk var funnet i Narvik i 2016.

- Månefisk er blant de største fiskene som finnes. Fisken lever langt til havs, og vi får meldinger om denne typen fisk flere ganger i året, men jeg kan ikke huske at en så stor månefisk noen gang har vært i observert i Norge, sa Bjelland den gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer